Bănci și Asigurări

Strainii au cheltuit anul trecut pe carduri peste 170 mil. dolari

11.03.2004, 00:00 13

Turistii straini au cheltuit, anul trecut, in Romania, peste 171 milioane de dolari prin intermediul cardurilor Visa, circa 68 de milioane de dolari reprezentand tranzactii in magazine, hoteluri, restaurante si benzinarii, suma cu 34% mai mare decat cea din 2002, potrivit datelor Visa International.
Tranzactiile la comercianti au totalizat 1,2 milioane de operatiuni, ceea ce reprezinta 40% din total. Valoarea medie a unei tranzactii de acest gen a fost de 146,4 de dolari.
Suma totala adusa in economia romaneasca prin intermediul cardurilor Visa de cei cinci milioane de vizitatori straini din 2003 a depasit 171,8 milioane de dolari, cu 42% mai mult decat in anul anterior.
"Proportia tranzactiilor la comercianti in totalul tranzactiilor este incurajatoare, mai ales prin comparatie cu cea inregistrata in Polonia (54%), Ungaria (56%) si Cehia (64%). Desi aceste tari au semnificativ mai multi comercianti care accepta carduri Visa, bancile membre din Romania semneaza contracte cu un numar tot mai mare de comercianti romani. Aceasta inseamna ca turistii vor avea mai multe oportunitati sa-si utilizeze cardurile Visa oriunde si oricand s-ar afla in Romania", spune Radu Obreja, vicepresedinte al Visa International.
In ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, turistii din SUA s-au situat pe primul loc, cu 34 de milioane de dolari, ceea ce inseamna 20% din suma totala cheltuita de vizitatorii straini pe carduri Visa in Romania. Dintre europeni, turistii italieni au platit cele mai mari sume, totalizand 21,9 milioane de dolari, urmati de francezi, cu 19,7 milioane de dolari si de britanici, cu 18,8 milioane de dolari.
Vizitatorii din Ungaria au cheltuit 2,6 milioane de dolari, situandu-se pe primul loc in randul cetatenilor proveniti din statele central si est europene.
Cardurile de plata Visa sant acceptate in prezent de peste 13.300 de comercianti romani.
"In acest mod, vizitatorii straini au la dispozitie mai multe locuri in care sa mearga la cumparaturi si mai multe sanse sa-si utilizeze cardurile de plata in acelasi mod in care sant obisnuiti sa o faca si in alte tari", mai spune Obreja.
Cnform statisticilor companiei, turistii isi folosesc cardurile de plata mai des atunci cand sant plecati in calatorie si cheltuiesc sume mai mari daca nu sunt nevoiti sa apeleze la schimbul valutar.
Pe plan mondial, cardurile Visa genereaza un volum anual de tranzactii de aproape 2.700 miliarde de dolari si sunt acceptate in peste 150 de tari.
Piata romaneasca a cardurilor a fost una dintre putinele al carui potential a fost estimat inca de acum doi ani, poate si pentru ca fiind inca la inceput fata de tarile din jur intotdeauna este mai usor de raportat cresteri. in prezent peste 15 banci emit carduri, dar marea parte a lor sunt inca de debit. Cardurile de credit au inceput insa sa detina o pondere din ce in ce mai mare in total carduri emise, dar asta si pentru in incercarea de a exploata cat mai mult cererea foarte mare de credite din ultimul an pentru banci nu a mai contat foarte mult in ce forma acorda finantari: pe card sau direct prin la ghiseul bancar.
La sfarsitul anului trecut pe piata romaneasca erau emise in jur de 5 milioane de carduri. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO