Bănci și Asigurări

Străinii au fugit de titlurile de stat în lei şi în septembrie

Autor: Razvan Voican

21.11.2012, 00:05 195

Investitorii străini au continuat să-şi reducă portofoliile de titluri de stat în lei în cursul lunii septembrie, volumul deţinerilor coborând cu aproape o jumătate de miliard de lei faţă de august şi respectiv cu 6,5 mld. lei (aproape 1,5 mld. euro) în ultimul an, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

Criza politică s-a calmat în august, însă percepţia de instabilitate s-a menţinut, iar străinii au operat noi reduceri ale expunerilor pe România. Astfel, la sfârşitul lunii septembrie nerezidenţii mai deţineau doar ceva mai mult de 5% din titlurile de stat în lei aflate pe piaţă, în scădere dramatică faţă de o pondere de peste 16% înregistrată în septembrie 2011.

În prima parte a acestui an interesul pentru titlurile româneşti revenise uşor, astfel că deţi­nerile nerezidenţilor se situau la peste 10% din total, pentru ca din luna mai să intre în picaj.

În aceste condiţii, sarcina finanţării deficitului bugetar şi a refinanţării datoriei publice a căzut şi mai mult pe umerii băncilor care şi-au umflat portofoliile de titluri de stat în lei cu circa 35% în ultimul an, respectiv cu aproape 14 mld. lei.

Au contribuit însă şi fondurile de pensii, companiile de asigurări şi alţi investitori locali persoane juridice, deţinerile acestora urcând cu aproximativ 24% şi ajungând la o pondere de peste 20% la sfârşitul lunii septembrie 2012.

Totuşi, aproape 70% din titlurile emise de Ministerul Finanţelor în moneda naţională se află la bănci, ceea ce poate crea situaţii delicate pentru stat în momentele în care apar presiuni la nivelul dobânzilor şi o relaţie de vulnerabilitate în raport cu politica monetară şi valutară a BNR. În acest context, Trezoreria statului a încercat să folosează mai mult oportu­ni­tă­ţi­le de finanţare de pe piaţa in­ter­­naţio­nală, cu costuri în scădere şi astfel a ajuns anul acesta la un număr re­cord de ieşiri externe, cu patru tranzacţii până în prezent – două în dolari şi două în euro, fiind aşteptată şi o a cincea. De asemenea, Ministerul de Finan­ţe­ a continuat să emită titluri de stat în euro pe piaţa locală, oferindu-le investitorilor instrumente de replasare a sumelor provenite din emisiuni ajunse la scadenţă.

Şi aici ponderea deţinerilor este puternic dezechilibrată în favoarea băn­cilor. La sfârşitul lunii septembrie acestea aveau portofolii de titluri denominate în euro însumând aproa­pe 2,3 mld. euro, adică 58% din total.

Investitorii străi­ni aveau o felie de circa 25% în timp ce persoanele fizice române înregistrau deţineri de 253 mil. euro, respectiv 6,3% din total.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO