Bănci și Asigurări

Strainii au plasat la bancile locale peste 5 miliarde de lei

30.06.2006, 19:22 16

Plasamentele jucatorilor straini in lei la bancile romanesti au urcat in aprilie cu un miliard de lei, pana la un nou nivel record, de putin peste 5 miliarde de lei (echivalentul a 1,7 miliarde de euro), potrivit datelor BNR.
La sfarsitul anului trecut, depozitele pe termen scurt in lei ale nerezidentilor totalizau aproape 2,4 miliarde de lei (0,6 miliarde de euro). Dupa o crestere usoara in ianuarie, ritmul de expansiune a accelerat constant. Depozitele nerezidentilor pastrate in valuta la bancile locale au crescut usor in aprilie, pana la 2,28 miliarde de euro, ramanand insa sub nivelul de la sfarsitul anului trecut.
Cresterea plasamentelor strainilor pe lei s-a resimtit din plin pe piata valutara, unde cursul a coborat semnificativ in februarie, iar miscarea a continuat, ceva mai lent, si in martie si aprilie. Fata de maximul inregistrat la inceputul anului, la 3,68 lei pentru un euro, cursul a coborat pana la sfarsitul lui aprilie cu 5,7%, la 3,47 lei pentru un euro.
Ramane de vazut cat din acesti bani au mai ramas in banci dupa valul de iesiri de capitaluri care a maturat piata in a doua parte a lunii mai. Atunci, piata locala a fost inclusa intr-o miscare mondiala de reorientare a investitiilor catre active mai sigure, odata cu cresterea dobanzilor la dolar si euro. Leul a pierdut in urma acestor iesiri aproape intreaga apreciere pe care o acumulase in fata euro. Chiar si asa, moneda locala a fost mai putin lovita decat alte monede din regiune, in conditiile in care datele economice ale Romaniei sunt destul de bune, dar si fondurile plasate pe piata locala sunt sensibil mai mici decat cele de pe celelalte piete.
Nerezidentii au primit acces la instrumentele de plasament la termen in lei pe piata locala in aprilie trecut, odata cu pasul de liberalizare a contului de capital. La BNR, soldul acestor plasamente a inceput sa creasca sustinut abia in august trecut, cand s-a triplat fata de luna anterioara, ajungand la 1,7 miliarde de lei. De atunci, soldul lor a crescut aproape constant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO