Bănci și Asigurări

Sumele refuzate la plată au scăzut cu o treime în ianuarie

Sumele refuzate la plată au scăzut cu o treime în...

Autor: Ciprian Botea

24.02.2014, 19:50 177

Băncile au refuzat la plată cecurile şi biletele la ordin în valoare de 505 milioane de lei (112 mil. euro) în luna ianuarie, în scădere cu 35% faţă de prima lună a anului trecut, ceea ce reflectă o îmbunătăţire vizibilă a lichidităţilor companiilor după un an 2013 catastrofal. Acesta este practic cel mai mic nivel înregistrat de refuzurile la plată din noiembrie 2011 încoace.

Anul trecut, volumul refuzurilor la plată fusese de 9,5 miliarde de lei (2,2 mld. euro), ceea ce în­seamnă o medie lunară de aproape 700 de milioane de lei.

Sumele refuzate la plată se apropiaseră anul trecut de nivelul record atins în 2010, când economia traversa o perioadă dură de recesiune.

Creşterea de anul trecut a venit în condiţiile în care creşterea economică de 3,5% de anul trecut a fost o surpriză plăcută. Analiştii spun însă că avansul economiei nu s-a reflectat în veniturile companiilor, deoarece calitatea activelor acestora a continuat să se deterioreze, iar consumul şi investiţiile au rămas foarte scăzute. O altă cauză indicată de analişti sunt arieratele statului.

Luna ianuarie a adus şi o scădere a numărului refuzurilor la plată, care au ajuns la circa 9.500 de incidente, faţă de o medie lunară de peste 12.000 de incidente anul trecut. Valoarea medie a unui refuz la plată a fost de circa 53.000 de lei în prima lună a anului, faţă de o medie lunară de 58.000 de lei în 2013.

Un număr de 3.200 de titulari de cont au generat incidente de plată în ianuarie, faţă de 3.900 la finalul anului trecut. Scăderi s-au înregistrat şi în cazul firmelor cu risc şi al celor cu interdicţie bancară.

În cazul tranzacţiilor cu mărfuri dintre companii se fac rareori plăţi în numerar, cumpărătorii emiţând în schimb bilete la ordin prin care se angajează să efectueze plata la o dată ulterioară. Deţinătorul biletului se prezintă la bancă la data scadenţei şi primeşte banii pe care banca îi ia din contul emitentului dacă există lichidităţile necesare.

Instrumentul de debit este refuzat la plată dacă banca nu găseşte la scadenţă suficiente lichidităţi în contul companiei care a emis cecul sau biletul la ordin.

Problemele cu refuzurile la plată din ultimii ani au făcut însă ca unele companii să nu mai accepte decât plata cash în schimbul bunurilor livrate, chiar dacă în acest fel pierd business.

Pe de altă parte, oficialii BNR au arătat că în ultimii ani problemele au fost accentuate şi de valul de litigii în instanţă, care au dus la poprirea conturilor pentru multe companii, băncile neputând astfel să facă plăţile chiar dacă ar fi existat lichidităţile necesare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO