După câteva zile de întâlniri de lucru intense, oficialii FMI au descoperit cu ocazia misiunii oficiale din octombrie-noiembrie anul trecut, că au apărut, peste noapte, arierate noi de 3,6 miliarde de lei, respectiv de circa 850 de milioane de euro, conform raportului oficial privind misiunea din toamnă publicat luni de Fond.
În accepţiunea FMI, arieratele statului reprezintă datoriile care au o întârziere la plată mai mare de 90 de zile faţă de prevederile legale sau de cele contractuale.
Astfel, la finele trimestrului trei din 2011, companiile de stat monitorizate de FMI şi CE aveau un stoc de arierate de circa 4,4 miliarde de euro (3,4% din PIB) iar cele nemonitorizate de încă aproape 600 de milioane de euro.
"În final", notează în raportul oficial experţii Fondului, "o nouă bază de date constituită pentru companiile sau regiile deţinute de autorităţile locale" a relevat faptul că sunt arierate suplimentare de încă circa 850 de milioane de euro. Arieratele totale ale statului erau astfel la finele lunii septembrie de 5,85 miliarde euro.
Oficialii FMI subliniază în raport că printre metodele de reducere a arieratelor companiilor de stat se numără procedurile de faliment, reeşalonările, schemele de stingere a datoriilor (cum ar fi cea de un miliard de euro propusă recent de Ministerul Transporturilor în cazul CFR SA) şi restructurarea, printre altele.
Printre măsurile propuse se numără şi renunţarea la finanţarea proiectelor de o importanţă redusă.
Ialomiţianu: Plata arieratelor este prioritară
Întrebat marţi, de gândul, cum comentează faptul că FMI a recomandat o creştere "modestă" a salariilor şi pensiilor dacă evoluţia economiei va permite acest lucru, şeful Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a declarat că "FMI nu ne-a cerut să mărim pensii şi salarii. Sunt lucruri care apar în documente".
Citiţi mai multe detalii pe www.gandul.info