Bănci și Asigurări

Titlurile de stat iau in continuare fata depozitelor bancare

27.06.2001, 00:00 23



Economiile populatiei in sistemul bancar au continuat sa cresca in primele patru luni ale acestui an, dar, totusi, persoanele fizice si-au mentinut anclinatia catre titlurile de stat in lei a caror dobanda a fost net superioara celor oferite la depozitele bancare si la certificatele de depozit.

Astfel, economiile populatiei s-au majorat in aprilie cu 2,8%, pana la 49.755 miliarde lei (ponderea acestora in masa monetara cifrandu-se la 25,1%), in timp ce plasamentele in titluri de stat au inregistrat o crestere de 7,0%, ajungand la 12.576 miliarde lei.

Tot pe un trend ascendent au mers si plasamentele in valuta. Depozitele bancare in valuta ale populatiei (exprimate in dolari) au crescut cu 2,3%, in timp ce volumul titlurilor de stat in valuta detinute de populatie (ce a reprezentat echivalentul a 126 milioane dolari) s-a diminuat cu 6,1%.

Depozitele in lei ale agentilor economici s-au redus cu 5,9%, pana la 19.582 miliarde lei, reducerea cea mai importanta fiind inregistrata de depozitele pe termen ale agentilor economici cu capital majoritar sau integral de stat.

Depozitele in valuta ale rezidentilor (inclusiv populatia), exprimate in lei, au crescut cu 4,7%, pana la 87.206 miliarde lei (exprimate in dolari, depozitele an valuta au crescut cu 2,3%, ajungand la 3.091 milioane dolari).

La sfarsitul lunii aprilie, sectorul nebancar detinea titluri de stat in lei intr-un volum de 21.945 miliarde lei (in crestere cu 4,5% fata de luna martie).

Titlurile in valuta detinute de sectorul nebancar reprezentau, la sfarsitul lunii aprilie, echivalentul a 174,7 milioane dolari (in scadere cu 11,5% fata de luna martie).

Volumul titlurilor in valuta aflate in posesia nerezidentilor a ramas nemodificat fata de sfarsitul lunii martie, reprezentand la sfarsitul lunii aprilie, conform datelor raportate de bancile care au actionat in calitate de agent al statului, echivalentul a 0,7 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO