Bănci și Asigurări

Titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani, în lei, închid săptămâna la o rată de referinţă de 6,25% pe piaţa secundară

Titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani, în lei,...

Autor: Roxana Rosu

25.03.2022, 13:44 283

Titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani, în lei, închid săptămâna la o rată de referinţă de 6,25% pe piaţa secundară.

Dobânzile au marcat un maxim de 6,75% pe 8 martie, şi au intrat apoi pe un curs descendent, în urma implicării BNR, care a reluat pe 9 martie operaţiunile de cumpărare de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară pentru a suplimenta lichiditatea din piaţă şi a reduce tensiunile.

Randamentele au coborât constant timp de două săptămâni, până la 6,11% în data de 21 martie, pentru a reveni apoi pe creştere.

De la izbucnirea conflictului din Ucraina, de pe 24 februarie, piaţa titlurilor de stat de la Bucureşti a devenit în fiecare zi tot mai tensionată, cu o creştere a dobânzilor şi a randamentelor de tranzacţionare. Ministerul Finanţelor s-a împrumutat mai greu şi insuficient pentru că dobânzile cerute de bănci şi investitori au fost din ce în ce mai mari.

În cursul zilei de joi, 24 martie, au fost tranzacţionate 102 titluri denominate în lei, cu un volum total de 7 mld. lei, şi 8 titluri în euro, cu o valoare de 48  mil. euro.

La titlurile de stat pe 6 luni, în lei,  dobânda a urcat vineri la 4,54%, de la 4,46% joi , iar la cele cu scadenţa la 3 ani, în lei, rata a avansat  la nivelul de 5,90%, faţă de cel de 5,80% cu o zi în urmă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO