Bănci și Asigurări

Transilvania s-a asociat cu austriecii pentru operatiunile de factoring

30.06.2006, 19:23 17

Intermarket Bank, cea mai mare companie austriaca specializata in finantarea de creante, a investit 3,5 milioane de lei (977 mil. euro) pentru constituirea unei participatii de 50% la capitalul social al Companiei de factoring, societatea infiintata impreuna cu grupul Banca Transilvania.
Intermarket detine circa 55% din piata austriaca a serviciilor de factoring, unul dintre actionarii sai fiind Erste Bank, cu o participatie de 18%. Actionarul majoritar este banca poloneza BRE Bank, controlata de grupul german Commerzbank. Pe langa Intermarket, al doilea actionar principal al Companiei de factoring este Banca Transilvania, cu o participatie de 45,71%. Compania de factoring are un capital social de 7 milioane de lei (1,9 mil. euro), domeniul principal de activitate fiind intermedierea monetara.
In 2005, compania austriaca Intermarket Bank a inregistrat o cifra de afaceri de 2,3 miliarde de dolari, in conditiile in care a finantat creante in numele a 50.000 de debitori. Intermarket detine de mai multi ani subsidiare proprii in Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia. Cei mai multi dintre clientii sai provin din industria alimentara, a materialelor de constructie si din industria metalurgica.
Prin participarea la noua companie, Banca Transilvania isi completeaza portofoliul si cu servicii de factoring. Jucatori importanti pe aceasta piata sunt deja BRD, BCR, Raiffeisen, in timp ce ING se pregateste sa lanseze o divizie specializata - ING Factoring.
Compania de factoring se incadreaza in categoria institutiilor financiare nebancare care sunt pe cale sa intre sub supravegherea BNR. Bancile care opereaza deja pe aceasta piata au inceput sa dezvolte pachete de servicii de factoring care includ, pe langa finantarea creantelor si servicii de management al creantelor, respectiv administrare, colectare si, dupa caz, acoperirea riscului de neplata. In ultima perioada au crescut spectaculos operatiunile de factoring intern, dupa ce multa vreme ponderea cea mai mare o detinea factoringul legat de export.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO