Bănci și Asigurări

Tranzactiile pe euro/dolar, dolar/yen si dolar/lire sterline sunt mai atractive

29.03.2001, 00:00 135



Dealerii au inceput sa nu mai considere piata valutara romaneasca atractiva si in ultimul timp s-au reorientat spre pietele internationale, volumul tranzactiilor pe euro/dolar, dolar/yen sau dolar/lire sterline ocupand un loc important in portofoliile multor banci.

"Daca stau dupa cotatiile leu/dolar si dupa usoare speculatii pe dobanzi da banca faliment. Tranzactiile adevarate sa fac pe euro/dolar, dolar/yen, asa ca dealerii cu nervii tari fac bani frumosi in aceste ringuri", a afirmat un dealer usor mai nervos pe acalmia din piata.

Ieri, pe piata valutara interbancara sedinta a inceput in cotatii de 27.485/27.495 lei/dolar, usor peste inchiderea din ziua precedenta, si pe parcursul zilei acestea au crescut nesemnificativ.

La inchidere ultimele tranzactii se faceau la 27.495/27.500 lei/dolar, cu doar 10-15 lei mai mult decat la deschidere.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit pentru astazi un curs de schimb de 27.497 lei/dolar, fata de 27.473 lei/dolar in ziua precedenta.

La casele de schimb cotatiile au oscilat intre 27.100-27.200 lei/dolar la cumparare, respectiv 27.200-27.350 lei/dolar la vanzare, dar potrivit operatorilor nu prea s-au facut tranzactii.

Pe piata monetara dobanzile overnight au deschis sedinta la 45/50% si incet-incet au cazut pana la 43/48%, la inchidere. Pentru depozitele la saptamana dobanzile au fost de 43/48%.

"Dobanzile au o tenta de scadere, desi nu se dau prea multe semnale in acest sens. Oricum, orice miscare trebuie facuta de BNR cu grija pentru a nu crea presiune pe curs", a comentat un alt dealer care opereaza pe piata monetara.

Pentru astazi, dealerii estimeaza o sedinta usor mai animata, cu cotatii in crestere, dar spun ca nu vor fi motive de ingrijorare intrucat aceste scenarii spun specifice week-endu-ului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO