Bănci și Asigurări

Trichet i-a încurajat la Bucureşti pe politicieni să continue reformele. Niciun cuvânt însă despre euro

Trichet i-a încurajat la Bucureşti pe politicieni să continue reformele. Niciun cuvânt însă despre euro

Autor: Liviu Chiru

06.09.2010, 23:59 21

Continuarea reformelor şi asigu­ra­rea unei politici fiscalepru­dente sunt esenţiale, le-a trans­mis poli­ti­cienilorJean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, prezentla concertul ofe­rit duminică seara de BNR la Ateneul Ro­mân, cuocazia sărbătoririi a 130 de ani de la con­stituire. În discursullui Trichet nu a apă­rut însă nicio referire la adoptarea monedeiunice europene, într-un moment în care la Bu­cureşti auto­rităţilevorbesc deschis despre necesitatea recon­siderării calendarului deadoptare a euro.

"Acesta nu poate fi sub nicio formă un moment pentruauto-mulţumire. Este esen­ţial ca România şi alte economii săcontinue foarte activ procesul de reformă şi să pună bazele uneidezvoltări macroeconomice dura­bile, inclusiv prin politici fiscaleprudente, care sunt atât de importante pe termen me­diu. Nu existăsubstitut pentru politici eco­no­mice prudente", a declaratTrichet, oaspetele de onoare la concertul oferit de BNR.
Derapajul fiscal reprezintă acum prin­ci­palul impe­di­ment încalea adop­tării euro, în condi­ţiile în care de­ficitul bu­getarpla­ni­ficat pen­tru anul acesta este de 6,8%, fa­ţă de un plafonde 3%, ac­ceptat pentru ţările candidate.
"Corectarea ero­ri­lor de politică economi­că este, peste tot înlume, dureroasă, de mul­te ori greu de înţeles de către public şiine­rent târzie. Dezvoltarea durabilă, sustenabilă a Ro­mânieidepinde de coerenţa politicilor eco­nomice, iar strategia deadoptare a euro, în anii următori, poate fi ca­ta­lizatorul care săasigure această co­eren­ţă", a spus Isărescu în discursul care adeschis con­cer­tul de la Ateneu. Programul iniţial pre­ve­deaintrarea în anti­camera zonei euro în 2012, pentru ca adoptareamonedei unice să aibă loc efectiv la 1 ianuarie 2015. Chiar şiIsărescu a admis însă recent ne­ce­sitatea de a re­eva­luacalendarul, în con­diţiile în care pentru asu­marea de­ci­ziilor dereformă este ne­voie de un anga­ja­ment politic puternic.Majoritatea ana­liş­tilor con­sideră acum că adop­tarea euro arpu­tea fi amâ­nată spre orizontul anu­lui 2020. Fle­xibilita­teacursului a ajutat revenirea exporturilor româneşti, însă BNR nu aputut să permită o depreciere prea agresivă a leului, în condiţiileîn care preţurile de consum rămân sensibile la evoluţiile cursului,iar băncile sunt de ase­menea vul­nerabile din cauza ponderii maria creditelor în valută.

Şeful BCE l-a felicitat pe guvernatorul Isă­rescu pentru deciziileprivind politica mo­ne­tară într-o perioadă atât de dificilă, darşi pen­tru contribuţia la asigurarea stabilităţii finan­ciare, prinsupravegherea atentă a sistemului bancar.

"La Banca Centrală Europeană suntem gata să păstrăm şi să întărimdialogul cu Ban­ca Naţională a României, un dialog care s-a doveditproductiv în trecut", a spus Trichet.
Şi preşedintele Traian Băsescu, invitat la concert, a subliniat căBNR a trebuit în ulti­mii să contrabalanseze prin deciziile saledez­echilibrele politicilor guvernamentale.
"Nu întotdeauna politicul a reuşit să fie res­ponsabil şi, de preamulte ori, politicul a împins în spatele Băncii Naţionalerespon­sa­bilitatea menţinerii stabilităţii macro­econo­mi­ce aţării. Şi acum, ca şi în numeroase alte dăţi în ultimii 20 de ani,Banca Naţională a fost chemată să substituie lipsa de coerenţă adeciziilor politice", a declarat Băsescu, citat de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO