Bănci și Asigurări

UniCredit: Deficitul bugetar va ajunge la 5% din PIB în acest an, peste ţinta agreată cu FMI

Autor: Mihaela Claudia Medrega

06.04.2011, 17:18 29

Analiştii UniCredit anticipează că deficitul bugetar va cobârîîn acest an la 5% din PIB, peste ţinta de 4,4% din PIB agreată cuFMI şi Comisia Europeană, continuarea acordului cu cele douăinstituţii urmând să limiteze deteriorarea potenţială a situaţieifiscale până la următoarele alegeri generale din 2012.

Anul trecut deficitul bugetar a fost de 6,5% din PIB, uşor subnivelul agreat, de 6,8% din PIB, ajustarea fiscală fiind realizatăîn principal prin diminuarea salariilor bugetarilor cu 25%,disponibilizăr şi majorărea TVA cu cinci puncte procentuale, la24%.

Prelungirea acordului cu FMI/UE ar trebui să limitezedeteriorarea potenţială a situaţiei fiscale până la următoarelealegeri generale din 2012. Rezultatele pozitive ale prezenţeiinternaţionale au fost deja evidente, iar accelerarea creşterii artrebui să ajute la realizarea ajustării deficitului fiscal la 5%din PIB în 2011, de la 6,5% din PIB în 2010, conform raportultrimestrial al UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est.

Pentru 2012, deficitul bugetar este estimat la 4,5%din PIB,peste ţinta de 3% din PIB.

În plus, dinamica datoriei publice ar trebui să se stabilizezela aproximativ 35-38% din PIB, un nivel scăzut comparativ cusituaţia internaţională, conform raportului.

Analiştii UniCredit anticipează că România ca avea în acest an ocreştere economică de 1,7%, urmând ca în 2012 avansul PIB să fie de3,4%.

Prognoza FMI şi a autorităţilor române indică pentru acest an ocreştere economică de 1,5%, Produsul Intern Brut urmând să ajungăla aproximativ 130 miliarde de euro.

Şi economiştii UniCredit, ca şi cei ai ING şi Erste, anticipeazăcă România ar putea să beneficieze în acest an de îmbunătăţirearatingului în acest an. Banca se aşteaptă ca ratingul de ţară sărevină în categoria investment grade în a doua jumătate a anului,contribuind la reducerea costurilor de finanţare.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO