Bănci și Asigurări

Va sta în picioare compromisul privind limitarea tarifelor RCA?

Va sta în picioare compromisul privind limitarea...

Autor: Anelis Baciu

22.01.2016, 00:07 413

Respectarea protocolului privind limitarea la ma­xi­mum 50% a creşterii tarifului pentru poliţele auto obli­ga­torii (RCA) pe segmentul transportatorilor este ambiguă, în condiţiile în care două dintre părţile implicate în această dis­cuţie- supraveghetorul  şi asigurătorii- au opinii con­tra­dictorii când vine vorba de asumarea acestui compromis.

Pe de o parte Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susţine ca fiecare companie autorizată să vândă RCA a acceptat în decembrie şi a reconfimat în această lună angajamentul de a respecta protocolul.

De cealaltă parte, UNSAR - asociaţia profesională a asigurătorilor-precizează că reprezentanţii şi membrii săi nu au fost de acord cu această soluţie şi nici nu au promis că o vor pune în aplicare.

În plus, nici asigurătorii în mod individual nu declară răspicat că vor respecta protocolul, ci că se vor ghida atunci când vine vorba de tarife doar de respectarea politicilor interne şi a legislaţiei în vigoare. Protocolul nu face parte din legislaţie, nefiind practic un document care impune efecte juridice. Convenţia nu a fost semnată de companiile de asigurări, ci doar de transportatori şi ASF. Cu alte cuvinte, nu există garanţia că protocolul va fi respectat de companiile de asigurări. Soluţia unui compromis privind tarifele la RCA a venit ca răspuns la protestele trans­por­ta­torilor împotriva majo­ră­rilor primelor, proteste care au avut loc în luna decembrie a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO