Bănci și Asigurări

Vara a readus setea de credite

24.07.2008, 18:34 13

Populatia a luat credite de la banci de circa 3,6 miliarde de lei (echivalentul a un miliard de euro) in iunie, de peste doua ori mai mult decat imprumutase in mai, arata datele publicate de BNR.
De la inceputul anului populatia a luat imprumuturi de 4,1 miliarde de euro, ajungand sa aiba datorii la banci de 23,8 miliarde de euro la sfarsitul lui iunie.
Din toamna trecuta cresterea lunara a creditului pentru populatie incetinise constant. Daca in noiembrie 2007 soldul finantarilor de retail urca cu 4,5 miliarde de lei, in mai anul acesta cresterea a fost de numai 1,5 miliarde de lei.
Luna iunie aduce astfel o revenire a cererii de credite din partea populatiei, desi in mod traditional bancherii priveau perioada verii ca "slaba" pentru afaceri, avand in vedere ca majoritatea clientilor prefera sa se gandeasca la vacanta decat la birocratia necesara contractarii unui imprumut.
Saltul din iunie a fost alimentat de creditarea in valuta, soldul urcand cu echivalentul a 2,98 miliarde de lei (circa 816 milioane de euro), de aproape patru ori mai mult decat in mai. In schimb, cererea de finantari in lei a continuat sa coboare pentru a treia luna consecutiv.
De altfel, creditele in valuta au din nou avantajul unei dobanzi mai mici, in timp ce la lei bancile si-au ajustat costurile, dupa ce BNR a majorat dobanda-cheie cu trei puncte procentuale din toamna trecuta, ducand-o la 10% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO