Bănci și Asigurări

Vicepresedintele PAID: Am putea incepe vanzarea asigurarilor obligatorii pentru locuinte in februarie

Vicepresedintele PAID: Am putea incepe vanzarea asigurarilor obligatorii pentru locuinte in februarie
13.12.2009, 23:20 48

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), compania careva gestiona asigurarea obligatorie a locuintelor, ar putea incepedistribuirea de polite la sfarsitul lunii ianuarie-inceputul luniifebruarie, urmand ca pana la finele anului viitor sa ajunga la ungrad de cuprindere de 35-40% din totalul celor peste opt milioanede locuinte din Romania, a declarat Radu Mustatea, vicepresedintelePAID si presedintele Directoratului Astra Asigurari.

"PAID a primit autorizatia de functionare de la Comisia deSupraveghere a Asigurarilor (CSA) la jumatatea lunii octombrie si afost inscrisa la Registrul Comertului pe 5 noiembrie. In termen de90 de zile de la aceasta data suntem obligati sa incepemactivitatea", a spus Mustatea. Mustatea recunoaste insa ca existariscul ca distribuirea de polite sa nu inceapa la timp, inconditiile in care exista mai multe probleme nerezolvate, cum ar filipsa unui sistem informatic care sa gestioneze baza de date cutoate locuintele din Romania.

"Am putea sa nu incepem activitatea la timp pentru ca pana acumnu am facut decat sa numim un director general, sa inchiriem unsediu si sa discutam intre noi", apreciaza vicepresedintelePAID.

In acelasi timp, actionarii companiei discuta si situatiapresedintelui PAID, Constantin Toma, care si-a prelungit pentru operioada de patru ani contractul de management cu Omniasig, unuldintre asiguratorii mari care nu sunt membri ai PAID. Toma a fostnumit la conducerea PAID ca reprezentant al Clal Asigurari,companie la care detine indirect actiuni. Astra, Clal si Groupamadetin fiecare 15% din actiunile PAID, fiind cei mai mari actionari.O eventuala decizie in ceea ce priveste presedintele institutiei vafi luata pe 4 ianuarie, cand se va intruni adunarea generala aactionarilor.

"Intre PAID si Vienna Insurance Group (actionarul majoritar alOmniasig - n.red.) exista o serie de divergente, legate in primulrand de faptul ca piata asigurarilor obligatorii de locuinte si ceaasigurarilor conexe va fi inchisa companiilor care nu fac parte dinPAID", a comentat Mustatea.

Tot in cadrul adunarii generale a actionarilor de la inceputulanului viitor va fi numit auditorul financiar al PAID si ar puteafi discutat bugetul pe 2010. In acelasi timp, compania trebuie sacaute o solutie de reasigurare adecvata avand in vedere ca opereazacu riscuri catastrofale - in primul rand inundatii sicutremure.

"De reasigurarea politelor obligatorii se vor ocupa catevacompanii mari pe piata europeana pentru ca vom pune conditii foarteclare", a precizat vicepresedintele PAID. In acest moment, degasirea unei solutii privind programul de reasigurare se ocupa unconsortiu format din trei brokeri condus de AON Broker, unul dintrecei mai mari brokeri de asigurari din lume.

La nivelul intregii piete, programele de reasigurare costa zecide milioane de euro. De obicei, societatile de asigurare detinutede marile grupuri straine isi reasigura portofoliile lacompaniile-mama, aceasta fiind una dintre modalitatile de arepatria o parte din banii investiti in Romania.

Mustatea spune ca emiterea de polite de asigurare obligatorie alocuintelor s-ar putea concentra initial asupra locuintelor socialesi a celor aflate deja in portofoliul societatilor de asigurare,care reprezinta intre 35% si 40% din totalul locuintelor dinRomania. Astra Asigurari are un portofoliu de peste 1,1 milioane depolite de asigurare a locuintelor care vor fi reinnoite prin PAIDodata cu lansarea sistemului.

Legea asigurarii obligatorii a locuintelor a fost aprobata deParlament la sfarsitul anului trecut, o parte din societatile deasigurare care au ales sa nu intre in PAID invocand faptul caaceasta nu cuprinde suficiente masuri de protectie pentruasiguratori in comparatie cu riscurile la care acestia seexpun.

Mustatea apreciaza ca legea ar putea suferi o serie demodificari, dar spune ca forma actuala a acesteia permite lansareasistemului. "Legea este perfectibila, dar asta nu inseamna ca nupoate fi pusa in aplicare", a spus el.

Mai mult de jumatate din proprietari vor plati prime de20 de euro

Reprezentantii PAID au formulat o serie de propuneri pentrumodificarea legii, dar care ar putea fi discutate serios de catreParlament abia peste doua-trei luni. Cea mai importanta modificarese refera la recalcularea in fiecare an a pretului politei deasigurare.

In acest moment, pretul politei este de 10 sau 20 de euro infunctie de materialul din care este construita locuinta. Dinestimarile autoritatilor reise ca circa 60% din locuinte seincadreaza in clasa A, unde valoarea politei este de 20 de euro.Suma asigurata este de 10.000 sau 20.000 de euro. Mustateaconsidera ca piata asigurarilor ar putea inregistra o crestere de9% anul viitor in conditiile in care economia isi va reveni dupaprimul trimestru. El spune ca cel mai sensibil este segmentulasigurarilor de viata, la care oamenii renunta odata cu scadereaveniturilor disponibile si cresterea somajului.

Ce prevede asigurarea obligatorie alocuintelor

  • Asigurarea va acoperi urmatoarele riscuri: cutremure, inundatiisi alunecari de teren
  • Suma asigurata este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 deeuro
  • Proprietarii care nu se vor asigura vor fi sanctionati prinamenzi de 100-500 de lei de catre autoritatile locale
  • Fiecare proprietar de locuinta va plati 10 sau 20 de euro pe anpentru o polita de asigurare, in functie de tipul locuintei
  • Politele vor fi emise de Pool-ul de Asigurare ImpotrivaDezastrelor (PAID), companie creata de 13 asiguratori, cu uncapital social de 4,6 mil. euro
  • Romania exista peste 8 milioane de locuinte, din care cel mult25% sunt asigurate prin polite facultative, potrivit celor mairecente informatii din piata

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO