Bănci și Asigurări

Volksbank se concentreaza pe servicii pentru a castiga cota pe piata creditelor imobiliare

22.02.2007, 17:51 36

Volksbank, unul dintre jucatorii cu cele mai rapide cresteri de anul trecut, si-a planificat sa ajunga la o cota de 10% pe piata creditelor imobiliare, iar pentru aceasta va arunca in lupta noi produse, care vor include servicii nefinanciare conexe.
In prezent Volksbank are o cota de aproximativ 7% pe segmentul creditelor imobiliare, potrivit propriilor estimari. Banca a incheiat anul trecut cu active de aproape 1,4 miliarde de euro, corespunzator unei cote de piata de 2,7%.
"La un moment dat scaderea dobanzilor se va opri. Atunci, clientii vor avea oportunitatea sa obtina servicii mai bune. Trebuie sa intelegem ca asteptarile clientilor cresc si sa ne imbunatatim constant serviciile", a spus Gerald Schreiner, presedintele Volksbank, intr-un interviu acordat ZF.
In ultimii ani Volksbank s-a pozitionat ca un jucator agresiv pe piata de retail in special prin politica de pret, fiind de multe ori pionierul scaderilor de dobanzi. De altfel, si in prezent banca deruleaza o oferta prin care ofera credite imobiliare in lei cu o dobanda de 5,95% pe an, un minim istoric.
Schreiner spune ca "inca mai ramane loc" pentru noi scaderi de dobanzi, insa acestea nu vor putea sa continue mult, mai ales la finantarile in valuta, in conditiile in care dobanda la euro pe pietele internationale este in crestere. In schimb, reducerea rezervelor minime obligatorii impuse de BNR ar putea sa creeze loc pentru o ieftinire a creditelor in lei.
Pentru anul acesta Volksbank are insa in plan lansarea de noi produse, care vor combina serviciile financiare oferite de banca cu servicii non-financiare, oferite de parteneri externi. Schreiner considera ca aceste servicii se vor substitui practic unei reduceri de pret, intrucat clientul suporta in final un cost mai mic legat de investitia imobiliara pe care o face. El vorbeste si despre lansarea in a doua jumatate a anului a unui nou credit imobiliar, care nu exista in prezent pe piata locala, dar care este foarte popular pe pietele mature, fara insa sa dea alte detalii.
Volksbank a reusit anul trecut o crestere exploziva, soldul creditelor acordate urcand de 2,6 ori, pana la 800 de milioane de euro, in contextul in care si-a extins agresiv reteaua teritoriala si a oferit preturi in partea de jos a pietei.
"Anul acesta vrem sa majoram soldul creditelor cu inca 600 de milioane de euro, ceea ce ar insemna o crestere cu 75%", spune Schreiner.
Banca va continua sa-si extinsa reteaua, urmand sa ajunga la 130 de sucursale proprii, pe langa care va mai opera inca 100 de unitati in regim de franciza. In paralel cu extinderea prezentei teritoriale, Volksbank si-a diversificat si canalele de distributie alternativa.
"In prezent peste 5% din creditele noi sunt aprobate prin sistemul on-line", explica Schreiner.
In ciuda expansiunii rapide a afacerilor, Schreiner sustine ca in continuare calitatea portofoliului de credite, in special pe zona finantarilor imobiliare, este foarte buna.
Seful Volksbank se asteapta la un profit brut de 15 milioane de euro anul acesta. Banca a obtinut un profit operational de aproape 14 milioane de euro in 2006.
Schreiner noteaza insa ca este luata in calcul si varianta unei infuzii de capital de 100 de milioane de euro in primavara. In aceste conditii, banca ar putea sa obtina un profit brut de 22 de milioane de euro in 2007. El este insa rezervat fata de o majorare atat de importanta, intrucat aceasta va afecta indicatorii de performanta (rentabilitatea capitalurilor). Volksbank are in prezent un capital social de 160 de milioane de euro, la care se mai adauga credite subordonate de 85 de milioane de euro.
Banca este supracapitalizata, in conditiile in care a fost nevoita sa recurga la infuzii de fonduri pentru a se incadra in plafonul impus de BNR pana la sfarsitul anului trecut pentru creditele in valuta, care nu puteau sa reprezinte mai mult de 300% fata de capitalurile proprii.
Pe de alta parte, Schreiner spune ca evolutia activelor va fi influentata de deciziile BNR privind rezervele minime obligatorii (RMO), in conditiile in care banca are sume importante imobilizate astfel. In eventualitatea unei deblocari a fondurilor imobilizate in RMO, Volksbank ar inchide liniile de finantare cu banca mama prin care si le-a asigurat, astfel ca activele ar putea sa inregistreze corectii pe termen scurt.
Pentru a doua jumatate a anului Schreiner ia in calcul si lansarea de servicii de asset-management.
Acestea vor fi insa oferite in cadrul unei structuri din departamentul de retail, nefiind fondata o divizie speciala in cadrul grupului. Seful Volksbank spune ca aceste servicii de investitii, care se vor adresa clientilor cu disponibilitati mai mari, vor fi oferite in cadrul unor spatii special amenanjate in cadrul sucursalelor.
Intr-o prima etapa, vor fi create zone speciale in sucursalele importante, cu rol de coordonare la nivel regional. Banca va dezvolta trei structuri de investitii, pe care le va oferi clientilor, in functie de riscul pe care acestia sunt dispusi sa si-l asume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO