Bănci și Asigurări

Volksbank si-a bugetat un plus de 1,7 mld. euro la active si o cota de piata de 5,6%

Volksbank si-a bugetat un plus de 1,7 mld. euro la active si o cota de piata de 5,6%

Gerald Schreiner, presedintele Volksbank

15.02.2008, 21:29 18

Austriecii de la Volksbank, care au terminat anul trecut pe pozitia a opta in ierarhia bancilor din sistem, si-au planificat pentru anul acesta o crestere a activelor cu 1,7 miliarde de euro sau 49%, pana la 5,2 miliarde de euro. Cota de piata ar urma sa creasca la 5,6%, de la 5% in decembrie trecut, spune Gerald Schreiner, presedintele bancii.
In paralel, banca vizeaza o imbunatatire a profitabilitatii, castigul operational urmand sa creasca la 36 mil. euro, fata de 24,5 mil. euro, cat a fost anul trecut.
Volksbank si-a majorat bilantul anul trecut cu 2,1 miliarde de euro, pana la 3,5 miliarde de euro, intrand astfel in topul celor mai mari zece jucatori din sistem direct pe pozitia a opta, devansand astfel CEC si ING. Schreiner afirma ca acest total reprezinta expunerile inregistrate in bilantul local, in conditiile in care banca a "exportat" catre actionarul majoritar din Austria finantari de inca circa 700 de milioane de euro.
Banca mizeaza anul acesta pe o crestere a creditelor cu aproape 1,2 miliarde de euro, pana la un sold de 3,4 miliarde de euro, in decembrie. Comparativ cu sfarsitul lui 2006, soldul ar fi de peste patru ori mai mare.
"In anul 2008 vom continua trendul dinamic din ultimii ani. Intentionam sa dezvoltam si mai mult canalele de distributie, in special reteaua care va atinge la sfarsitul anului 340 de unitati, proprii si francize", a spus Schreiner. In decembrie trecut erau operationale 225 de unitati (incluzand si agentiile operate in regim de franciza). Pe langa reteaua clasica, Volksbank mai are 500 de ofiteri "mobili", dar si parteneriate cu brokeri de credite. Banca mizeaza insa pe o crestere mult mai lenta a depozitelor, care vor urca de la 530 la 800 mil. euro.
In aceste conditii, Volksbank ramane puternic depedenta de finantarile de la banca-mama. De altfel, actionarul majoritar - grupul austriac Volksbank - a efectuat recent o majorare de capital in lei de echivalentul a 50 de milioane de euro, banca ajungand astfel la un capital de 339 de milioane de euro.
Pentru anul acesta Volksbank si-a planificat sa-si diversifice portofoliul de produse in special pe partea de pasiv (pachete de produse bazate pe contul curent, carduri sau servicii oferite prin noua platforma de Internet-banking), care ar trebui sa asigure o crestere a ponderii veniturilor non-risc pana la 40% din total.
In paralele, vor fi dezvoltate si afacerile pe zona de corporate. "Vom dubla numarul managerilor de relatii cu clientii", a anuntat Simona Fatu, vicepresedintele Volksbank responsabil cu zona de corporate. In prezent, banca a acordat finantari de circa jumatate de milion de euro in domeniul corporate, cu o echipa de 35 de manageri de relatii, care opereaza din 12 centre specializate. Volksbank ramane deocamdata o banca preponderent de retail, 75% din finantari mergand in acest domeniu.
Schreiner spune ca doar 20% din finantarile in sold sunt in lei, restul fiind in valuta. Cea mai mare parte a creditelor in valuta sunt denominate in euro (60%), restul fiind acordate in franci elvetieni.

Cresterea provizioanelor nu ne afecteaza

Volksbank nu va resimti o crestere a costurilor in urma implementarii noilor prevederi ale BNR privind provizioanele pentru creditele in valuta acordate clientilor individuali. "Noi aplicam standardele internationale impuse de grup, care ne cer sa constituim provizioane chiar mai mari decat cele prevazute de BNR in noua formula", explica Gerald Schreiner. BNR a anuntat in urma cu o saptamana ca va impune bancilor sa majoreze provizioanele constituite pentru creditele in valuta acordate clientilor in alta valuta decat cea in care obtin veniturile cu 2 pana la 3 puncte procentuale. Astfel, bancile vor constitui provizioane de 7% inclusiv pentru creditele fara probleme, incluse in categoria standard. Noile reglementari urmeaza sa fie introduse printr-o norma elaborata de BNR si vor intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

RMO mai mici pentru creditele de investitii

BNR ar trebui sa flexibilizeze instrumentul rezervelor minime obigatorii (RMO), reducand cerintele pentru sumele care merg in finantari pentru investitii, spune Gerald Schreiner. BNR utilizeaza niveluri foarte ridicate ale rezervelor minime atat pentru lei (20%), cat si pentru valuta (40%), incercand astfel sa forteze bancile sa scumpeasca imprumuturile. Rezervele se aplica insa pentru resursele atrase de bancile comerciale. Banca centrala incearca prin intarirea politicii monetare sa tempereze creditarea, care alimenteaza un consum cu mult mai mare decat capacitatea economiei de a produce. Schreiner da exemplul bancii centrale a Serbiei, care aplica niveluri diferentiate intre sumele care merg in credite de consum si cele pentru investitii, pentru a tempera setea de credite de consum fara sa afecteze finantarile acordate firmelor pentru investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO