Bănci și Asigurări

Zece banci membre la Biroul de Credit

18.08.2004, 00:00 35

Baza de date a Biroului de Credit continea ieri informatiile trimese de zece banci din sistemul romanesc. In prima zi de functionare, sase banci trimisesera deja informatiile despre clientii lor in baza de date a societatii. Numarul bancilor care colaboreaza cu Biroul va creste insa in viitorul apropiat.
"Exista anumite conditii care trebuie indeplinite, dupa care o banca poate intra in sistem. Numarul potentialilor participantI este de 28, restul bancilor fiind prea mici, ori dedicate altor categorii de clientI decat persoanele fizice", a declarat pentr ZF Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit.
Dupa prima zi de functionare Biroul a raspuns unui numar de 700 de interogari. In aceasta faza, societate furnizeaza date referitoare la clientii inregistratI cu restante, cei care au savarsit o contraventie sau infractiune in relatia cu o banca pentru care au fost trimisI in judecata sI cei care au furnizat creditorilor informatii neconforme cu realitatea. Bancile au obtinut de la Avocatul Poporului recunoasterea "interesului legitim", astfel incat pot transmite spre utilizare date fara acordul clientilor lor. Astfel, incepand din aprilie anul viitor, se va trece la faza a doua din implementarea Biroului, statdiu in care rapoartele vor contine sI informatii pozitive despre clienti. In prezent, rapoartele contin, in cazul pesoanelor raportate, date de identificare a debitorului inregistrat cu restanta (CNP, nume, adresa),un scurt istoric al incidentelor de creditare si un grafic al intarzierilor precum sI un indicator - gradul de risc,calculat in functie de valoare sI vechimea restantei. Bancile pot folosi acest indicator in evaluarea situatiei clientilor, in functie de politicile proprii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO