BCR Open

(P) Evolutia costumului de tenis

01.07.2011, 20:05 1313

Un bilet sau o invitatie la opartida de tenis din cadrul unui turneu prestigios, echivaleaza cuun "match point" pe lista de obiective personale, si nuintamplator, stilul si eleganta isi gasesc expresia atat in tinutaspectatorilor cat si a sportivilor.

Frumusetea jocului in sine estedublata de costumele participantilor, intr-o explozie decreativitate mutata de pe catwalk pe zgura. De-a lungul timpului,vestimentatia destinata practicarii tenisului a evoluat in modfiresc, urmand cu precadere aspectele referitoare lafunctionalitate. Moda nu a fost dictata atat de designeri cat maiales de sportivii care s-au confruntat cu probleme legate demiscare si confort in timpul partidelor de tenis.

Analizand imaginile cu jucatorii detenis din anii 1850-1860, cu greu ne putem imagina cum este saalergi pe tot terenul avand in minte urmatoarea miscare, insatranspirand in haine ca intr-o sauna (materialele din care erauconfectionate piesele vestimentare erau foarte groase si rigide) sifacand eforturi sustinute de a evita plonjatul peste fileu dinpricina fustei prea lungi.

Pana la inceputul anilor '30,costumul de tenis masculin includea pantaloni din flanel, veste dinlana si camasi care nu favorizau defel practicantii sportului cupricina. Prima piesa vestimentara incomoda la care s-a renuntat, aufost pantalonii lungi, acestia fiind inlocuiti cu unii a carorlungime (desi de neconceput in perioada respetiva) era maipotrivita pentru tenis.


Sursa: www.tennisfame.com


Henry Austin, un respectat jucator de tenisbritanic, a fost primul care a purtat pantaloni scurti albi la opartida oficiala de tenis. Albul nu a fost insa impus de la buninceput in vestimentatia pentru tenis, iar motivul introduceriisale s-a datorat unui aspect estetic elementar: toate celelalteculori scoteau in evidenta petele de transpiratie. Cum persoaneledin inalta societate britanica manifesta un cult pentru propriaimagine, renuntarea la paleta cromatica diversificata in favoareaalbului (nobil si elegant) nu a fost defel o piedica.

Femeile au inceput sa practicetenisul in mod profesionist in jurul anilor 1860, iar in perioadarespectiva fustele lungi largi, camasile si jabourile faceau partedin tinuta obisnuita de tenis. Scurtarea tivului fustei nu intrasub nicio forma in calcule, chiar daca in mod evident, amploareaacesteia si grosimea materialului, contribuiau la diminuareaperformantei pe teren.



Sursa: Wikipedia
Cand Lottie Dod a castigatpentru prima data Wimbledon-ul, in vara anului 1887, tinuta sa eracompusa dintr-o fusta pana la jumatatea gambei, ciorapi grosi negrisi un pulover la baza gatului cu maneca lunga. Lungimea fustei afost trecuta cu vederea, doar pentru ca aceasta facea parte dintinuta obisnuita de scoala a lui Lottie, care la momentul respectivavea doar 16 ani.

O alta modificare a coduluivestimentar in ceea ce priveste jocul de tenis, s-a produs in 1905,cand May Sutton era desemnata castigatoare la Wimbledon. May purtao camasa imprumutata de la tatal sau, careia i-a pliat mansetelepentru un plus de lejeritate. Gestul a creat o oarecare indignarein cercurile inalte, insa a fost perfect justificat de un altelement practic: manecile prea lungi erau incomode la servitulmingii, iar pe timp de vara favorizau transpiratia intensa.

Schimbarile in costumul de tenis nus-au produs imediat, ci treptat, insa odata ce au avut loc nu a maiexistat cale de intoarcere. In 1919, Suzanne Lenglen a contribuitla o modificare importanta a tinutei de tenis, afisand o fusta dinbumbac lejera putin sub genunchi si o bluza cu decolteu rotund simaneci scurte. Femeile care practicau tenisul erau astfel scapatede povara purtarii unor haine groase si incomode, uneori chiar si acorsetelor care le determinau sa lesine in timpul partidelor.

Treptat, fustei pana la mijloculgambei, aparent fara nicio forma, i-au fost adaugate pliseuri, iarstofa groasa a fost inlocuita cu sifon de matase.


Sursa: www.art247.com
Helen Wills Moody,femeia care a dominat tenisul in secolul XX (a castigat nu maiputin de 8 titluri la Wimbledon), a reusit chiar sa impuna pe terentinute noi: fuste pana la genunchi plisate, bluze cu maneci scurtesi anchior sau veste fara maneci. Ocazional, in perioadele mairacoroase, Helen adauga costumului de tenis un cardigan din lanasubtire.

Inceputul anilor '40 aduce cu sineinca o evolutie in costumul pentru tenis. Ciorapii grosi siulterior sosetele pana la genunchi purtate atat de femei cat si debarbati, au fost eliminate complet. Pantalonii scurti in cazultinutei masculine se impun fara drept de apel, iar puloverelegroase sunt inlocuite cu tricouri incheiate cu nasturi (o variantaincipienta de polo).

Lejeritatea si confortul in joculde tenis devin esentiale, iar anii care au urmat celui de-al DoileaRazboi Mondial, vin sa certifice aceste lucruri, eliminand falselepudori si restrictii.




Sursa: thescore.thejournal.ie
Gertrude Morgana starnit valuri de comentarii facandu-si aparitia in 1949 intr-orochie alba captusita cu satin, pe sub care purta (intentionat) unshort bordat din dantela. Acesta a fost si inceputul unei evolutiiconstante in ceea ce priveste costumul de tenis, jucatoriipunandu-si din ce in ce mai mult amprenta asupra modului in careisi concep tinutele la turnee.

Turneele de tenis cu traditiereprezinta adevarate evenimente sociale marcate in calendar cu"high importance". Daca in trecut spectatorii obisnuiau sa facapariuri inainte de inceperea partidelor cu privire la castigatori,in prezent curiozitatile legate de tinuta jucatorilor determinachiar alcatuirea unor clasamente fashion si desemnarea in fiecaresezon a unui exemplu de stil feminin.


Sursa: www.britannica.com
Steffi Graf, Venussi Serena Williams, Maria Sharapova sau designerul Stella McCartneysunt doar cateva dintre personalitatile care si-au pus talentul insluba crearii celor mai functionale si mai elegante tinute pentrutenis, completand oferta marilor branduri (Adidas, Reebok, Prince,Diadora sau Fila). Evolutia in ceea ce priveste calitateamaterialelor si a fibrelor a permis crearea unor piese vestimentarecare sa protejeze corpul de transpiratia excesiva, sa mentina otemperatura constanta si in acelasi timp sa ofere si o sursa deinspiratie fashion.

Albul nu mai este obligatoriupentru costumul de tenis, o varietate de alte nuante fiindabordate, iar clasicele tricouri largi au fost inlocuite cubustiere (in cazul femeilor) sau maiouri din lycra care pun invaloare musculatura masculina, personalizate cu initialelepurtatorilor sau cu insemne distinctive. O situatie win-win care nudemonstreaza decat un singur lucru: tenisul inseamna spectacol,eleganta si emotie pura, iar odata ce degusti din prima partidavazuta live, vei dori mai mult. Iar in tenis, dovezile de "maimult" starnesc aplauze la scena deschisa.

Informatii despre achizitionareabiletelor pe: www.bcropen.ro/ro/ghid/bilete

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO