BCR Open

(P) Incursiune in istoria mingii de tenis

05.07.2011, 18:39 1004

In perioada in care taineletenisului erau de abia descifrate, mingile erau confectionate deartizani din piele de oaie sau de capra, iar interiorul lor eraumplut cu lana, ceea ce ingreuna mult desfasurarea jocului. Pana lacoaserea ivelisului mingilor, acestea erau prevazute cu o sfoaragroasa care le mentinea forma si integritatea.

Odata ce suprafetele de joc sediversifica iar cauciucul devine o materie prima din ce in ce maiimportanta, in mod firesc tehnologia de fabricatie a mingilorcapata o cu totul alta amploare. Primele mingi de tenis din cauciucau fost fabricate in 1850, iar competitia dintre producatori s-adesfasurat o perioada indelungata intre Europa si Statele Unite aleAmericii. La ora actuala insa, tarile asiatice (Thailanda, China,Filipine) detin suprematia, 9 din 10 mingi de tenis fiind produsein zona, data fiind prezenta din abundenta a cauciului si mana delucru ieftina.

Treptat, mingile de tenis incep safie presurizate (unii jucatori prefera insa mingile nepresurizatecare devin mai usoare pe masura ce sunt utilizate), iar invelisulacestora adaptat in functie de suprafata de joc: zgura, iarba,sintetic sau ciment. Mai mult decat atat, standardizarea mingilorse impune ca un element necesar in trasarea coordonatelor joculuimodern pentru a spori precizia si a evita confuziile.

Federatia Internationala de Tenis aintrodus in anul 2002, clasificarea mingilor de tenis in 3 tipuri:tipul 1 de mingi sunt utilizate pentru suprafetele lente de joc(zgura), tipul 2 corespund suprafetelor mai dure si celorsintetice, iar tipul 3 se folosesc pe suprafetele foarterapide.

De asemenea, galbenul optic nu afost stabilit de la bun inceput drept culoarea ideala pentrumingile de tenis. In functie de suprafata de joc, mingile inaintede anii '70 aveau culoarea alba sau neagra, introducerea nuantei degalben-verzui datand din 1972 (motivatia tine mai ales devizibilitatea mingii in momentul urmaririi partidelor de tenis latelevizor).

Procesul de standardizare se referanu doar la adaptarea mingilor suprafetelor de joc, ci si ladimensiuni sau greutate. Conform specificatiilor FederatieiInternationale de Tenis, fiecare minge trebuie sa aiba o greutateintre 56.7 grame -58.7grame si un diametru care poate varia intre63.5mm si maxim 66.7mm.

Calitatea mingilor de tenis diferasi in functie de materialul in care sunt invelite (de obiceipasla). In prezent, exista doua tipuri de material utilizat inacest scop: invelis Melton cu un continut ridicat de lana siinvelis Needle, mai ieftin de produs si cu un procent de fibresintetice ridicat. Peste 200 de marci producatoare de mingi detenis beneficiaza de certificarea calitatii din partea FederatieiInternationale de Tenis, printre cele mai populare numarandu-seDunlop, Head, Wilson, Slazenger, Artengo, Penn sau Babolat.

Informatii despre achizitionareabiletelor pe: www.bcropen.ro/ro/ghid/bilete

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO