Buget 2012

Cheltuielile cu dobânzile s-au triplat în ultimii trei ani şi devin un factor de risc pentru buget

Cheltuielile cu dobânzile s-au triplat în ultimii trei ani şi devin un factor de risc pentru buget

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului fiscal şi economistul-şef al Raiffeisen Bank: „Cheltuielile cu dobânzile au ajuns la aproape 2% din PIB. Comparativ cu alte state nu este mult, însă pentru România este semnificativ. Având în vedere că discutăm de un buget mai mic, povara dobânzilor la datoria publică este mai mare. Constrângerea esenţială pentru politica fiscală în următorii ani este cea a finanţării. Este foarte important să stabilizăm datoria publică, sub 40% din PIB, să nu mai crească atât de repede“.

Autor: Claudia Medrega

29.10.2011, 09:11 782

Cheltuielile cu dobânzile pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice vor face în acest an un salt de 32% faţă de 2010, adică vor urca cu nu mai puţin de 6 mld. lei.

Necesarul mare de finanţare al statului a determinat un salt al datoriei publice cu 19,6 mld. lei în prima jumătate a anului, adică o creştere de aproximativ 3 mld. lei. pe lună.. Creşterea datoriei în primele şase luni din acest an a fost de 10%, până la 214 mld. lei, ponderea datoriei în PIB apropiindu-se de 40%.

În ultimii trei ani cheltuielile cu dobânzile aproape s-au triplat, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, urcând de la 3,6 mld. lei în 2008 până la 9,5 mld.lei în acest an, cât este nivelul bugetat.

"Cheltuielile cu dobânzile au ajuns la aproape 2% din PIB. Comparativ cu alte state nu este mult, însă pentru România este semnificativ. Având în vedere că discutăm de un buget mai mic, povara dobânzilor la datoria publică este mai mare. Constrângerea esenţială pentru politica fiscală în următorii ani este cea a finanţării. Este foarte important să stabilizăm datoria publică, sub 40% din PIB, să nu mai crească atât de repede", a comentat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economistul-şef al Raiffeisen Bank.

În 2011 se constată o accelerare a ritmului de creştere a cheltuielilor cu dobânzile, după ce anul trecut acestea s-au majorat cu aproape 20%.

Sumele cheltuite de la buget în contul dobânzilor au ajuns deja în primele opt luni din acest an la 6,06 mld. lei, în urcare cu 24,5% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Creşterea acestor cheltuieli este influenţată atât de nivelul randamentelor (dobânzile efectiv plătite), cât şi de baza de calcul - volumul datoriei - care tot creşte.

Problemele din zona euro afectează şi România, sub aspectul costului finanţării. Accentuarea tensiunilor pe pieţele externe s-a resimţit şi la Bucureşti.

Pe piaţa monetară interbancară s-a înregistrat o tendinţă de creştere a dobânzilor, iar presiunea a fost resimţită şi de Ministerul Finanţelor, randamentele plătite fiind în creştere. În această toamnă Trezoreria a respins mai multe licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat sau a atras bani sub nivelul programat, deoarece a considerat prea mari costurile de împrumut. La ultima licitaţie, de ieri, Ministerul Finanţelor a vândut titluri pe 11 luni, plătind 6,82%.

Ministerul Finanţelor încearcă să lupte cu presiunea băncilor de creştere a randamentelor, chiar dacă unii analişti au susţinut de mai multe ori că o eventuală economie obţinută pe moment se poate transforma într-un cost mare pe termen lung.

Pe măsură ce cheltuielile cu dobânzile şi datoria publică tot cresc, ajustarea fiscală va deveni tot mai dificilă. Având în vedere nivelul încă ridicat al deficitului bugetar, problema stringentă este dificultatea de finanţare a acestuia.

Scăderea deficitului bugetar şi creşterea economică sunt cei mai importanţi factori care ajută la reducerea ponderii datoriei publice în PIB.

Odată cu reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB în următorii doi ani şi cu reluarea creşterii economice, datoria publică ar putea să se stabilizeze la 35-37% din PIB, potrivit lui Ionuţ Dumitru. Însă dacă economia se va confrunta cu noi riscuri de recesiune în 2012, iar reducerea deficitului va deveni şi mai dificilă, acest orizont s-ar putea îndepărta semnificativ.

Ecuaţia este complicată de alegerile parlamentare de anul viitor, România având un istoric de derapaje în astfel de conjuncturi.

Nevoie de bani mulţi

Necesarul de finanţare este ridicat şi va rămâne ridicat şi în anii următori.

În acest an statul are de finanţat în acest an un deficit bugetar de 4,4% din PIB, reprezentând aproximativ 24 mld.lei (circa 6 mld. euro), la care se adaugă refinanţările titlurilor scadente.

Pentru anul viitor nivelul estimat de analiştii UniCredit este de 22,4 mld. euro, în creştere cu 5,7 mld. euro (34%) faţă de acest an. Banca se aşteaptă pentru anul viitor la un deficit bugetar de 4,5% din PIB, mai mare decât cel din 2011, şi speră ca FMI să îl ţină sub control.

Pentru deficitul bugetar din 2012 necesarul de finanţare este estimat la 6,4 mld. euro, cu 0,6 mld. euro peste valoarea din acest an. Iar în contul datoriei publice necesarul de finanţare va urca cu 5 mld. euro, la 16 mld. euro.

Ministerul Finanţelor anticipează o creştere a serviciului datoriei publice guvernamentale în 2012 la 70 mld. lei (circa 16 mld. euro), cu 17% peste nivelul din acest an, de 59,6 mld. lei (circa 14 mld. euro).

La jumătatea anului 2011 datoria publică a României a crescut cu aproape 14 mld. lei, la 214 mld. lei (50 mld. euro), apropiindu-se de 40% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO