Burse - Fonduri mutuale

2023, un an al contrastelor. Majoritatea fondurilor de PE din România pariază pe achiziţii, pe când în Europa investitorii financiari caută să facă exituri

2023, un an al contrastelor. Majoritatea fondurilor de PE...

Autor: Cristina Roşca

08.05.2023, 08:30 456

Majoritatea fondurilor de private equity (PE) din România văd anul 2023 ca pe un an de achiziţii, pe când în Europa pariul investitorilor financiari e pe exit.

Astfel, 50% dintre excutivii intervievaţi în România se uită la preluarea de noi companii, pe când 92% afirmă că îşi doresc dezvoltarea firmelor din portofoliu prin achiziţii de tip bolt-on, arată studiul Roland Berger - European Private Equity Outlook 2023.

„Optimismul pe care îl remarcăm în piaţa locală vine după ce în 2022 întreaga piaţă de M&A din România a fost pe plus, în timp ce în Europa şi la nivel global a existat un declin puternic. Pe finalul anului trecut şi la începutul anului acesta se punea întrebarea dacă nu cumva e vorba doar de o decuplare temporară între România şi restul lumii sau dacă nu e vorba de o reacţie mai lentă la condiţiile macroeconomice şi geopolitice, pentru ca anul acesta să vedem o aliniere. Remarcăm însă că optimismul se menţine“, explică Szabolcs Nemes, partner şi managing director al Roland Berger România.

Fondurile de private equity din România caută să investească în special în tehnologie, sănătate, FMCG şi retail.

Principalul factor care influenţează activitatea acestor investitori financiari pe plan local este disponibilitatea unor ţinte atrăgătoare. Spre comparaţie, fondurile din Europa consideră mai importantă disponibilitatea finanţării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO