Burse - Fonduri mutuale

A revenit interesul investitorilor pe SIF-uri

16.11.2004, 00:00 17

Actiunile SIF s-au aflat din nou mai puternic in atentia investitorilor, dintre acestea remarcandu-se in mod deosebit SIF Oltenia, prin lichiditatea inregistrata si SIF Transilvania, care a confirmat evolutia buna de la sfarsitul saptamanii trecute, prin atingerea unui nou maxim istoric.
Brokerii spun ca de saptamana trecuta a inceput sa revina interesul pe SIF - uri. "SIF Transilvania a aratat cel mai clar dintre SIF - uri aceasta revenire, mai mult decat Oltenia, in conditiile in care Transilvania are de regula o constanta in miscare, acest SIF fiind sustinut mai tot timpul, iar Oltenia este cel mai volatil. SIF Transilvania a fost singurul care a facut un nou maxim istoric, cotatie atinsa de altfel de la sfarsitul saptamanii trecute, iar  in aceasta sedinta (de ieri n.red),   a confirmat atingand un nou record. " a comentat Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest.  Actiunile SIF Transilvania au fost tranzactionate la un maxim de 9.750 lei/actiune, aceste titluri inregistrand, alaturi de actiunile SIF Moldova, cea mai mare apreciere dintre SIF - uri, de 1,6%. Rotaru a precizat ca printre actiunile cu un potential de crestere mai ridicat pana la sfarsitul acestui an ar fi SIF Transilvania, BRD, dar si Petrom.  "Actiunile Petrom vor inregistra aprecieri mai mari in perioada ramasa pana la sfarsitul anului doar daca vor mai intra investitori straini pe aceste actiuni, dar ma astept ca acest lucru sa se intample. Este posibil ca pretul sa se duca spre 3.000 lei/actiune si chiar sa depaseasca acest nivel" a spus Rotaru.
Actiunile SIF Oltenia au iesit in evidenta pe parcursul sedintei mai ales prin lichiditatea in crestere inregistrata, cu aceste actiuni derulandu-se tranzactii de 27,4 miliarde de lei. Brokerii nu exclud posibilitatea  intrarii unui investitor strain pe aceste actiuni, in conditiile tranzactionarii unui volum de peste 3,6 milioane de actiuni, mai mult decat volumele inregistrate de regula. Cotatia a urcat imediat dupa deschidere cu 100 lei pana la un maxim de 7.700 lei/actiune, in prima parte  asedintei cursul inregistrand fluctuatii intre 7.600 si 7.700 lei/actiune. In a doua jumatate a zilei, nu s-a mai facut nici o tranzactie la un pret peste 7.600 lei/actiune, inchiderea facandu-se  la  7.500 lei/actiune, in scadere cu   0,7% fata de cotatia precedenta.
Actiunile Petrom au avut o lichiditate redusa, mai ales pentru acest emitent, tranzactiile de ieri insumand 2,7 miliarde de lei. Cotatia la inchidere a fost de 2.690 lei/actiune, in scadere cu 0,4%.
Actiunile BRD au castigat 1,6%, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul maxim al sedintei de 32.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 13 miliarde de lei.
O apreciere destul de importanta au inregistrat si actiunile Eletroaparataj, care au fost cotate la inchidere la 4.300 lei/actiune, in crestere cu 2,4%. Aprecierea la nivelul cotatiei medii a fost mai mare, in jurul a 4,7%. Si lichiditatea actiunilor a inregistrat o crestere importanta, transferurile de ieri totalizand 813 milioane de lei.



Piata RASDAQ
Actiunile companiei Neptun Campina au castigat 2,8%, in acelasi timp lichditatea actiunilor fiind in crestere comparativ cu sedinta precedenta.
Actiunile Neptun s-au aflat puternic in atentia cumparatorilor incepand cu sfarsitul lunii septmbrie si mai ales in prima jumatate a lunii octombrie, ulterior venind si corectia negativa dupa aprecierile mari inregistrate pe parcursul acelei perioade. Incepand cu luna noiembrie actiunile au crescut din nou, au venit apoi iar alte scaderi, si in conditiile unei scaderi a lichiditatii. Actiunile Neptun sunt tranzactionate in prezent sub valoarea activului net unitar si au si un PER redus. Cotatia medie a actiunilor Neptun a fost ieri in jurul a 188.000 lei/actiune, in crestere cu 2,8%. Tranzactiile derulate cu aceste actiuni au insumat 1 miliard de lei, aceste titluri , impreuna cu cele ale societatii Ceramica Iasi, fiind singurele dintre cele listate pe RASDAQ care au realizat un rulaj peste 1 miliard de lei.
Cu actiunile producatorului de caramizi Ceramica Iasi s-au derulat numai doua tranzactii, ambele aproape egale.  Prin intermediul acestora s-a transferat peste 1,2% din numarul total de actiuni, valoarea tranzactiilor urcand la 4,2 miliarde de lei. Ambele pachete s-au transferat la pretul de 50.000 lei/actiune, un nou maxim istoric pentru aceste titluri. Compania este controlata de salariati.
Un nou maxim istoric au atins si actiunile producatorului de generatoare de abur Vulcan Bucuresti. Aceste titluri, desi de regula au o lichiditate extrem de redusa, au facut ieri obiectul unor tranzactii ceva mai ridicate, prin care s-a transferat 0,1% din capitalul social al companiei. Cea mai mare parte a actiunilor au fost transferate la pretul maxim al sedintei de 30.000 lei/actiune, inchiderea facandu-se in schimb, la pretul minim de 25.000 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 18,8%. Operatiunile au insumat 955 milioane de lei. Actionarul majoritar al companiei este Grupul Energertic Tender, controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender, cu 83,1% din actiuni. Cel mai important actionar minoritar este SIF Muntenia, cu o participatie de 10%.
La Categoria I, cel mai mare rulaj l-au realziat actiunile santierului naval Severnav din Drobeta Turnu Severin. Cotatia la inchidere a pierdut peste 14%, ultimul pret fiind de 34.600 lei/actiune. Cu aceste actiuni s-au realizat doar patru tranzactii, valoarea lor fiind de 878 milioane de lei.
Actiunile companiei Rompetrol SA (VEGA) au pierdut 1,5, pe fondul unor tranzactii de 846 milioane de lei. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 640 lei/actiune, pe parcursul sedintei, actiunile fiind tranzactionate la preturi cuprinse intre 620 lei si 648 lei/actiune. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO