Burse - Fonduri mutuale

Actionarii decid saptamana aceasta ce fac cu 750 mil. euro

Actionarii decid saptamana aceasta ce fac cu 750 mil. euro

Click pentru imaginea marita

21.04.2008, 18:36 22

Aproape jumatate din cele 62 de companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor derula in aceasta saptamana adunari generale ale actionarilor (AGA) in care se vor dezbate situatiile financiare si rapoartele administratorilor pe 2007, distribuirea profiturilor si bugetele de venituri si cheltuieli precum si investitiile pe 2008.
Cele mai asteptate sunt adunarile generale ale actionarilor de la Petrom, BRD si Banca Transilvania, programate pentru maine, dar si intrunirile actionarilor de la SIF-uri, care vor avea loc miercuri.
Petrom si BRD au propus actionarilor distribuirea unor dividende cumulate de aproape 1,5 mld. lei (415 mil. euro). De asemenea, cele doua companii, cele mai mari de pe Bursa, si-au bugetat pentru acest an profituri in crestere cu 37% in cazul Petrom si 30% in cazul BRD. Petrom va cere acordul actionarilor si pentru programul de investitii de 1,7 mld. euro, in timp ce la BRD, investitiile programate se ridica la 80 mil. euro.
Unul dintre punctele controversate de pe ordinea de zi a AGA de la Petrom este discutarea propunerii AVAS, actionarul minoritar al companiei, privind anularea unei hotarari a AGA din noiembrie prin care se aprobase preluarea de catre Petrom a operatiunilor Petromservice pentru 328,5 mil. euro.
Actionarii Bancii Transilvania vor dezbate maine propunerea conducerii bancii de capitalizare a profitului net din 2007 si a altor rezerve, in suma de peste 416 mil. lei (115 mil. euro) si distribuirea de actiuni gratuite. De asemenea, se va dezbate si majorarea capitalului social cu noi aporturi in numerar ale actionarilor, in suma de 107 mil. lei (30 mil. euro).
Doua dintre cele patru SIF-uri care au AGA miercuri, SIF Banat-Crisana si SIF Moldova, au propus actionarilor dublarea capitalului prin incorporarea profiturilor de anul trecut. Pentru adoptarea acestor hotarari este necesara participarea la AGA a unor actionari care detin cel putin 50% din capitalul social, la a doua convocare, programata pentru joi. Cele doua SIF-uri mai au pe ordinea de zi si modificarea statutului in vederea majorarii pragului maxim de detinere de la 1% la 2%.
Numarul mare de adunari ale actionarilor va reduce activitatea pe Bursa, actiunile companiilor care vor desfasura astfel de adunari urmand sa fie suspendate de la tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO