Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Amonil s-au prabusit

08.03.2004, 00:00 19

Actiunile cotate la Bursa vor fi afectate si in aceasta saptamana de trecerea detelor de referinta pentru dividende, sau drepturi de subscriere, dar brokerii spun ca tendinta pietei este in continuare una ascendenta.
Brokerii se asteapta pentru azi la o scadere a actiunilor SIF Transilvania dupa ce vineri a fost ultima zi in care se puteau cumpara actiunile societatii pebtru a beneficia de dividende. Actiunile societatii au inregistrat vineri o valoare record a tranzactiilor, 46,7 miliarde de lei, iar cotatia a coborat la final cu 2% pana la 5.100 lei/actiune. Societatea nu a anuntat valoarea dividendului. Singura societate de investitii financiare a carei data de referinta nu a trecut, dar nici nu a fost anuntata este SIF Oltenia. Actiunile acesteia au inregistrat vineri tranzactii in valoare de 7 miliarde de lei, iar cotatia a ramas la valoarea de joi, 3.550 lei/actiune
In ciuda scaderilor de dupa datele de referinta pentru dividende, brokerii spun ca ultimele zile au adus castiguri importante pentru investitori. "Cu exceptia SIF Moldova, scaderile actiunilor SIF dupa datele de referinta aui fost nesemnificative in comparatie cu valoarea dividendelor," spune Radu Hanga, vicepresedintele BT Securities.
Marti este ultima zi in care se pot cumpara actiunile companie de constructii Impact pentru a beneficia de dreptul de a subscrie actiuni ale societatii la pretul de 2.200 lei/actiune, mai mic de cat cotatia de piata. Cotatia Impact a ramas vineri la valoarea anterioara, 5.800 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor s-a ridict la 5,5 miliarde de lei.
Actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia s-au prabusit cu 13% dupa ce compania a anuntat ca isi va inceta activitatea si va disponibiliza 900 din cei 1.100 de angajati din cauza cresterii pretului la gazele naturale. Cotatia Amonil a coborat vinei la 143 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor a fost de 5,4 miliarde de lei.
Banca Transilvania a continuat cresterea si vineri si a ajuns la 6.150 lei/actiune, cu 1,7% mai mult decat joi. Actionarii bancii asteapta convocarea Adunarii Generale, in care se va discuta, cel mai probabil, acodrarea de actiuni gratuite din profit la fel ca in anii anteriori. Actiunile BRD au pierdut in schimb 0,7% din valoare si au incheiat ziua la 26.700 lei/actiune, valoarea tranzactiilor fiind de 2,8 miliarde de lei.
Petrom a avut o evolutie extrem de stabila a cotatiei, pretul de inchidere fiind identicvi cu cel anterior, 1.710 lei/actiune Numarul actiunilor Petrom transferate vineri a depasit cu putin un milion.



Obligatiunile Slobozia si Lugoj intra la Bursa
Bursa de Valori Bucuresti a anuntat ca a admis la tranzactionare obligatiunile municipale emise de Slobozia si cele ale orasului Lugoj. Valoarea cumulata a celor doua emisiuni este de 21 miliarde de lei. Titlurile au fost emise anul trecut si urmeaza sa ajunga la maturitate in 2005. Numarul emisiunilor de obligatiuni municipale listate la Bursa va ajunge astfel la 15.



Piata Rasdaq
Ultima sedinta a saptamanii trecute de la Bursa Electroncica RASDAQ  a fost caracterizata de o lichiditate redusa, valoarea tranzactiilor realizate fiind de 6,2 miliarde lei
Cele mai tranzactionate actiuni au apartinut producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila. Pe fondul unor operatiuni de 1 miliard lei, pretul a urcat pana la 50.000 lei/actiune, valoare care a reprezentat si cotatia de inchidere pentru titlurile Braiconf. Cotatia medie a pierdut insa 1,37%. Compania a convocat, la data de 30 martie, Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor, pe ordinea de zi gasindu-se aprobarea situatiilor financiare pentru 2003, repartizarea profitului si fixarea dividendelor. Actionarul majoritar al Braiconf este Asociatia Salariatilor, care detine o participatie de 39,9% Asociatia respectiva se va dizolva pe parcursul acestui an, acesta fiind unul din principalele motive pentru care Braiconf Braila s-a aflat intre preferatele investitorilor. La inceputul anului actiunile Braicof erau cotate in jurul valorii de 33.000 lei/actiune.
Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au inregistrat o corectie negativa de 2,22%, transferurile realizate insumand 839 milione lei. Pretul la care titlurile au fost tranzactionate a oscilat intre 23.500 lei si 24.000 lei/actiune.
Companiile listate la Categoria de baza a pietei, au inregistrat vineri valori ale tranzactiilor extrem de reduse, dupa ce au fost in ultima perioada  cele mai atractive pentru investitorii de pe Rasdaq.
Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Flacara Cluj - Napoca au atins un  maxim istoric de 420.000 lei/actiune,  rulajul realizat fiind de  254 milioane lei. Cotatia medie a urcat cu 5,39%.
O apreciere importanta de 7,92% au inregistrat titlurile Centrului Comercial Cozia. Pe fondul unor transferuri de 126 milioane lei, cotatia a urcat pana la 2.500 lei/actiune. Compania este detinuta in proportie de 68% de fondul de investitii Broadhurst.
Vineri s-au incheiat si doua oferte publice de cumparare in valoare totala de 1,3 miliarde lei. Din aceasta suma, 1,1 miliarde lei a reprezentat valoarea ofertei publice realizata cu actiunile societatii Organe de Asamblare Brasov. SIF Transilvania a cumparat un pachet de 46.646 actiuni, reprezentand 2,2% din capitalul companiei din Brasov, la pretul de 25.000 lei/actiune, egal cu valoarea nominala.
Indicele RASDAQ-C care urmareste evolutia tuturor companiilor tranzactionate la Bursa Electronica Rasdaq  a pierdut 0,12%, dar indicele RAQ - I, care sintetizeaza evolutia companiilor listate la categoria I s-a apreciat cu 0,14%, atingand o valoare de 1421,04 puncte.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO