Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Bermas, din nou la pachet

02.06.2003, 00:00 26

Un pachet de actiuni reperzentand 4,4% din capitalul producatorului de bere Bermas Suceava a fost transferat vineri la Bursa pentru 5,4 miliarde de lei. Pretul la care s-a realizat tranzactia, 12.800 lei/actiune a fost cu peste 10% mai mare decat preturile la care s-au realizat tranzactiile de pe piata.
De la inceputul acestui an o serie de tranzactii de la Bursa au produs schimbari importante in structura actionariatului producatorului de bere. O societate din Tulcea, Mirex SRL a cumparat de la unul din actionarii Bermas, SIL Prodinvest un pachet de 10% din actiunile companiei. Bermas a cumparat ulterior un pachet de 5,5% din actiunile proprii de la National Bere Holding. #leadend#Brokerii spun ca pachetul transferat ieri reprezinta exact numarul maxim de actiuni proprii care putea fi cumparat de Bermas. Printre ceilalti actionari ai societatii se numara Asociatia Salariatilor - PAS Bermas, cu 20% si APAPS cu 25%.
In afara de tranzactia speciala cu actiuni Bermas, pe piata nu au existat vineri evenimente spectaculoase. Toti cei trei indici bursieri au ramas practic la valorile de anterioare, in timp ce valoarea transferurilor din piata a fost de aproape 25 miliarde de lei.
Cele mai importante variatii de pret le-au avut din nou actiunile mai mici, dar de aceasta data tendinta a fost una de scadere. Sicomed Bucuresti a pierdut 4%, scadere care a anulat cresterea de joi. Ultimul pret de pe piata al actiunilor Sicomed a fost de 2.350 de lei. Actiunile Alro Slatina au pierdut 3,5% din pretul anterior si au incheiat sedinta la 14.000 lei/actiune, in timp ce Amonil a coborat cu 3% pana la 127 lei/actiune.
Dintre actiunile vedeta, atentia investitorilor s-a indreptat mai ales asupra actiunilor Bancii Romane pentru Dezvoltare. Acestea au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu o valoare a operatiunilor de 6 miliarde de lei. Cotatia de inchidere a fost de 17.500 lei/actiune, cu 1,2% mai mare fata de ziua precedenta. Banca Transilvania a avut o evolutie stabila, iar la inchidere, ultima tranzactie s-a realizat la 3.350 lei/actiune, in scadere cu 1,5%.
Actiunile Petrom au insumat tranzactii in valaore de doar 1,7 miliarde de lei. Cotatiile au variat intre 1.230 si 1.250 lei/actiune, iar la inchidere, ultima tranzactie s-a realizat la un pret identic cu cel anterior, 1.240 lei/actiune.
Dupa o evolutie stabila, toate cele cinci societati de investitii financiare au ramas la preturile din sedinta anterioara. Cele mai tranzactionate actiuni dintre acestea au fost cele ale SIF Transilvania, cu transferuri in valoare de 3,3 miliarde de lei. Ultimul pret al acestora a fost de 3.100 lei/actiune.
Actiunile combinatului chimic Oltchim Ranmicu Valcea si-au continuat traiectoria ascendenta. Cotatia titlurilor a ajus la 1.110 lei/actiune, in crestere cu 6% fata de ziua anterioara.
Un pachet de obligatiuni emise de municipiul Targu Mures in valoare de 3 miliarde de lei a fost transferat vineri la Bursa. Tranzactia s-a realizat la un pret egal cu valoarea nominala, la care s-a adaugat dobanda acumulata. In cealalta tranzactie de vineri cu obligatiuni s-au transferat titluri in valoare de 20 milioane de lei emise de companie Impact.
Actiunile companiei se fabricare a produselor lactate Prodlacta Brasov au fost vineri cele mai trazactionate de la Bursa Electronica RASDAQ, cu o valoare a transferurilor de aproape un miliard de lei. Cotatia medie a titlurilor Prodlacta a pierdut 4%.
Pretul la care s-au realizat cele 17 tranzactii ale zilei a oscilat intre 15.000 si 17.500 lei/actiune, dar cele mai multe dintre actiuni s-au transferat la cotatia minima a zilei. Compania este detinuta in proportie de 51% de Asociatia Salariatilor-PAS.
Cotatia actiunilor producatorului de pompe Aversa Bucuresti a urcat ieri cu 12% fata de ziua precedenta. Sigura tranzactie a zilei, in valoare de 295 milioane de lei, s-a realizat la 9.200 lei/actiune. Actiunile Aversa au inregistrat saptamana trecuta o crestere importanta a valorii tranzactiilor. Compania este listata la categoria a II-a a pietei. Societatile de la aceasta categorie au urcat vineri, in medie, cu 0,9%, in timp ce piata in ansamblu a urcat cu 0,1%. Valoarea totala a tranzactiilor cu a depasit nici in sedinta de ieri a pietei 3 miliarde de lei.
Actiunile santierului naval Aker Braila au oscilat inte 18.000 si 18.200 lei/actiune. Cotatia medie a castigat 3,6%, iar valoarea celor cinci operatiuni a fost de 134 milioane de lei.
In singura tranzactie cu actiunile companiei de servicii pentru agricultura Comcereal Satu Mare s-au transferat titluri in valoare de 154 milioane de lei. Pretul operatiunii, de 1.050 lei/actiune a fost cu 17% mai mare fata de valoarea anterioara. Compania este controlata de producatorul de ulei Ardealul Carei, care a preluat in urma cu aproape o luna un pachet de 47% din actiunile societatii de la o persoana fizica. Un alt actionar important al companiei este SIF Banat-Crisana, cu o detinere de 21,5%.
Actiunile producatorului de obiecte ceramice Sanex Cluj au urcat din nou pana la 1.300 lei/actiune. Cotatia medie a castigat vineri 8,3% fata de ziua precedenta, iar valoarea titlurilor transferate a fost de 133 milioane de lei.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO