Burse - Fonduri mutuale

Actiunile din esalonul al doilea au iesit la inaintare

13.01.2006, 19:55 19

Daca pana acum in prim-planul cresterilor de la Bursa s-au aflat actiunile "vedeta", in ultimele sedinte de tranzactionare se observa un interes din ce in ce mai mare din partea investitorilor pentru actiunile din esalonul al doilea, unele dintre acestea inregistrand cresteri spectaculoase pe fondul unei lichiditati in crestere. Toti indici care urmaresc companiile listate la Bursa au consemnat noi cresteri, avansul indicilor BET si BET-C fiind in jur de 1,7%, cu un usor avans pentru BET-C.

"Foarte multi investitori au inceput sa se orienteze spre actiuni mai putin lichide, de la care au asteptari mai mari. Practic, aceasta tendinta s-a observat inca de saptamana trecuta. Investitorii mizeaza pe potentialul de crestere mai ridicat al companiilor din esalonul al doilea, care nu au inregistrat cresteri spectaculoase la inceput de an", a explicat Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.

El crede ca aceasta tendinta de crestere a companiilor mai mici va continua, pe fondul intrarii de noi capitaluri in piata, atat din partea investitorilor straini, cat si din partea investitorilor autohtoni. "Este normal ca, in conditiile in care principalele titluri de la Bursa au crescut destul de mult, o parte dintre banii care intra acum sa se indrepte spre titluri mai putin urmarite pana acum, care au un potential mai ridicat de crestere", a precizat Simionescu.

Totusi, in centrul atentiei ieri s-au aflat din nou actiunile Petrom, care si-au continuat avansul sustinut din ultima perioada, castigand inca 3,5%. Ultimul pret de tranzactionare al acestor titluri a fost ieri de 0,59 lei/actiune, majoritatea brokerilor de pe piata apteptandu-se ca pe termen scurt actiunile Petrom sa treaca si de pragul de 0,6 lei/actiune. Aceste actiuni au fost cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de circa 11 mil. lei (3 mil. euro). Analistii atrag insa atentia ca ritmul de crestere din ultima perioada a fost prea accelerat, situatie caracteristica de altfel si pentru alte titluri lichide de pe piata, iar aceasta evolutie nu creeza premisele mentinerii pe o tendinta de crestere pe o perioada mai lunga de timp.

"Au crescut atat de agresiv in ultima perioada, iar daca trec atat de usor de pragul de 0,6 lei/actiune, asa cum au trecut de cel de 0,55 lei/actiune, nu se creeaza conditiile pentru o evolutie "sanatoasa" pentru o perioada ceva mai lunga de timp", a precizat Adrian Zoicas - Ienciu, analist la SSIF Broker.



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au pierdut 0,9%, fiind unele din putinele titluri principale care au scazut ieri. Omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut in ultima saptamana actiuni ale companiei de peste un milion de euro, prin intermediul Rompetrol Financial Group. Aceasta este a treia tranzactie din ultimele 12 luni in care o companie a grupului Rompetrol vinde actiuni la Petromidia. Evolutia actiunilor continua sa fie marcata de o serie de incertitudini si de speculatii. Miercuri dupa-amiaza de exemplu, circulau pe piata informatii potrivit carora Patriciu ar fi fugit din tara, informatii infirmate in cursul serii, cand Patriciu a aparut la un post de televiziune.



Titlurile Broker CLUJ au consemnat o noua crestere puternica, cu un castig de 9% la nivelul pretului de inchidere. Aceste actiuni mai luasera un avans important, de peste 8%. Ultima tranzactie cu titlurile societatii de intermediere financiara s-a perfectat la pretul de 3,65 lei/actiune. Societatea de brokeraj a anuntat recent ca intentioneaza sa-si dubleze capitalul, aceasta operatiune urmand sa se faca partial si printr-o emisiune de actiuni noi. Cresterea inregistrata de aceste titluri se inscrie totodata in tendinta generala de pe piata, unde si alte companii care fusesera neglijate in ultimele luni de investitori au inceput sa faca salturi importante.



Actiunile Vrancart au urcat ieri cu maximul admis pentru o zi de tranzactionare, titlurile inchizand sedinta la un pret de 0,118 lei/actiune, cu aproape 15% mai sus fata de nivelul de miercuri. Cursul Vrancart inregistrase un salt mare si miercuri, cand plusasera cu aproape 5%. Unii brokeri spun ca este posibil ca Vrancart sa fi intrat in atentia unora dintre SIF-uri, care cauta societati cunoscute pentru politica constanta de dividende. Brokerii mai spun ca in conditiile in care compania

are ca actionar majoritar tot pe SIF Banat-Crisana, probabil societatea va acorda dividende si din profitul pe anul trecut.



Titlurile Siretul PASCANI au urcat cu peste 8%, ultimul pret de 0,86 lei/actiune nemaifiind atins in ultima luna. In crestere a fost si lichiditatea actiunilor, cu aceste titluri derulandu-se tranzactii de 0,29 milioane de lei (aproximativ 80.000 de euro). Analistii spun ca este posibil ca aceste titluri sa mai inregistreze cresteri in perioada imediat urmatoare."Amploarea tranzactiilor pe Siretul sugereaza o continuare a interesului unor investitori mari fata de actiunile companiei, tinand cont si de faptul ca situatia financiara a societatii s-a imbunatatit in ultimul trimestru al anului trecut", a precizat Adrian Zoicas- Ienciu, analist in cadrul SSIF Broker.



Actiunile Asirom au stagnat ieri la nivelul pretului de 0,66 lei/actiune, dar pe piata au inceput sa se acumuleze ordine de cumparare tot mai importante. La finalul sedintei de ieri erau afisate la cumparare, la 0,65 lei/actiune, ordine pentru 1,2 milioane de actiuni. Tranzactiile realizate cu titlurile societatii de asigurare au insumat 0,16 mil. lei (circa 40.000 de euro). Situatia Asirom este in prezent dominata de o serie de incertitudini, intre actionarii majoritari si minoritari existand un conflict puternic. Omul de afaceri Ioan Nicolae, care controleaza Asirom, contesta o tranzactie cu un pachet de 10% din actiuni, solicitand recent suspendarea dreptului de vot pentru pachetul respectiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO