Burse - Fonduri mutuale

Actiunile gratuite nu aduc bani companiilor, dar jucatorii la bursa castiga

20.03.2001, 00:00 26



Actiunile societatilor care si-au reevaluat activele si au distribuit actiuni gratuite au adus castiguri substantiale pentru investitori, chiar daca analisti continua sa sutina ca aceste operatiuni nu creeaza valoare.

Antibiotice, Sicomed, Turbomecanica, Impact, Mopariv sunt doar cateva dintre societatile, care au crescut substantial in ultima perioada din cauza operatiunilor de reevaluare a activelor. La cele mai multe dintre ele aceste operatiuni vor fi finalizate cu didstribuirea unor actiuni gratuite.

In cazul Antibiotice actionarii vor primi patru actiuni gratuite pentru una veche detinuta la data de referinta, Turbomecanica va da 229 de actiuni la 40 de actiuni vechi, in timp ce actionarii Impact vor primi sapte actiuni la 10 titluri detinute la data de referinta.

Preturile actiunilor tranzactionate in piata au crescut sustinut la anuntarea acestor operatiuni, cea mai mare crestere fiind la Turbomecanica unde pretul a urcat de la circa 10.000 de lei anul trecut, pana la 69.000 de lei/actiune saptamana trecuta.

Pentru societatile care vor distribui gratuit actiuni pretul dupa operatiune va scadea, pentru ca numarul de titluri detinute de un actionar va fi mai mare.

Evidend ca salturile si scaderile preturilor au o puternica baza speculativa, si acesta este mai mare in cazul operatiunilor de majorare in care se dau actiuni gratuite, fata de cele in care doar se mareste valoarea nominala a unei actiuni.



Castiguri bazate pe psihologia jucatorilor

Analisti spun ca realizarea acestor operatiuni de majorare a capitalului au anumite justificari, legate in principal posibilitatea de a prezenta o situatie financiara mult mai buna in fata bancilor (un capital mai mare), atunci cand se negociaza credite.

"Cred ca pot fi gasite doua justificari. In primul cred ca societatile vor sa-si intareasca puterea de negociere in relatiile cu bancile, care pot sa le imprumute cu mai multi bani.

In al doilea rand, valoarea de piata a actiunilor creste din cauze psihologice crecrescand si lichiditatea titlurilor" a declarat pentru Ziarul Financiar Daniel Palita, analist la societatea de brokeraj Alpha Finance.

El nu considera ca actiunile pe piata romaneasca sunt cotate la preturi mai mici decat valoarea reala.

"Actiunile nu sunt supraevaluate. Pur si simplu s-a constatat statistic ca exista o prima post-reevaluare" a spus Palita.

Felicia Dragus, analist la Raiffeisen Capital&Investment ar o opinie si mai incisiva.

"Dupa parerea mea majorarile din reevaluare, din punct de vedere teoretic si stiintific, nu au nici un sens si preturile actiunilor nu ar trebui sa creasca. Societatile emitente nu au nici o vina, pentru ca pretul in piata il duc altii. Reactia este din partea jucatorilor si sunt niste speculatii de moment", a declarat pentru Ziarul Financiar, Felicia Dragus.

Bogdan Trandafir, analist la BCR Securities, spune ca majorarea de capital din diferentele din reevaluare este o modalitate strict contabila, de deplasare a unor valori in cadrul aceluiasi cont, de capitaluri proprii, prin care valoarea contului diferente din reevaluare se muta in contul capital social.

"Cresterea pretului actiunilor societatilor care isi majoreaza capitalul prin emisiunea de noi actiuni este influentata, pe de-o parte de perceptia investitorilor ca vor obtine un "castig" din actiuni gratuite.

Pe de alta parte, o data cu emisiunea de noi actiuni lichiditatea creste si implicit creste si interesul investitorilor.

Singura explicatie concreta a cresterii preturilor actiunilor respective consta in convingerea investitorilor ca valoarea capitalizarii inregistrata dupa incarcarea noilor actiuni in registru va fi mai mare decat cea inregistrata anterior datei de referinta", a spus analistul BCR Securities.



ai totusi se castiga bine cu actiunile gratuite

Din actiunile gratuie s-a castigat bine anul trecut. In plus si in 1999 valoarea de piata a unor companii importante a fost crescuta in acest mod, insa, o parte din aceste cresteri s-au dezumflat. Este cazul societatii Arctic Gaesti, una dintre primele la care s-a aplicat acesta majorarea din reevaluarea activelor.

Capitalizarea bursiera a societatii era 9,5 milioane de dolari la inceputul lui 1999 si a urcat, din cauza unei majorari cu reevaluare, pana la 20 milioane de dolari la sfarsitul anului 1999. In prezent cea mai mare parte din crestere s-a pierdut, capitalizarea societatii fiind de circa noua milioane dolari.

Altfel stau lucrurile cu societatea Electroaparataj, unde reevaluarile si majorarile de capital aferente s-au realizat in fiecare an, incepand cu 1999. Din acest motiv capitalizarea societatii a crescut in 1999 de la 4,1 milioane dolari la 4,5 milioane dolari, pentru ca in urma operatiunii de anul trecut capitalizarea bursiera sa urce la 6,1 milioane de dolari.

"Acesta insemna ca piata nu a evaluat corect actiunile si, deci speculatorii pot utiliza majorarile din reevaluarea activelor pentru pentru obtinerea unor castiguri pe termen scurt sau chiar mediu.

In orice caz, o evaluare corecta a actiunilor este dificila in conditiile mediului economic romanesc cu o rata mare a inflatiei si o lichiditate scazuta a bursei", este de parere Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

El crede ca exista in continuare oportunitati de castig, pe actiunile societatilor care nu si-au facut pana acum reevaluarea activelor si a celor care dispun de diferente de reevaluare si trebuie sa le includa in capitalul social pentru a atinge limitele minime impuse de Bursa de Valori.

Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision, spune ca speculatorii nu au avut de pierdut pe actiunile societatilor care si-au reevaluat activele si au distribuit actiuni. El da ca exemplu societatea imobiliara Impact, care a anuntat de curand o majorare a carei data de referinta a fost chiar data dividendului, investitorii urmand a primi atat bani cat si actiuni.

"Dintre clientii mei cel mai bine au castigat pana acum cei care au cumparat la actiunile la 1.600 - 1.700 lei. Vanzarile au inceput cand cursul a crescut pe la 2.300 lei, din partea unor clienti care au decis sa nu mai astepte titlurile gratuite.

De la inceputul anului si pana acum clientii mei au facut profituri de 15 - 20%, fara a astepta dividendele si actiunile gratuite, preturile cele mai bune de vanzare fiiind intre 2.400 - 2.500 lei/actiune" a declarat Ziarului Financiar Valentin Ionescu. El crede ca cei care au pastrat in continuare titlurile Impact vor castiga si mai bine.

Exista motive pentru care reevaluarile pot creste valoarea unei companii. Reevaluarea activelor, si implicit o valoare contabila mai mare a imobilizarilor, creste cheltuielile cu amortizarea si reduce implicit baza de calcul pentru impozitul pe profit.

Pe de ata parte amortizarea ramane societatii, rezultand deci un flux de numerar pozitiv, din economiile de impozit pe profit. Trecerea acestor diferente in capitalul social ar trebui sa fie insa fara efect pentru pretul la bursa al actiunilor, dar acesta nu se intampla pe piata noastra.

Au loc cresteri foarte mari ale cursurilor inainte de referinta pentru distribuirea titlurilor gratuite si scaderi pe masura dupa.

Daca acestea nu pot fi evitate analistii propun insa solutii pentru a diminua scaderile care urmeaza dupa asemenea operatiuni.

"Ar trebui ca pretul pe piata sa nu mai fie afectat. S-ar putea emite de exemplu niste titluri suplimentare (drepturi) sau se poate opera o suspendare de genul celei care s-a incercat la Alro, interval in care sa fie automat ajustati si indicii BVB.

Atata timp cat inflatia in Romania va fi cu doua cifre, vom avea asemenea majoari si ar trebui gasit un mecanism de automatizare a operatiunilor" a conchis Daniel Palita.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO