Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Petromidia si-au revenit la Bursa

20.08.2004, 00:00 88

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au castigat ieri peste 2%, lichiditatea titlurilor fiind in scadere comparativ cu sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei a fost de 1,6 miliarde de lei.
Actiunile companiei inregistrau de mai multe zile o tendinta de scadere sustinuta scaderea din ultima luna fiind de peste 10%. Gupul Rompetrol  a anuntat miercuri ca va majora cu 10% preturile la carburanti. Rompetrol Rafinare este afectata puternic de evolutiile pretului petrolului pe piata internationala, in crestere continuua in ultimele saptamani, in conditiile in care nu are o baza de extractie proprie, fiind nevoita sa procure tot titeiul pe care il refineaza de pe piata internationala. Ultima tranzactie de ieri cu actiunile Petromidida s-a perfectat la pretul de 598 lei/actiune, in crestere cu 2,2% fata de cotatia precedenta.
Titlurile Petrom au inregistrat o apreciere usoara de 0,4%, inchiderea facandu-se la pretul de 2.410 lei/actiune. Operatiunile care au implicat aceste actiuni au insumat 1,6 miliarde lei.
Ieri au revenit la tranzactionare actiunile Siretul Pascani, aceste titluri castigand 2,2% la nivelul pretului de inchidere. Actionarii Siretul au aprobat o noua majoarre de capital prin emiterea de actiuni la un pret de emisiune de 1.600 lei/actiune. Perioada de exercitare a dreptului de premtiune este 1- 30 septmbrie, actiunile ramase nesubscrise urmand sa fie oferite spre subsctriptie publica la pretul de 3.500 lei/actiune. Siretul a procedat si la o rectificare de buget. Alin Dicu nu a fost singurul actionar important al Siretul, care si-a dminuat participatia in ultima perioada, si SSIF Broker vanzand o parte din actiunile detinute in cadrul acestei companii. SSIF Broker mai detine 5,2% din actiuni, participatia inaintea vanzarilor din ultima perioada depasind 6%. Cel mai important actionar al Siretul a devenit astfel SIF Transilvania, cu o detinere de 5,6%.
Sedinta de ieri de la Bursa a fost per ansamblu destul de linistita, in general companiile mari inregistrand aprecieri sau daca nu cel putin s-au mentinut in jurul cotatiilor precedente. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni derulate la Bursa a fost redusa, doar 42,2 miliarde lei.
O apreciere mai importanta au inregistrat si actiunile Oltchim, care la inchidere erau cotate la pretul de 1.600 lei/actiune, in crestere cu 2,6% fata de pretul de la finele sedintei precedente. Lichiditatea actiunilor Oltchim a fost cu mult in scadere fata de sedinta de miercuri, operatiunile de ieri insumand 906 milioane lei.
Cele mai tranzactionate actiuni ieri au fost cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de 7,8 miliarde lei. Ultimul pret a fost de 7.700 lei/actiune, determinand o apreciere de 0,7%. Actiunile SIF au pierdut ieri in medie 0,11%.



Piata RASDAQ
Ieri au revenit la tranzactionare actiunile grupului de 30 emitenti suspendati pentru translatarea lor pe platforma tehnica a Bursei de Valori.
Cele mai tranzactionate actiuni apartinand acestui grup de companii, si de altfel cele mai tranzactionate ieri pe RASDAQ, au fost cele ale producatorului de ulei Argus Constanta. Cotatia Argus nu a inregistrat modificari semnificative comparativ cu preturile inainte de suspendare, la nivelul pretului mediu aceste titluri inregistrand o depreciere usoara de 0,4%. Actiunile Argus au fost tranzactionate ieri la un pret maxim de 26.600 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 679 milioane lei. Argus a obtinut in primul semestru un profit de peste patru ori mai ridicat comparativ cu rezultatul din perioada similara a anului precedent, atingand un nivel de 53,6 miliarde lei. Cifra de afaceri realizata in primele sase luni a fost de 760,9 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 8,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cel mai important actionar al Argus este Vasile Leu, directorul general al companiei, care detine 11,4% din actiuni.
Actiunile fabricantului de produse de morarit Spicul Constanta au avut ieri o lichiditate foarte buna, aceste titluri neaflandu-se de obicei printre cele mai tranzactionate actiuni pe RASDAQ.  Pachetul total de actiuni Spicul transferat ieri reprezinta 7,7% din capitalul social al companiei. Numarul de tranzactii derulate pe piata cu aceste actiuni a fost redus, doar patru operatiuni. Majoritatea tranzactiilor s-au perfectat la prteul de 8.700 lei/actiune,  aproape de maximul posibil al zilei, aceasta cotatie fiind de altfel si cea mai ridicata din ultimul an pentru actiunile Spicul. Transferurile au totalizat 349 milioane lei. Cel mai mare pachet de actiuni in cadrul companiei este controlat de Costel Beiu impreuna cu societatea Faleza SA din Cosntanta, acestia detinand 43,8% din numarul total de actiuni.
Pe fondul unei presiuni la cumparare, actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov au castigat la nivelul pretului mediu peste 13%. Pretul maxim atins pe parcursul sedintei a fost de 24.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 319 milioane lei. Prodlacta este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine o participatie de 51%.
Actiunile companiei Siat Bucuresti , specializata in cercetare - dezvoltare programe software, au facut obietul a doua tranzactii prin intermediul carora s-a transferat un pachet de 1,6% din capitalul social al companiei. Actiunile Siat au fost cotate la un pret maxim de 68.000 lei/actiune, cursul mediu inregistrand o apreciere de 24,9%. Valoarea tranzactiilor a fost de 305 milioane lei. Siat este controlata de AVAS, care detine 50% din actiuni.
Cotatia medie a titlurilor Braiconf a castigat ieri peste 2%, lichiditatea fiind de asemenea intr-o usoara crestere, in conditiile unui rulaj de 518 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO