Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Rompetrol Rafinare s-au dublat in acest an la Bursa, desi toate rapoartele analistilor sunt negative

Rompetrol Rafinare s-a dublat in acest an, desi toate rapoartele analistilor sunt negative
18.06.2009, 17:13 52

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), principala companie din Romania a grupului Rompetrol, care opereaza rafinaria Petromidia, au crescut ieri cu 5%, dupa ce cu o zi inainte agentia de rating Standard&Poor's (S&P) a redus ratingul grupului Rompetrol de la "B+" la "B" cu perspectiva negativa din cauza incertitudinilor privind capacitatea grupului de a-si plati datoriile.

Evolutia actiunilor RRC a sfidat in ultimele luni toate stirile negative privind situatia financiara a companiei, acestea inregistrand o crestere de 120% fata de sfarsitul anului trecut, in ciuda pierderilor raportate si a evaluarilor negative ale agentiilor de rating si ale analistilor societatilor de brokeraj. La sfarsitul lunii mai Fitch a retrogradat de asemenea ratingul Rompetrol de la "B+" la "B" cu perspectiva negativa, insa cu toate acestea, actiunile au reusit sa-si mentina castigul acumulat.
Principalul factor de crestere a titlurilor Rompetrol Rafinare l-au reprezentat speculatiile privind lansarea de catre actionarul majoritar, grupul petrolier kazah KazMunaiGaz (KMG), a unei oferte publice de preluare obligatorie pentru participatiile minoritare.
"Cresterea actiunilor nu are nicio legatura cu indicatorii fundamentali ai RRC, ci este determinata doar de speculatiile potrivit carora KMG vine si face oferta voluntara pentru restul de actiuni RRC", sustine Tamas Pletser, analist pe sectorul petrolier la ING Bank in Ungaria.
 
Agentiile de rating avertizeaza ca pozitia financiara a grupului e vulnerabila
Analistii S&P spun ca este posibila o noua scadere a ratingului grupului Rompetrol la finalul lunii iulie, dupa ce vor evalua probabilitatea ca grupul KMG sa furnizeze lichiditati Rompetrol, precum si capacitatea companiei de a se sustine singura.
"Revizuirea in scadere a ratingului si plasarea sub supraveghere a acestuia, cu implicatii negative, reflecta ingrijorarea privind capacitatea KazMunaiGas, detinatorul unei participatii de 75% la Rompetrol Group, de a-i furniza la timp lichiditati, in caz de nevoie", a declarat Elad Jelasko, analist la S&P, citat de Mediafax.
Ratingul atribuit de S&P grupului KazMunaiGas este "BBB-", a fost de asemenea pus sub supraveghere, cu implicatii negative. Calificativele Rompetrol continua sa depinda in mare parte de sprijinul KazMunaiGas, intrucat ratingul individual al grupului privind capacitatea de a se sustine singur "CCC+" continua sa fie vulnerabil. S&P considera ca Rompetrol se confrunta cu mai multe provocari in 2009, precum inrautatirea mediului de afaceri in Romania, precum si in sectorul de rafinare, un nivel foarte scazut al lichiditatilor, necesitatea de a refinanta datorii bancare pe termen scurt si de finantare a programului de cheltuieli de capital de 90 mil. dolari.
Aceleasi concluzii se desprind in mare masura si din raportul Fitch de la sfarsitul lunii mai. Potrivit Fitch, lichiditatile Rompetrol sunt insuficiente pentru acoperirea datoriei pe termen scurt, de 706 mil. $ de la finele lunii martie. Cele doua agentii considera ca rezolvarea acestor probleme va depinde intr-o anumita masura de sprijinul din partea companiei-mama.
 
Rompetrol Rafinare, cea mai indatorata companie din grup
O mare parte din datoriile grupului Rompetrol apartin Rompetrol Rafinare, companie pe care o controleaza in proportie de 75%. RRC avea la finele lunii martie datorii de peste 750 mil. euro. In plus, compania a raportat pierderi de circa 70 mil. euro pe primul trimestru, care se adauga la cele 126 mil. euro pierdute anul trecut, conform raportarilor individuale transmise Bursei de Valori.
"Prognozam marje de rafinare scazute pana in 2011, deci este improbabil ca situatia financiara a RRC sa se imbunatateasca semnificativ. Rezultatele companiei s-au deteriorat in special de cand KMG a preluat compania-mama. Din acel moment comunicarea a fost intrerupta si se pare ca proprietarii nu au niciun interes sa dea informatii despre companie", spune Tamas Pletser.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO