Burse - Fonduri mutuale

Administratorii de fonduri mutuale maresc comisioanele ca sa alunge speculatorii

Administratorii de fonduri mutuale maresc comisioanele ca sa alunge speculatorii
17.04.2008, 20:13 18

Societatea de administrare a fondurilor mutuale Certinvest a decis triplarea comisioanelor de rascumparare pe termen scurt la fondul de actiuni Intercapital, care a fost tinta speculatorilor in primul trimestru al anului, mai mult de jumatate din scaderea de 13,6 mil. lei (3,67 mil. euro) a activelor fondului fiind cauzata de retragerile din fond.
Ca masura preventiva, un alt administrator din piata, KD Investments, a decis majorarea comisioanelor de rascumparare de la 1,5% pana la 3,5% pentru primele 60 de zile la cele trei fonduri mutuale gestionate. "Am depus la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare documentatia privind cresterea comisioanelor de rascumparare la fondul de actiuni Intercapital pana la 10% pentru iesiri efectuate in primele 15 zile", a spus Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare a investitiilor Certinvest.
Pana la aprobarea noilor comisioane de catre CNVM, Certinvest percepe un comision de rascumparare de 3% la Intercapital pentru perioade mai mici de 90 de zile.
Pe piata fondurilor mutuale, comisioanele de rascumparare sunt invers proportionale cu perioada detinerilor la fond, mai exact comisioanele scad cu cat perioada de investitie in fond a fost mai mare, ajungand pana la zero pentru rascumparari facute dupa un an de zile. In piata, rascumpararile facute mai repede de un an de zile sunt taxate de administratori cu 4% pana la 6% din valoarea unitatii de fond. In primele trei luni ale anului, fondul de actiuni Intercapital a raportat retrageri nete de 6,8 mil. lei (1,84 mil. euro).
Fondul Intercapital a obtinut anul trecut un randament anual de 12%, iar la sfarsitul primului trimestru raporta un randament pe ultimele 12 luni negativ de 16,8%. In prezent, fondul de actiuni administrat de Certinvest detine active de peste 19 milioane de lei, de la un total de 2.300 de investitori.
In luna februarie, volumul de intrari si de iesiri raportat de Intercapital confirma comportamentul speculator al investitorilor.
Astfel, subscrierile investitorilor la Intercapital au fost de 3,48 mil. lei in februarie, in timp ce rascumpararile au fost de 3,46 mil. lei in acelasi interval.
"Investitorii nu au reflexele unei piete mature, si ies din fondurile mutuale in momentele cele mai putin favorabile. Prin impunerea unor comisioane ridicate, nu intentionam sa tinem investitorii captivi in fond pe termen lung. Dar nu cred ca exista alta cale de prevenire a speculatiilor", a continuat Voicu.
Fluctuatiile investitorilor cu caracter speculativ sunt incurajate si de faptul ca valoarea la zi a unitatilor de fond este calculata pe baza preturilor de la Bursa din urma cu doua sau chiar trei zile. Astfel, in momentul in care Bursa inregistreaza o scadere puternica intr-o singura sedinta, investitorii speculativi se pot retrage stiind ca scaderea se va simti in valoarea unitatilor de fond peste 2-3 zile.
Retragerea unui numar mare de investitori dintr-un fond mutual cu plasamante in actiuni, in momente in care piata scade puternic, afecteaza toti investitorii in fond, administratorii fiind nevoiti sa vanda pachete de actiuni intr-un moment nefavorabil pentru a satisface cererile de retragere. Aceste lichidari de pozitii realizate in momente in care actiunile de pe Bursa sunt la niveluri foarte scazute, afecteaza randamentele investitorilor care raman in fond pe termen lung.
O situatie similara a avut loc anul trecut, cand fondul de actiuni Premio, administrat de societatea Pioneer Asset Management, a raportat o scadere drastica a randamentului anual in conditiile retragerilor efectuate de investitorii speculatori in primul semestru al 2007. Drept reactie la iesirile agresive ale investitorilor din fond, administratorii de la Pioneer AM au introdus comisionul de rascumparare pentru investitii realizate pe perioade mai scurte de trei luni.
Comisioanele de rascumparare percepute de administratori se constituie ca venituri ale fondurilor mutuale, amortizand astfel din impactul negativ al retragerilor asupra unitatii de fond.
"Am crescut comisioanele de rascumparare de la 1,5% pana la 3,5% pentru rascumparari facute in primele 60 de zile. Dupa aceasta perioada, comisionul de rascumparare este zero", a spus Jan Pricop, director general adjunct la societatea de administrare KD Investments.
KD Investments administreaza trei fonduri mutuale: fondul de actiuni KD Maximus, fondul diversificat KD Optimus si KD Multifond, fond de fonduri cu un total al activelor de peste 37 de milioane de lei. Intrarile nete raportate de fondul de actiuni si cel diversificat se ridica la 1,8 milioane de lei in primul trimestru.
Cresterea comisioanelor de rascumparare este o masura preventiva care are rolul de a descuraja miscarile speculative pe termen scurt ale investitorilor, potrivit reprezentantului KD Investments.
Fondurile mutuale potentiale victime ale speculatorilor sunt in principal fondurile de actiuni, cu volum de active si numar de investitori relativ reduse, asemeni Premio si Intercapital. La sfarsitul anului trecut, Premio dispunea de active de 4,1 milioane de lei si un total de 43 de investitori. In timp ce, activele nete ale Intercapital erau de 19,1 milioane de lei la sfarsitul primului trimestru, de la peste 2.300 de investitori.
Fondurile mutuale administrate de societati din cadrul grupurilor bancare sunt ferite de impactul negativ al speculatiilor prin volumul ridicat al activelor in administrare. Fondul monetar Simfonia 1 a raportat iesiri nete de 14,7 milioane de lei in primele trei luni ale anului, in conditiile in care fondul a ramas cu active nete de 69,5 milioane de lei la finalul primului trimestru.
Investitorii la Raiffeisen Prosper, fond de actiuni cu active nete de 66 milioane de lei, au facut retrageri nete de 4 milioane de lei. Fondul de plasamente diversificate Bancpost Active Balanced a inregistrat retrageri nete de 2,4 milioane de lei, activele nete fiind de 62,6 milioane de lei la sfarsitul lunii martie.
Retragerile investitorilor din fonduri mutuale au fost alimentate si de randamentele negative aduse de cea mai mare parte a fondurilor mutuale in primele trei luni ale anului, pe fondul corectiilor agresive ale Bursei si a turbulentelor de pe pietele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO