Burse - Fonduri mutuale

Administratorii de fonduri: Sunt sanse mari sa incheiem anul pe minus, dupa pierderile din primul semestru

02.07.2008, 19:27 14

Primele sase luni ale anului au marcat cel mai prost semestru din istoria fondurilor de actiuni, sansele ca pierderile de pana la 40% sa fie recuperate pana la finalul anului fiind tot mai mici.
Administratorii fondurilor de actiuni au trecut prin cele mai grele sase luni din istoria industriei de investitii, astfel ca odata cu randamentele pozitive au disparut si sperantele ca anul 2008 va fi incheiat pe plus.
"Nu cred ca sunt sanse ca scaderile sa fie recuperate pana la sfarsitul anului. Poate va fi mai usor pentru fondurile de actiuni care nu au scaderi mai mari de 20%, in conditiile unei cresteri generalizate a indicilor de 20%", considera Leonard Visan, director general la societatea de administrare Investica Asset Management.
"Este posibil sa incheiem anul cu randamente negative, tinand cont de de valoarea acestora la sfarsitul primului semestru", a afirmat Jan Pricop, director general adjunct la KD Investments.
Walter Blaj, director adjunct la societatea de administrare Globinvest, considera ca sansele ca piata sa isi revina sau sa cada in continuare sunt egale, insa estimeaza o recuperare accelerata a pierderilor atunci cand aceasta se va intampla.
"Cred ca piata locala isi va reveni atunci cand bilanturile bancilor internationale vor incepe sa se curete de expunerea pe piata mortgage si cand va disparea presiunea pretului la petrol. Pot spune ca revenirea Bursei locale nu mai are nicio legatura cu rezultatele financiare ale companiilor listate. Astfel ca atunci cand va avea loc o revenire, aceasta va fi accelerata", spune Blaj.
Randamentele fondurilor de actiuni in primul semestru au fost in concordanta cu deprecierea suferita de Bursa. Fondurile de obligatiuni au adus investitorilor cele mai mari randamente, in frunte cu BCR Obligatiuni care a marcat un plus de 5,3% in primul semestru. La scurta distanta urmeaza fondul de obligatiuni Orizont administrat de Certinvest cu un randament de 4,9%, in timp ce fondul de obligatiuni Stabilo administrat de Pioneer Asset Management a atins o crestere de 4,8%.
Lipsa de instrumente monetare de pe piata locala nu a oferit fondurilor de actiuni o alternativa unde s-ar fi putut adaposti de corectiile bursiere. Un neajuns este imposibilitatea de a realiza tranzactii in lipsa, spun administratorii.
"Una din putinele metode care i-ar fi ajutat pe investitori sa obtina profit pe o tendinta descendenta este short-selling-ul (vanzarea in lipsa). Insa aceasta metoda nu este permisa fondurilor de investitii, ci doar investitorilor persoane fizice si juridice", continua Blaj.
Visan de la Investica Asset Management spune ca pe o Bursa in scadere este mai bine ca fondul de actiuni sa isi diminueze expunerea pe piata actiunilor la limita permisa de prospectul de emisiune, si ca administratorii trebuie sa fie flexibili si sa reactioneze foarte repede pentru ca vor mai aparea trenduri temporare de crestere.
"Suntem pe o piata bear. Daca vor mai avea loc cresteri, acestea vor fi temporare pe un trend descrescator", a conchis reprezentantul Investica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO