Burse - Fonduri mutuale

Adriana Tanasoiu, Depozitarul Central: Am demarat operatiunile de imprumut de actiuni

Adriana Tanasoiu, Depozitarul Central: Am demarat operatiunile de imprumut de actiuni

Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central

12.03.2008, 17:18 85

Imprumuturile de actiuni, listarea titlurilor de stat si lansarea unor servicii suplimentare pentru companii sunt proiectele pe care Depozitarul Central le va derula anul acesta, conform Adrianei Tanasoiu, directorul general al institutiei. Depozitarul Central este institutia care se ocupa de decontarea tranzactiilor pe Bursa si tine registrul actionarilor companiilor listate.
Primele imprumuturi de actiuni de pe piata locala, operatiuni curente pe alte piete au avut loc anul acesta odata cu listarea Erste Bank la Bursa din Bucuresti.
"Operatiunea de imprumut de actiuni care este posibila in prezent este pe o perioada de maximum 7 zile si este gandita ca un instrument de management al riscului. Daca un intermediar nu dispune de actiuni la momentul decontarii tranzactiei, le poate imprumuta de la un alt investitor, urmand sa le restituie ulterior", spune Adriana Tanasoiu.
Operatiunile de imprumut de actiunui urmeaza sa fie extinse pentru introducerea vanzarilor de actiuni imprumutate a mai spus ea, pentru operatiune mai fiind necesare si introducerea tranzactionarii pe conturi globale la nivelul intregii piete.
Imprumuturile de actiuni pot fi facute in prezent si pe perioada catorva ore in cazul operatiunilor de arbitraj: specularea diferentei de pret de pe doua piete. "Din cauza orelor diferite la care se fac decontarile pe cele trei piete pe care se tranzactioneaza actiunile Erste de exemplu, este posibil ca la momentul decontarii la Bucuresti un investitor sa nu dispuna de actiuni, desi le-a cumparat de la Viena, urmand ca cele de la Viena sa fie inregistrate la cateva ore dupa decontarea de la Bucuresti. In acest caz investitorul poate apela la un imprumut de actiuni de la un alt investitor pentru a realiza decontarea", spune Tanasoiu.
Listarea la Bursa a titlurilor de stat, asteptata de investitori de multi ani, ar putea avea loc anul acesta, Depozitarul urmand sa se interconecteze cu Banca Nationala, care tine in prezent evidenta proprietarilor titlurilor de stat.
"Exista discutii privind listarea la Bursa a titlurilor de stat si trebuie hotarat in primul rand cine va fi depozitarul acestora, noi sau Banca Nationala. S-a renuntat la ideea unor emisiuni speciale destinate listarii la Bursa, toate emisiunile urmand sa fie tranzactionate si pe Bursa, si pe piata interbancara. Va trebui sa fim interconectati cu Banca Nationala si va fi probabil un mecanism similar cu cel al interconectarii cu depozitarii din strainatate, in cazul tranzactionarii actiunilor Erste", spune Adriana Tanasoiu.
Listarea actiunilor Erste la Bucuresti a adus introducerea unor noi mecanisme de tranzactionare pe piata: conturile globale si ordinele de tranzactionare fara prevalidare.
Conturile globale presupun existenta unui singur cont pentru fiecare societate de brokeraj in evidentele Depozitarului Central, evidenta detinerilor individuale ale investitorilor cazand in responsabilitatea brokerilor. Ordinele fara prevalidare permit introducerea ordinelor de tranzactionare fara verificarea existentei actiunilor la momentul decontarii.
Acestea, sunt utilizate in prezent doar pentru actiunile Erste, insa urmeaza sa fie extinse la nivelul intregii piete.
"Pe data de 1 august va fi gata evaluarea finala a tranzactionarii pe conturi globale ceruta de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, iar ulterior se va decide care vor fi pasii de urmat", spune Adriana Tanasoiu.
Ea a mai precizat ca pana in prezent nu au existat incidente de decontare a tranzactiilor cu actiuni Erste, realizate prin conturi globale. Alaturi de imprumutul de actiuni, ca instrument de management al riscului, in cazul tranzactiilor cu actiuni Erste, intermediarii mai pot apela la imprumuturi pe termen scurt pentru plata actiunilor cumparate, garantand cu alte actiuni din portofoliu. Imprumuturile se realizeaza in baza unui acord intre Depozitarul Central si Citibank.
Introducerea conturilor globale in cazul actiunilor Erste a fost bineprimita in randul societatilor de brokeraj. In primele trei saptamani de tranzactionare ale actiunilor Erste, adica pana la finalul lunii februarie, 65 din cei 75 de intermediari deschisesera conturi globale la Depozitar, conform Adrianei Tanasoiu.
Depozitarul Central urmeaza sa isi ajusteze incepand de anul acesta tarifele percepute pentru a fi mai competitiv din punctul de vedere al preturilor practicate. Desi Depozitarul Central este singura institutie care deconteaza tranzactii cu actiuni in Romania, Adriana Tanasoiu spune ca de fapt se afla in concurenta cu institutiile similare din Europa. "Emitentii pot sa isi aleaga depozitarul atunci cand decid sa se listeze si fara indoiala se vor uita la costuri. In plus vor incepe sa existe, conform legislatiei europene tranzactii cu actiuni in afara burselor, iar acestea vor putea fi operate la mai multi depozitari", spune Tanasoiu.
Odata cu listarea Erste Bank, Depozitarul Central s-a conectat cu institutiile similare care opereaza pe cele mai importante 16 piete din Europa, companiile listate pe aceste piete avand astfel posibilitatea din punct de vedere tehnic sa se listeze si la Bursa de la Bucuresti.
Societatea are in plan si lansarea unor noi servicii pentru companiile listate, legate in principal de operatiunile corporative ale acestora, un astfel de serviciu ar putea fi distribuirea dividendelor pentru companiile listate la Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO