Burse - Fonduri mutuale

​Adriana Tănăsoiu: OTC-ul ar face mai uşoară participarea investitorilor străini la ofertele statului

​Adriana Tănăsoiu: OTC-ul ar face mai uşoară participarea investitorilor străini la ofertele statului

Autor: Roxana Daniela Pricop

22.02.2012, 00:06 403

Tranzacţiile OTC turnaround, prin care brokerii internaţionali cumpără acţiuni româneşti de pe bursă şi apoi le vând în afara pieţei clienţilor, care nu sunt prezenţi local, ar putea facilita accesul investitorilor străini la ofertele publice de acţiuni, potrivit Adrianei Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, instituţia pieţei de capital care asigură serviciile de decontare şi compensare pentru tranzacţiile derulate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Acest tip de tranzacţii va permite fondurilor de investiţii străine să cumpere acţiuni la companiile autohtone, fără să îşi deschidă cont la o firmă de brokeraj locală, de la un alt fond sau de la un broker, care a achiziţional anterior titlurile de la bursă pe cont propriu. Un alt avantaj al tranzacţiilor OTC pentru investitorii străini este că plata acţiunilor se poate realiza şi în valută, ceea ce ar elimina costurile legate de schimbul valutar. Riscurile sunt legate de faptul că aceste tranzacţii ar putea afecta negativ lichiditatea pe piaţa principală de acţiuni a bursei, susţin cei care s-au opus până acum pieţei OTC. Brokerii care susţin aceste tranzacţii spun însă că OTC-ul ar atrage categorii de investitori străini care nu sunt prezenţi în acest moment pe piaţă şi ar creşte astfel lichiditatea şi pe bursă, deoarece orice vânzare realizată pe OTC presupune iniţial o achiziţie de pe bursă.

"Am finalizat regulile la nivel local şi urmează primim aprobările de la BNR şi CNVM în cel mai scurt timp posibil pentru a putea oferi servicii de decontare pentru aceste tranzacţii. Acestea ar fi foarte utile pentru ofertele publice, inclusiv în cele ale statului, pentru că facilitează accesul clienţilor internaţionali ai brokerilor externi care nu sunt încă prezenţi în România. Brokerul internaţional cumpără acţiunile pe bursă, prin intermediul brokerului român şi apoi le vinde OTC (n.r. Over The Counter, în afara bursei) clienţilor săi. Întotdeauna o tranzacţie OTC turnaround are o pereche în bursă", a spus Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central.

Statul are în plan să vândă acţiuni la Transelectrica, Transgaz şi Romgaz în valoare de circa 500 mil. euro. Introducerea tranzacţiilor OTC e un proiect mai vechi. Fostul Consiliu de Administraţie al Depozitarului Central a aprobat în septembrie 2010 lansarea sistemului extrabursier de tranzacţionare OTC pentru acţiunile tuturor companiilor listate la BVB, cu scopul de a înlesni activitatea brokerilor care sunt market-makeri. La scurt timp, Depozitarul a suspendat operaţiunile pe acest sistem la solicitarea BVB şi a întocmit o analiză privind oportunitatea tranzacţiilor OTC. Unii brokeri se temeau atunci că investitorii mari vor fi tentaţi să tranzacţioneze pe OTC, şi că vor evita bursa, ceea ce ar duce la o scădere şi mai puternică a lichidităţii.

Pentru acest an, Depozitarul Central are printre obiectivele principale începerea implementării standardelor internaţionale privind evenimentele corporative în piaţa de capital din România, astfel încât investitorii să aibă aceleaşi beneficii pe care le au pe toate marile pieţe ale lumii. Un alt proiect important constă în standardizarea procedurii de recuperare a taxelor pentru investitorii străini care deţin acţiuni româneşti şi care sunt rezidenţi în ţări cu care România a semnat tratate de evitare a dublei impuneri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO