Burse - Fonduri mutuale

Advent a castigat 33 mil. euro pe Ceramica in trei luni

28.09.2007, 18:52 38

Fondul de investitii american Advent a castigat aproape 33 de milioane de euro (112 milioane de lei) de pe urma aprecierii actiunilor producatorului de materiale de constructii Ceramica Iasi (CERE) pe Bursa de la momentul preluarii pachetului majoritar in urma cu trei luni.
Fondul de investitii a platit atunci 22,3 milioane de euro pe un pachet de 65% din actiunile Ceramica, tranzactia realizandu-se la un pret de 6,58 lei/actiune, cu 40% sub cel la care aceste titluri se tranzactionau in piata.
Ieri, titlurile Ceramica au fost tranzactionate la inchidere la pretul de 17 lei/actiune, de peste 2,5 ori mai ridicat decat cel la care fondul de investitii a preluat actiunile salariatilor Ceramica.
Valoarea de piata a companiei a ajuns in prezent la 81 de milioane de euro.
Actionarii Ceramica se vor intruni saptamana viitoare pentru a discuta majorarea capitalului cu 48,9 milioane de lei (aproape 15 milioane de euro).
Daca decizia va fi adoptata, Advent va trebui sa aduca circa 10 milioane de euro in societate, adica aproape jumatate din investitia pe care a facut-o cand a cumparat compania.
Majorarea se va realiza prin aport al actionarilor la valoarea nominala, de 0,5 lei/actiune, titlurile ramase nesubscrise putand fi achizitionate in a doua etapa, distribuirea lor facandu-se prin metoda pro-rata.
Cea mai probabila destinatie a fondurilor atrase in urma majorarii de capital a Ceramica sunt investitiile pe care salariatii le aveau in plan la inceputul anului, estimate la circa 10 milioane de euro, care vin in continuarea celor 7,5 milioane de euro investite anul trecut intr-o noua linie de productie a blocurilor ceramice, care au urcat investitiile realizate de companie in retehnologizare la peste 11 milioane de euro.
Advent a schimbat de curand conducerea societatii, numind-o in Consiliul de Administratie, alaturi de alti patru membri, pe Amalia Emanuela Popa-Radu, directorul Advent pe Romania.
Administratorii si directorii Ceramica vor beneficia de o remuneratie anuala de maxim 3% din veniturile totale ale societatii, care raportat la cele inregistrate anul trecut se ridica la 1,1 milioane de lei (circa 330.000 de euro).
Cifra de afaceri a producatorului de materiale de constructii a urcat cu 35,6% in primele sase luni, ajungand la 21,7 milioane de lei (6,5 milioane de euro).
Profitul net al firmei s-a dublat in prima jumatate a anului, la 6,4 milioane de lei (1,94 milioane de euro), comparativ cu perioada similara din 2006.
Compania estima pentru acest an un profit de 10,7 milioane de lei (3,1 milioane de euro), aproape dublu fata de cel consemnat anul trecut, de 6 milioane de lei (1,7 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO