Burse - Fonduri mutuale

Advent a mai luat 2,7% din Ceramica Iasi pentru 1,5 mil. euro

08.08.2008, 19:46 16

Firma Eurobrick International, actionarul majoritar al Ceramica Iasi (CERE) controlat de fondul de investitii Advent, a cumparat miercuri peste 0,52 mil. titluri ale producatorului de placi ceramice, ridicand valoarea pachetelor de actiuni Ceramica achizitionate in ultimele trei saptamani la circa 1,5 mil. euro (aproape 5,3 mil. lei).
In aceasta perioada Eurobrick a cumparat de pe Bursa peste 3 mil. de actiuni Ceramica, reprezentand 2,68% din capitalul social, ajungand sa controleze in prezent aproape 72,1% din companie.
Tranzactiile s-au derulat la preturi cuprinse intre 1,7 si 1,8 lei/actiune si au fost dublate de o initiativa de lansare a unui program de rascumparare din partea conducerii companiei care urmeaza sa fie discutat de actionari in urmatoarele saptamani.
Ceramica intentioneaza sa rascumpere din piata actiuni la preturi cuprinse intre 1,2 si 2,5 lei/actiune. Ultima tranzactie cu actiuni Ceramica s-a derulat ieri la pretul de 1,81 lei/actiune.
Conducerea Advent nu a putut fi ieri contactata pentru a oferi mai multe detalii.
Actiunile Ceramica au pierdut aproape 50% din valoare numai pe parcursul acestui an, ca urmare a corectiilor puternice de pe Bursa din acest an.
Cumpararile derulate de Advent in ultimele trei saptamani au reprezentat circa 83% din rulajul de pe Bursa al titlurilor Ceramica din aceasta perioada. Interesul pentru aceste actiuni a manifestat si SIF Moldova, care a fost raportata la jumatatea lunii mai cu un pachet de peste 5% din capitalul societatii.
Achizitiile Advent din ultima perioada vin si in contextul in care compania urmeaza sa publice rezultatele pe primele sase luni din acest an. Producatorul de materiale de constructii a inregistrat in primul trimestru un avans al cifrei de afaceri de 21%, pana la 11,7 mil. lei (3,2 mil. euro), pe fondul unui profit net mai scazut cu 6,6%, de 2,4 mil. lei (circa 0,67 mil. euro)
Producatorul de materiale de constructii anuntase initial ca va incepe in acest an o investitie de 21 de mil. euro pentru constructia unei noi fabrici de materiale pentru zidarie. In anul 2007, capacitatea de productie a Ceramica Iasi a fost de 160.000 de metri cubi pe an, aceasta urmand sa creasca anul acesta la 180.000 de metri cubi pe an, iar in anul 2009 sa atinga un volum record de 460.000 de metri cubi.
Fondul Advent a preluat in toamna anului trecut pachetul majoritar de 65% din actiunile Ceramica de la salariati, pentru 22,3 mil. euro, cu scopul declarat de a deveni cel mai mare jucator de pe piata placilor ceramice din Romania. Ulterior, Advent a mai adus circa 10 mil. euro la capitalul companiei, prin intermediul unei majorari de capital, pentru a acoperi necesarul de investitii. In urma acelei majorari de capital, participatia fondului a ajuns la 70%. Valoarea de piata a pachetului detinut in prezent de Advent se ridica la circa 42 mil. euro, astfel ca fondul are inca un profit de 10 mil. euro, in ciuda scaderii din acest an a actiunilor.
Valoarea de piata a companiei se apropie in prezent de 60 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO