Burse - Fonduri mutuale

aedinta de tranzactionare modesta la BVB

16.03.2001, 00:00 23



Bursa de Valori a avut ieri o sedinta slaba din cauza ca multe dintre actiuni sunt suspendate de la tranzactionare, iar datele de referinta pentru dividende sau actiuni gratuite au trecut pentru multe dintre societati.

Titlurile Sicomed s-au inscris ieri pe o tendinta descendenta, cotatia de referinta coborand cu 2,6%, pana la 3.700 lei/actiune.

"Pentru Sicomed a fost ultima zi in care actiunile puteau fi cumparate pentru a participa la AGA care va decide asupra reevaluarii acivelor companiei.

Probabil ca de maine pretul acestor actiuni va intra pe un tren descendent catre nivelul la care se tranzactionau aceste actiuni de 2.700 - 2.800 lei/actiune" a declarat pentru Radu Iloiu, director de operatiuni la societatea de valori mobiliare Delta.

Valoarea tranzactiilor in sectiune regular a fost de 151 milioane de lei. Pretul s-a miscat intre maximul de 3.850 si minimul de 3.600 lei/actiune si operatorii se asteapta la scaderi in zilele urmatoare.

Nici titlurile producatorului de piese auto Rolast Pitesti nu au avut o zi buna, jucatorii fiind luati prin surprindere de convocatorul adunarii generakle a actionarilor.

"Actiunile Rolast au scazut pentru ca ceea ce s-a anuntat in convocatorul pentru AGA nu prea i-a multumit pe jucatorui.

Cei care au cumparat in ultima perioada nu au aflat data de referinta pentru distribuirea de actiuni gratuite. Acum nu prea mai sunt cumparatori in piata" este de parere Alin Brendea, trader la Prime Transaction.

Pretul actiunilor Rolast s-a miscat intre maximul de 1.300 lei/actiune si minimul de 1.170 lei/actiune, care a fost si pretul de inchidere al sedintei. Fata de sedinta de miercuri cotatia de regerinta a producatorului pitesetean de piese auto a scazut cu 14,6%, de la un nivel de 1.370 lei/actiune.

Actiunile Policolor au coborat in sedinta de ieri la 2.200 lei/actiune, fata de 2.250 lei/actiune cat au foat cotate la inchiderea sedintei de miercuri.

Brokerii spu ca acest nivel al pretu;lui se va entine in perioada urmatoare.

"Policolor este destul de stabila si se mentine la acest nivel din cauza pretului s-a facut oferta publica de vanzare de actiuni a acestei societati. Totusi aceste actiuni reprezinta o investitie buna pe termen lung" a spus Alin Brendea.

Societatea a intrat incepand de anul trecut pe profit, dupa dupa ce in 1999 compania a incheiat anul cu pierdere. Societatea a terminat anul 2000 cu un profit de 553 milioane de lei, in timp ce veniturile totale au fost de 571 miliarde de lei. Profitul brut a fost de 3,7 miliarde de lei.

Societatile de investitii financiar au fost putin tranzactionate in sedinta de ieri. De altefel dupa datele dividendelor operatiunile pe aceste titluri au scazut destul de mult si nu prea mai sunt oportunitati de speculatii.

SIF Oltenia s-a mentinut stabila la 438 lei/actiune dupa ce miercuri a scazut cu 14,5% la 436 lei/actiune. Asa cum au estimat operatorii din acesta sedinta cotatia acestei societati a inregistrat o stabilizare a pretului, care a scazut dupa data dividendului.

SIF Banat Crisana a fost cotata la 473 lei/actiune, SIF Moldova la 384 lei/actiune, SIF Transilvania la 600 de lei/actiune si SIF Muntenia la 456 lei/actiune.



Valoarea totala a tranzactiilor a scazut in sedinta de ieri la 3,32 miliarde de lei de la 9.59 miliarde de lei in sedinta precedenta. Volumul tranzactiilor a fost de 1.637.456 actiuni. Au fost efectuate 545 tranzactii, pentru actiunile a 262 de societati. Indicele RASDAQ a scazut cu 1,51% la 702,71 puncte.

Actiunile Danubiana au scazut puternic in sedinta de ieri dupa ce asteptarile brokerilor privind o oferta publica de cumparare pe acesta societate nu s-au adeverit. Pretul titlurilor danubiana au incheia sedinta la o medie de 8.261 lei/actiune, in scadere cu 32% fata de sedinta precedenta.

La sfarsitul sedintei de ieri cursul s-a situat in jurul nivelului de 15.000 de lei, pentru ca astazi sa scada pana la minimul de 7.600 de lei/actiune.

"Danubiana a fluctuat puternic in ultimele doua sedinte. Cred ca toti au asteptat ca dupa cele doua oferte ale Tofan pe Victoria si Silvania sa fie lansata si una pe Danubiana ceea ce nu s-a adeverit si pretul a scazut" a declarat pentru Ziarul Financiar Radu Popescu, trader la BCR Securities.

Actiunile producatorului de obiecte sanitare Sanex au fost cotate in sedinta de ieri la 485 lei/actiune, in scadere cu 6,7% fata de media precedenta. S-au transferat un numar total de 50.000 de actiuni in valoare de 24 milioane de lei. Tranzactiile s-au operat intre 480 si 490 lei/actiune.

Brokerii spun ca pretul actual al acestor actiuni este foarte scazut. Nivelul la care s- ajuns acum este pus pe seama lichidarii pozitiei unuia dintre actionarii mici ai acestei societati.

"Cred ca titlurile Sanex sunt cotate la un pret destul de mic. In ultimele sedinte un investitor a lichidat un pachet mai mare de actiuni" este de parere Radu Popescu.

Titlurile Sidex s-au mentinut la ieri la 3.600 de lei/actiune, dupa ce in ultima perioada pretul a urcat usor, pe fondul inforamtiilor privind privatizarea Sidex.

"Sidex a urcat in urma anuntului de privatizare. Se asteapta ca pretul/actiune oferit APAPS sa fie mult mai mare decat cel din piata si poate ca cel care va cumpara pachetul majoritar sa ia actiuni si din piata" spune traderul BCR Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO