Burse - Fonduri mutuale

Afacerile Oltchim au început să-şi revină. S-au oprit pierderile?

Afacerile Oltchim au început să-şi revină. S-au oprit pierderile?

Autor: Adrian Ionut Cojocar

31.10.2010, 23:55 34

Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT)spune că a reuşit să redreseze activitatea firmei revenind peprofit în luna septembrie pentru prima dată în ultimii doi ani dupăce a îmbunătăţit segmentele de activitate care nu depind de etilenape care Arpechim o furniza companiei.
În luna septembrie din 2008 Petrom a sistat activitatea Arpechim,care livra către Oltchim cea mai mare parte a materiei prime, de laacea dată combinatul acumulând pierderi de aproape 600 mil. lei(circa 145 mil. euro).

În trimestrul al treilea din acest an rezultatele Oltchim auînregistrat o îmbunătăţire, compania reducându-şi pierderile depeste 50 de ori faţă de acelaşi interval din 2009, până la circa unmilion de lei (235.000 de euro), în condiţiile în care afacerilecombinatului s-au majorat cu 43%, la 367,7 mil. lei (86,4 mil.euro).
"În paralel cu achiziţia petrochimiei, Oltchim a îmbunăţitfuncţionarea instalaţiilor care nu sunt dependente de consumul deetilenă, astfel încât să se eficientizeze activitatea chiar şi încondiţii de funcţionare redusă", au precizat reprezentanţiiOltchim.
Afacerile companiei din luna septembrie s-au cifrat la 132,5 mil.lei (31 mil. euro), iar conducerea societăţii estimează căvânzările vor urca în octombrie la 31,8 mil. euro şi la 40,6 mil.euro în penultima lună a anului. Afacerile prognozate din lunanoiembrie sunt însă condiţionate de asigurarea de către combinat afinanţării necesare furnizării materiei prime necesare pentrupornirea instalaţiilor petrochimiei Arpechim, ale cărei active aufost achiziţionate de Oltchim la începutul anului.

Conducerea combinatului chimic a declarat săptămâna trecută pentruZiarul Financiar că a finalizat lucrările de revizie şi dereparaţii în vederea repornirii instalaţiilor petrochimiei de laPiteşti şi că în prezent face demersurile necesare în vedereaatragerii de împrumuturi pentru asigurarea capitalului delucru.
La finele lunii septembrie, acţionarii combinatului au aprobatcontractarea unor împrumuturi bancare în valoare de 100 mil. euro,dintre care 40 mil. euro erau destinate lucrărilor de repornire ainstalaţiilor de la Piteşti, iar restul pentru capital de lucrunecesar punerii în funcţiune integrată a combinatului.
Între timp, principalul acţionar minoritar al Oltchim, grupulgerman PCC, care deţine o participaţie de 12,15% din capital, acontestat în instanţă decizia luată de acţionari privindcontractarea noilor credite pe motiv că împrumuturile eraugarantate cu activele petrochimiei Arpechim care fuseserăachiziţionate de companie cu un euro. Reprezentanţii PCC considerăcă activele preluate au fost reevaluate artificial la 89,5 mil.euro.

În ciuda revenirii afacerilor, situaţia financiară a companiei esteîn continuare precară, la data de 31 septembrie combinatul avânddatorii de 2,19 mld. lei (515 mil. euro). Valoarea contabilă afirmei era una negativă, de circa -150 mil. euro.
Afacerile Oltchim din primele nouă luni ale anului au ajuns la909,1 mil. lei (217,3 mil. euro), în creştere cu 14,8% faţă deintervalul ianuarie-sep­tem­brie din 2009. Deşi mai mari, vânzărileînre­gistrate de companie sunt mult în urma pre­viziunilor de laînceputul anului, când con­ducerea estima că afacerile o să urce înacest an de 2,5 ori, până la 2,66 mld. lei (circa 625 mil.euro).
După primele nouă luni din 2010, Oltchim a înregistrat pierderi de178,2 mil. lei (42,6 mil. euro), uşor mai ridicate comparativ cuperioada similară din 2009.
Acţiunile Oltchim au câştigat vineri 1,3% şi au închis ziua la unpreţ de 0,227 lei, nivel la care capitalizarea companiei este de18,2 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO