Burse - Fonduri mutuale

Agitatia a revenit ieri pe piata, dupa doar o zi de pauza

30.05.2007, 18:31 16

Indicii Bursei de Valori Bucuresti au inregistrat marti scaderi usoare, pe fondul unui rulaj la nivelul mediei din ultima perioada, valoarea tranzactiilor depasind ieri 10 milioane de euro.
Unii brokeri sunt de parere ca piata ar putea sa mai dea inapoi in urmatoarele zile, dar tendinta este una de stabilizare a cotatiilor pentru urmatoarea luna.
"Cred ca am putea asista pe termen scurt la corectii usoare pe Bursa, dar ma astept ca piata sa se consolideze undeva in jurul nivelelor actuale", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Sedinta de ieri a fost animata de tranzactiile cu actiuni Petrom, care au pierdut aproape 5%, pe un rulaj de 5,8 mil. lei (1,7 mil. euro). Aceste titluri au facut si obiectul unei tranzactii speciale in valoare de 1 mil. lei (0,33 mil. euro), la un pret cu 3,7% sub cel de inchidere din sedinta precedenta.
Indicele BET a pierdut 1%, in scadere aflandu-se si titlurile Oltchim, care au pierdut 2,5%. De cealalta parte, cresteri au inregistrat actiunile Bancii Transilvania si Rompetrol Rafinare, care au castigat 2%, respectiv 1,2%, pe rulaje nu foarte ridicate insa.
Actiunile Mecanica Ceahlau au sarit cu aproape 15%, pe fondul unui rulaj mai ridicat decat de obicei, de 2,6 mil. lei (0,8 mil. euro). O crestere au consemnat si titlurile Vrancart, care au inchis sedinta cu o apreciere de aproape 3%.
Indicele BET-FI a inchis cu o corectie nesemnificativa. Cele mai jucate dintre actiunile societatilor de investitii au fost cele ale SIF Moldova, care au castigat 0,3% pe un rulaj de 3,5 mil. lei (peste 1 mil. euro).
"In urmatoarele zile indicele BET-FI ar putea sa se corecteze pana la pragul suport de 68.000 de puncte, pentru ca mai apoi sa revina spre 72.000 de puncte. De altfel, ma astept ca in perioada urmatoare SIF-urile sa fluctueze intre aceste praguri", spune Adrian Ceuca.

Actiunile SIF Moldova au stagnat in jurul preturilor de luni, tendinta care a caracterizat, de altfel, evolutia tuturor SIF-urilor. Lichiditatea titlurilor s-a mentinut in jurul nivelurilor din ultima saptamana, nici pretul actiunilor neinregistrand modificari deosebite in acest interval. Valoarea tranzactiilor derulate ieri cu aceste actiuni a fost de 1,1 milioane de euro. Ultima tranzactie s-a perfectat la un pret de 3,09 lei/actiune, in crestere cu 0,3%.

Titlurile Bancii Transilvania au castigat 2%, recuperand scaderea usoara din sedinta precedenta. Actiunile au inchis ziua pe maxim, la nivelul pretului de 0,75 lei/actiune. Acesta este si pretul maxim atins de titluri dupa scaderea de pret ce a survenit trecerii datei de inregistrare pentru majorarea de capital pe care o va derula banca. Tranzactiile realizate pe parcursul sedintei cu actiunile Bancii Transilvania au insumat aproximativ un milion de euro.

Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea au pierdut 2,5%, pe fondul unor tranzactii de 0,3 milioane de euro. Ultima tranzactie s-a derulat la pretul de 0,59 lei/actiune, dupa ce, pe parcursul zilei, atinsese un minim de 0,565 lei/actiune. Saptamana trecuta, fondul de investitii Lindsell si-a lichidat participatia detinuta in cadrul companiei, incasand pe actiunile vandute 7 milioane de euro. Lindsell intrase in actionariarul Oltchim in urma cu zece ani.

Actiunile Companiei de Remorcare Maritima Constanta au sarit ieri cu aproape maximul admis pentru o zi de tranzactionare. Cresterea recenta a titlurilor a venit in contextul rezultatele bune raportate de companie. Coremar a anuntat pentru primul trimestru o crestere a profitului net de aproape noua ori, pana la 0,13 milioane de euro. Titlurile au urcat ieri pana la un pret maxim de 0,66 lei/actiune, in crestere cu 24,5%, pe un rulaj de circa 90.000 de euro.

Titlurile companiei de constructii Concefa Sibiu au mai castigat 25%, pretul urcand la un nivel de 15 ori mai mare fata de finalul anului trecut. Inchiderea s-a facut la pretul de 6,25 lei/actiune, in timp ce transferurile care au implicat aceste actiuni au insumat circa 51.000 de euro. Societatea a anuntat ca intentioneaza sa-si majoreze capitalul prin aport in numerar al actionarilor. Multe din companiile din domeniul materialelor de constructii au inregistrat cresteri importante anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO