Burse - Fonduri mutuale

Americanii promit listarea anului: Franklin Templeton este pregatit sa aduca Fondul Proprietatea pe Bursa in septembrie. Cum comentati?

Americanii promit listarea anului: Franklin Templeton este pregatit sa aduca Fondul Proprietatea pe Bursa in septembrie

Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management: Vrem ca pana pe 1 iulie, cand speram sa preluam managementul, sa avem un raport final asupra valorii Fondului. Pot spune insa ca Fondul este subevaluat, daca ne uitam la pretul cu care se tranzactioneaza acum de 0,4-0,5 lei. Am cerut actualei conduceri a Fondului sa nu aduca modificari portofoliului pana cand preluam administrarea.

26.03.2010, 00:00 133

Mark Mobius, supranumit si guru al pietelor financiare pentruexperienta de peste 30 de ani in domeniu, este unul dintreprofesionistii Franklin Templeton care se vor implica inadministrarea activelor de circa 3 mld. euro ale FonduluiProprietatea (FP). Desemnata castigatoare a mandatului deadministrator al fondului pe 9 iunie 2009, compania britanicaFranklin Templeton nu s-a instalat inca la carma si abia recent, lafinele lunii februarie, a semnat contractul de administrare. Inprezent, Templeton asteapta confirmarea preluarii managementului dela Guvern si de la actionarii Fondului Proprietatea.

"Speram sa vedem FP pe Bursa de la Bucuresti in 2010. Daca pe 1iulie incepem administrarea efectiva a Fondului Proprietatea,listarea ar putea avea loc in septembrie", a declarat ieri MarkMobius la deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei.

Eleste presedintele executiv al companiei Templeton Asset Management- divizia specializata in investitii pe pietele emergente agrupului american Franklin Templeton. Dupa ce in ultimii trei anidiferitele conduceri locale nu au reusit sa aduca fondul pe Bursa,putini mai sunt cei care spera ca listarea ar putea avea loc anulacesta, avand in vedere ca solutionarea problemelor cu care seconfrunta fondul depinde de Guvern, potrivit analistilor. Cu toateacestea, oficialii Templeton au dat asigurari ca "se vor misca catmai repede posibil".

Listare si la Londra pentru a reflecta adevarata valoarea Fondului Proprietatea

Mai mult, oficialul Templeton a reiterat ieri angajamentul de alista Fondul Proprietatea si la bursa de Londra, "pentru a reflectaadevarata valoare a fondului". Listarea la Londra nu va avea locsimultan cu cea de la Bucuresti. Listarea pe doua burse aduceavantaje din perspectiva cresterii lichiditatii actiunilor, dar sia competitiei dintre cererea/oferta de actiuni.

"Daca mergem la Londra, listarea trebuie sa aiba loc prinderularea unei oferte de actiuni. Actiunile ar putea proveni fiedin vanzarea unor pachete de catre Ministerul de Finante, fie prinemisiunea unora noi, prin majorare de capital fara insa sa iidezavantajam pe actualii actionari. Listarea la Londra trebuie sase faca la un pret mare care sa nu afecteze valoarea actiunilor. Inacest sens, trebuie sa vorbim cu Guvernul roman", mai spuneMobius.

El nu sustine listarea Fondului Proprietatea pe sistemulalternativ de tranzactionare ROTC, proiect propus de AsociatiaBrokerilor. Seful diviziei de investitii pe piete emergente a maidat asigurari ca Franklin Templeton se va implica in pregatirile delistare, adaugand ca "avem multe de facut si avem nevoie de totsprijinul brokerilor si al celorlalti participanti la piata".

Strategia de portofoliu: administrareactiva

Franklin Templeton va incasa un comision de circa 13 mil. europe an pentru administrarea fondului. Echipa locala de profesionistiva fi condusa de Grzegorz Konieczny, directorul general al divizieide research a Franklin Templeton din Polonia.

Pana la instalarea in biroul de la Bucuresti, anuntata a fiprintre cele mai mari ale administratorului de pe pieteleemergente, oficialii Templeton se pregatesc pentru unul dintre celemai dificile mandate si stabilesc principalele coordonate alestrategiei de administrare.

"Inca analizam valoarea activului net al fondului si vrem capana pe 1 iulie, cand speram sa preluam managementul, sa avem unraport final asupra valorii lui. Pot spune insa ca FondulProprietatea este subevaluat, daca ne uitam la pretul cu care setranzactioneaza acum de 0,4-0,5 lei", a continuat Mobius.

La finele anului trecut, activele totale ale Fondului erau de12,2 mld. lei (2,97 mld. euro), la un capital social de 14,24 mld.lei (3,47 mld. euro). Portofoliul acestuia cuprinde participatii lapeste 80 de companii, din care doar jumatate sunt listate.

Strategia Franklin Templeton este de a analiza intregportofoliul si de a vinde participatiile la companiile nelistate"fara speranta", de a face infuzii de capital in companii nelistatecu potential, precum si de a duce pe Bursa o parte dintreacestea.

"Am cerut actualei conduceri a fondului sa nu aduca modificariportofoliului pana cand preluam administrarea. Unele companii dinportofoliu s-ar putea sa fie «fara speranta» si atunci va trebui sale vindem, insa sunt si altele la care vrem sa ne crestemparticipatiile", a afirmat Mobius.

Sustine cei doi giganti energetici ai luiVideanu

Companii precum Petrom, Transgaz, Transelectrica, la care FPdetine participatii, au atras atentia Templeton ca potentiale tintede investitii pentru propriile fonduri administrate.

"La unele dintre companiile din portofoliul fondului ne-am uitatde ceva timp, insa nu putem cumpara actiuni unde avem «insideinfo». Am vrea sa cumparam si la Fondul Proprietatea, dar nu putemdin acelasi motiv", a spus el.

Expunerea fondului este ridicata pe sectorul energetic,considerat strategic pentru economie, si va suferi modificari dupace statul va infiinta cei doi giganti energetici, Hidroenergeticasi Electra, care vor concentramulte dintre participatiile fondului in doua participatii mari incadrul celor doua companii.

"Programul Guvernului de a face sectorul energetic maicompetitiv este bun si vom colabora cu autoritatile. Diversificareaportofoliului nu va fi o problema. Nu vom cauta oportunitati deinvestitii pe pietele din regiune, ci vom incerca sa dezvoltampiata romaneasca de capital", a afirmat el.

Grecia nu e un pericol pentru economiaromaneasca

Pe piata locala, Mobius vede oportunitati in sectoareleenergetic (petrol si gaze), transporturi si energie electica.

Fondul dispune de lichiditati de circa 500 de milioane deeurodepozitate in prezent la banci si de care, in prima etapa, Mobiusvrea sa se asigure ca sunt remunerate cu "dobanzi bune".

In ceea ce priveste evolutia pietelor de actiuni, Mobius seasteapta ca trendul de crestere sa continue, nu insa la nivelulaprecierilor din 2009.

"Revenirea economiilor a facut ca interesul investitorilorpentru pietele de frontiera, asa cum este Romania, sa creasca.Problemele Greciei nu reprezinta un pericol pentru Romania. DatoriaRomaniei este foarte mica, iar investitorii sofisticati sunt multmai atenti si fac o diferentiere intre Romania si Grecia. Cred caMinisterul Finantelor face o treaba buna", a conchis Mobius.

Grzegorz Konieczny

Seful echipei locale a companiei Franklin Templeton detinepozitia de vicepresedinte executiv si director general al divizieide research a Templeton din Polonia. S-a alaturat echipei Templetonin anul 1995 si este responsabil de operatiunile de cercetarepentru companiile din Europa Centrala si de Est , mai putin Rusia.El va colabora cu David Smart, seful diviziei de fonduri suverane aFranklin Templeton, si Dennis Lim, presedinte executiv senior alTempleton Asset Management din Singapore.Seful echipei locale acompaniei Franklin Templeton detine pozitia de vicepresedinteexecutiv si director general al diviziei de research a Templetondin Polonia. S-a alaturat echipei Templeton in anul 1995 si esteresponsabil de operatiunile de cercetare pentru companiile dinEuropa Centrala si de Est , mai putin Rusia. El va colabora cuDavid Smart, seful diviziei de fonduri suverane a FranklinTempleton, si Dennis Lim, presedinte executiv senior al TempletonAsset Management din Singapore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO