Burse - Fonduri mutuale

Analistii: BRD va pune accentul pe profitabilitate si nu pe cresterea activelor

Analistii: BRD va pune accentul pe profitabilitate si nu pe cresterea activelor

Click pentru imaginea intreaga

22.02.2008, 18:55 22

Analistii celor mai importante societati de brokeraj considera ca BRD va inregistra in 2008 cresteri importante la nivelul indicatorilor financiari, in contextul in care pe de o parte, banca se va orienta anul acesta mai mult pe profitabilitate decat pe dezvoltare, iar pe de alta parte, are o baza mai buna de crestere si este mai putin expusa decat alte banci riscurilor din sistem.
"Consideram ca si in 2008 BRD va avea o evolutie pozitiva, mai ales ca accentul va fi pus pe profitabilitate si nu pe cresterea activelor", spune Alexandru Combei, analist la societatea de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment (RCI).
El mai sustine ca noile norme ale BNR privind provizioanele nu vor afecta profitul bancii pe standardele internationale de contabilitate (IFRS).
Asteptarile cele mai pesimiste ale analistilor pentru acest an iau in calcul cresteri de doua cifre. CA-IB Securities vede un avans de 27% al activelor BRD in 2008 si de 33% la nivelul creditelor acordate.
"Pentru 2008 am estimat o crestere de profit la BRD de 22%, care este o estimare destul de conservatoare, ce tine cont de contextul macroeconomic mai putin favorabil. Cresterea nivelului de dobanda poate sa afecteze volumele de creditare, mai ales pe partea de retail, cu repercusiuni asupra intensificarii concurentei si a scaderii marjelor de profit. De asemenea, toate bancile din Romania sunt sensibile la evolutia cursului de schimb valutar, in sensul ca peste un anumit curs acestea sunt expuse la riscuri pe creditele acordate in valuta pentru ca pot sa apara probleme in rambursare", considera Adriana Marin, seful Departamentului de analiza din cadrul CA-IB Securities.
Ea este de parere totusi ca BRD este mai putin expusa decat alte banci din sistem fata de aceste riscuri, in conditiile in care creditarea in valuta a BRD are o pondere mai mica decat media din sistem, mai ales pe partea creditelor de consum, care sunt cele mai expuse riscului de nerambursare.
"Imbucurator este faptul ca depozitele atrase de la populatie au crescut cu 67%, fata de 44% la credite, care creeaza o baza locala pentru cresteri viitoare", spune Adriana Marin.
Si ceilalti analisti considera ca raportul inca subunitar dintre creditele si depozitele atrase de BRD ii confera un potential mai mare de mentinere a creditarii la un nivel accelerat.
Soldul creditelor acordate de BRD (la nivel de grup) a urcat in decembrie la 26,9 mld. lei (7,45 mld. euro), in crestere cu 44%, in lei, fata de sfarsitul anului precedent. Fondurile atrase de la clientela au urcat mai incet, cu 37%, pana la 27 de mld. lei (7,48 mld. euro), asigurand insa mentinerea unui raport credite/depozite subunitar. BRD este de altfel una dintre putinele banci de pe piata care este supralichida, in conditiile in care la nivelul sistemului bancar indicatorul credite/depozit a sarit anul trecut la circa 120%.
"Perspectivele de crestere a creditelor la BRD sunt bune, in conditiile in care banca va fi nevoita mai putin decat alte banci din sistem sa apeleze la imprumuturi din exterior, costul de refinantare fiind mult mai mare, spre deosebire de exemplu in cazul Erste, unde raportul dintre credite si depozite este supraunitar", spune Mihai Alexa, analist la Broker Cluj.
Analistii sunt de parere ca la dezvoltarea bancii va contribui in viitor si reteaua ampla a BRD din ultimii ani, care a adaugat anul trecut 206 noi unitati, ajungand pana la 806 de sucursale.
Sorin Popa, directorul general al BRD-SocGen care coordoneaza activitatea pe zona de retail, spune ca reteaua bancii a ajuns la un nivel "bun", iar cel putin pentru prima jumatate a anului este prevazuta o extindere mult mai temperata decat in trecut. In ianuarie si februarie au fost deschise cate doua agentii, a precizat Popa.
Exinderea retelei a permis si cresterea portofoliului de clienti, pana la 2,4 milioane (persoane fizice si persoane juridice), cu 300.000 mai mult decat la sfarsitul lui 2006. Clientii individuali reprezinta aproape 94% din portofoliu, cu un total de 2,259 mil. persoane.
"Cu cea mai mare retea de sucursale din tara, BRD este bine pozitionata pentru a profita de cresterile viitoare ale pietei. Conditiile de finantare s-au imbunatatit dupa ce banca si-a majorat cota de piata de la 17%, la 19% in 2007", spune Florin Ilie, seful Departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.
BRD a inregistrat anul trecut un ritm de crestere a profitului de 40%, dublu fata de media la nivelul sistemului bancar din Romania, iar marja de rentabilitate a capitalurilor proprii, de 36%, este una dintre cele mai mari din Europa, spun analistii.
Adunand si castigurile realizate de trei dintre subsidiarele grupului - BRD Sogelease, BRD-Finance si ALD Automotive - profitul net consolidat obtinut pe piata locala se ridica la 932 mil. lei (aproape 280 mil. euro). Castigul este cu 36% mai mare decat cel realizat in 2006.
Raportul nu prezinta insa si rezultatele celorlalte subsidiare ale grupului - BRD Securities, BRD Asset Management, BRD Corporate Finance si BRD Fond de Pensii.

Plus 200 mil. euro dupa anuntarea profitului
Capitalizarea bursiera a BRD a crescut ieri cu 200 mil. euro dupa anuntarea rezultatelor financiare preliminare pe 2007, dupa ce banca a pierdut circa 2,4 mld. euro din valoare in ultimele sapte luni.
De la inceputul anului, actiunile BRD au scazut cu 32%, fiind printre cele mai afectate de corectii dintre titlurile companiilor listate la Bursa.
ING si-a mentinut neschimbata recomandarea de pastrare pentru actiunile BRD, desi ultimul pret tinta al ING pentru aeste titluri este de 30,07 lei/actiune, cu 58% peste pretul din piata. Decizia a fost motivata de lichiditatea redusa de pe Bursa si apetitul redus pentru risc al investitorilor.
Erste Bank recomanda cumparare pe actiunile BRD, cu un pret tinta de 24,86 lei/actiune, cu 31% peste cel din piata. Analistii Erste considera ca actiunile BRD sunt printre cele mai atractive dintre titlurile bancilor din regiune in acest moment.
Analistii sustin ca BRD se va orienta mai mult pe profit in 2008, estimand un ritm de crestere a castigului de doua cifre. Reprezentantii BRD s-au ferit sa dea estimari de profit pentru acest an.

Cum au contribuit subsidiarele la afacerile BRD

BRD Finance, divizia specializata in acordarea de finantari pentru consum a gruplui, avea credite in sold de 608 milioane de lei (168 milioane de euro), la sfarsitul anului trecut. Din totalul finantarilor, peste 86% au fost acordate in magazinele partenere. Imprumuturile acordate pe carduri de credit aproape s-au dublat anul trecut, ajungand la 82 de milioane de lei (circa 23 de milioane de euro). Compania avea un portofoliu de 408.000 de clienti la sfarsitul anului trecut, cu 66.000 mai mult decat in decembrie 2006.

BRD Sogelease, compania de leasing financiar a grupului, a incheiat anul trecut cu finantari in sold in valoare de 1,03 miliarde de lei (311 milioane de euro). Comparativ cu sfarsitul lui 2006, soldul finantarilor a crescut cu 45%, exprimat in lei. Fata de anul 2003, compania si-a triplat volumul de activitati, adjudecandu-si astfel o cota importanta din piata finantarilor in special pe zona de companii. BRD Sogelease este controlata in proportie de 100% de BRD.

ALD Automovite, divizia specializata in inchirierea pe termen lung si managementul flotelor de vehicule, a ajus sa aiba in administrare 2,616 vehicule la sfarsitul anului trecut. Comparativ cu decembrie 2006, flota aflata in administrare a crescut cu 69%. Compania a fost lansata in 2005, fiind detinuta de BRD in parteneriat cu ALD International (divizia specializata a grupului SocGen), al doilea jucator de pe aceasta piata la nivel european. Pe piata locala, ALD colaboreaza cu 135 de companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO