Burse - Fonduri mutuale

Analiştii spun că acţiunile de la BVB sunt departe de a fi scumpe

Analiştii spun că acţiunile de la BVB sunt departe de...

Autor: Monica Juganaru

23.06.2013, 19:52 401

Bursa de la Bucureşti a încheiat ziua în scădere uşoară, cu 0,35%, într-o piaţă cu lichiditate în creştere, la 25,11 mil. lei (5,55 mil. euro), susţinută de tranzacţii deal, care au asigurat aproape jumătate din totalul tranzacţiilor.

„Cred că acţiunile importante de la BVB sunt departe de a fi scumpe, iar un număr de com­panii importante ra­por­tează îmbunătăţiri ale profitabilităţii. Cred că instrumentul cel mai bun de detectare a unor ac­ţiuni atractive rămâne ran­damentul dividen­du­lui, în condiţiile în care companiile au o pro­fita­bi­litate şi o politică de di­vi­dende stabilă. Din această perspec­tivă, cred că dacă acţiunile importante de la BVB vor înregistra, în acest con­text in­ter­naţional, ajustări semnificative, atunci există condiţii fundamentale ca în ca­zul unui număr important de societăţi lis­tate pre­ţurile să se întoarcă la cotaţiile ac­tuale într-un timp relativ scurt“, a de­clarat Mihai Iulian Căruntu, şeful De­par­tamen­tu­lui de cercetare pieţe de capital al BCR.

Lichiditatea de vineri, de 25,11 mi­lioa­ne lei, este cu 75% mai mare faţă de ni­velul atins joi, de 14,43 mil. lei (3,2 mil­. euro). Mai multe transferuri deal cu acţiunile Fondul Proprietatea (5,27 mil. lei), BRD (1,79 mil. lei), SIF Oltenia (1,3 mil. lei), SIF Mol­dova (1,21 mil. lei), Banca Tran­sil­vania (1,18 mil. lei) şi Transgaz (864.000 lei) au reprezentat aproape jumătate din rulajul bursei.

Pe piaţa principală, cele mai trans­fera­te au fost acţiunile Fondul Proprie­tatea (5,45 mil. lei) şi OMV Petrom (2,75 mil. lei). Titlurile FP au închis la un preţ de 0,625 lei, în scădere cu 1,5%, iar acţiunile OMV Petrom au coborât cu 1,06%, la 0,422 lei.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,26%. Indicele BET-FI, al acţiu­ni­lor celor cinci SIF-uri şi al titlu­rilor Fondului Proprie­ta­tea, a scăzut cu 0,19%.

La închiderea pieţei prin­cipale de la Bucureşti, bur­sele vest-europene con­sem­nează evoluţii mixte, iar acţiunile americare sunt în creş­tere după reculul pu­ternic înre­gistrat joi, deter­mi­nat de anunţul că Rezerva Federală ar pu­tea începe să reducă programul de spri­ji­nire a economiei chiar din septembrie.

„Nu trebuie să uităm că anul acesta bursa americană a marcat cinci ani de trend ascendent, depăşindu-şi repetat în ultimele luni chiar şi maximele din 2007. Ca atare, există condiţii ca acţiunile să sufere o corecţie importantă, dar aşa cum am spus, nu vedem ajustări drama­tice, din sim­plul motiv că fundamentele com­pa­niilor americane sunt foarte bune, pro­fi­turile acestora fiind de ase­me­nea la ma­xi­me istorice. Cu alte cu­vinte, atât timp cât profiturile corporate în Statele Unite nu dau semne de slă­bi­ciu­ne, nici bursa ame­ricană nu va suferi ajus­tări drama­tice. În ur­mă­toarele luni preo­cupările investito­rilor vor fi tot mai mult legate de perspec­ti­vele companiilor şi mai puţin de ghicitorile FED“, a mai spus Căruntu.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 24.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO