Burse - Fonduri mutuale

Analistii vad cresteri mai moderate pana la finalul anului

09.10.2006, 18:06 19

Bursa a continuat sa inregistreze vineri fluctuatii scazute pe principalele titluri, in conditiile unei lichiditati destul de ridicate. Analistii spun ca perioada de consolidare in preajma maximelor din acest an va mai continua si saptamana aceasta.
"Avand in vedere cresterile puternice din ultima perioada, teoretic ar trebui sa urmeze o consolidare, care se pare ca este prezenta in acest moment, data fiind evolutia fluctuanta din piata si volumele care se mentin ridicate, peste media acestui an", precizeaza Adrian Danciu, analist la Broker Cluj.
"Ma astept ca in urmatoarea saptamana sa avem o prima faza de cresteri pe SIF-uri, in conditiile unei lichiditati in continuare ridicate, urmata de una de consolidare sau mici corectii. Cred ca indicele BET-FI, va trece de pragul de rezistenta de 55.000 de puncte ca apoi sa se stabilizeze undeva deasupra acestui nivel, adica sa devina prag suport", spune Adrian Danciu.
La sfarsitul saptamanii trecute, SIF-urile au tinut capul de afis pe Bursa, acestea contribuind cu peste 63% la rulajul de 13,8 milioane de euro al pietei.
SIF-urile au inregistrat fluctuatii usoare in sus sau in jos, indicele BET-FI inchizand putin peste nivelul din sedinta precedenta.
"Aprecierea puternica a cotatiilor in conditiile unor volume ridicate sunt semne bune. Daca lichiditatea va scadea in urmatoarea perioada, aceasta va aduce cu sine si corectii sau stabilizare a cotatiilor la respectivele nivele", considera Adrian Danciu.
Indicele BET a pierdut 0,5%, pe seama scaderilor de pana la 1% ale principalelor actiuni din sectorul bancar si Rompetrol Rafinare.
Actiunile Bancii Transilvania au pierdut aproape 1%, pe un rulaj de 1,4 milioane de euro (aproape 5 milioane de lei). Titlurile Petrom au castigat aproape 1%, pe un rulaj de peste 0,8 milioane de euro (2,8 milioane de lei), iar actiunile Transelectrica s-au apreciat cu 0,6%, pe un rulaj insa destul de scazut.
Analistii vad cresteri mai usoare pana la finalul anului, in conditiile in care principalele actiuni cotate la Bursa au inregistrat cresteri puternice in ultima perioada.
"Ma astept ca pana la sfarsitul anului piata sa inregistreze cresteri mai moderate decat in ultima perioada. SIF-urile nu cred ca vor depasi cu mai mult de 15% maximele atinse la inceputul anului", spune Adrian Danciu.

Actiunile SIF Transilvania au pierdut 0,4%, pe un rulaj ridicat, de aproape 1,5 mil. euro (5,2 mil. lei). "Din punct de vedere al analizei fundamentale, actiunile SIF Moldova si SIF Muntenia par mai supraevaluate fata de celelalte SIF-uri, raportandu-ne la valoarea activului net. Cu toate acestea titlurile SIF Muntenia au fost tot timpul mai supraevaluate", precizeaza Adrian Danciu, analist la Broker Cluj. Cursul de inchidere de vineri al actiunilor SIF Transilvania se afla putin peste maximul atins la inceputul lunii februarie. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la un curs de 2,49 lei/actiune, cu peste 18% mai ridicat decat cel de la inceputul acestui an.

Titlurile Bancii Transilvania au inregistat o scadere de aproape 1%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 1,4 mil. euro (aproape 5 mil. lei). "Sunt multi investitori mici care doresc sa detina in portofoliile lor o pondere mai mult sau mai putin importanta din actiunile Bancii Transilvania. Motivul il constituie faptul ca an de an aceste titluri au adus randamente ridicate. Am observat ca de fiecare data cand banca realizeaza o majorare de capital, cursul din piata are tendinta de apreciere pentru a acoperi de circa 7 ori valoarea contabila a acesteia raportata la actiune", precizeaza Adrian Danciu. Inchiderea pe aceste titluri s-a realizat la un curs de 1,13 lei/actiune.

Actiunile Amonil Slobozia au pierdut aproape 5% la finalul saptamanii trecute, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri ridicandu-se la circa 0,11 mil. euro (0,41 mil. lei). Producatorul de ingrasaminte chimice a anuntat ca are in vedere inchiderea combinatului si disponibilizarea a circa 600 din cei 650 de angajati, incepand cu 15 noiembrie, din cauza cresterii costurilor cu gazul metan, principala materie prima. "In tarile vestice acest sector este sustinut puternic de la buget, iar in cele fost sovietice exista piata de desfacere interna pentru astfel de produse, pentru ca la capitolul agricultura stau mult mai bine decat noi", spune Adrian Danciu.

Titlurile Bancii Comerciale Carpatica au inchis vineri la acelasi nivel din sedinta precedenta, pe fondul unor transferuri de circa 0,11 mil. euro (0,4 mil. lei). Actionarii bancii urmeaza sa discute saptamana aceasta posibilitatea majorarii capitalului social cu circa 6,8 mil. euro (24 mil. lei) prin aport in numerar din partea actionarilor. In cadrul acestei majorari banca ar urma sa emita 240 de milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune, acestea putand sa fie achizitionate de actionarii bancii la un pret de 0,15 lei/actiune, din care 0,05 lei/actiune reprezinta prima de emisiune. Ultimul pret la care titlurile Carpatica s-au tranzactionat a fost de 0,56 lei/actiune.

Actiunile Electroputere Craiova au mai adaugat 2%, continuand seria aprecierilor din ultimele sedinte pe parcursul carora au castigat aproape 30%. Evolutia buna a acestor titluri vine in contextul in care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit 17 scrisori de intentie pentru privatizarea societatii, majoritatea acestora fiind straine. Companiile romane interesate de preluarea societatii sunt Asociatia Salariatilor ELPAS, Serviciile Comerciale Romane, Xedox Exim si Inda, iar cele straine provin in cea mai mare parte din Germania si Grecia. De asemenea, la privatizare ar putea participa si gigantul General Electric, a doua companie din lume dupa valoarea de piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO