Burse - Fonduri mutuale

Analistii vad un pret intre 1,15 si 1,64 lei pentru Teraplast

15.04.2008, 20:01 16

Analistii a cinci case de brokeraj de pe piata estimeaza pentru actiunile producatorului de tevi si profiluri din PVC Teraplast Bistrita (TRP) un pret mediu tinta de 1,46 lei/actiune, putin peste nivelul maxim la care aceste titluri pot fi subscrise in cadrul ofertei care se afla in desfasurare, de 1,4 lei/actiune.
Pretul la care actiunile Teraplast pot fi subscrise variaza intre 1 si 1,4 lei/actiune, un nivel mai mic de pret negarantand insa ca ordinul va fi luat in calcul in cazul in care oferta este suprasubscrisa de cel putin doua ori.
Ieri s-au subscris peste 12,1 titluri Teraplast la pretul de un leu/actiune, reprezentand circa 24,3% din oferta, dupa ce in saptamana precedenta subscrierile au totalizat doar 1,7%.
Cu trei zile inainte de inchiderea ofertei, erau subscrise circa 26% din totalul actiunilor puse la vanzare, insa este bine stiut ca cei mai multi investitori asteapta ultimele zile pentru a-si exercita optiunea de participa la IPO-uri. Cele mai multe subscrieri s-au realizat la pretul minim, de 1 leu/actiune.
Fata de nivelul minim din oferta, de un leu/actiune, pretul corect estimat de analisti ar lasa loc de o crestere de pana la 64% dupa tranzactionarea actiunilor pe piata, in varianta optimista, sau de 15,6% in cea mai pesimista prognoza.
Cel mai mare nivel tinta dintre cele analizate, de 1,64 lei/actiune, a fost estimat de analistii societatii de brokeraj Estinvest din Focsani.
Acestia considera ca la pretul minim la care pot fi subscrise actiuni Teraplast, indicatorul PER (pret raportat la profit pe actiune) al companiei dupa finalizarea procesului de listare, de 20,11, se situeaza cu circa 39% sub nivelul mediu inregistrat de producatorii autohtoni listati pe piata. In cazul indicatorului P/S (pret raportat la vanzari), Teraplast ar benefia de un discount de 25,8% fata de valoarea medie a indicatorului in cazul celorlalte companii din domeniu.
Analistii de la casa de brokeraj Vanguard vad un pret corect pentru actiunile producatorului din Bistrita de 1,58 lei/actiune, rezultat in urma a doua metode de calcul. In urma metodei de actualizare a fluxurilor de numerar (DCF), metoda care se bazeaza pe estimarile realizate de analisti a unor indicatori financiari ai companiei in viitor, de 2,1 lei/actiune, iar in cazul compararii indicatorilor de evaluare ai Teraplast cu alte companii listate, de 0,8 lei/actiune.
In prima varianta casa de brokeraj a luat in calcul o crestere a vanzarilor de 25-27% in urmatorii 6 ani si un avans in aceeasi perioada de 30-35% la nivelul profitului net.
Analistii de la Broker Cluj estimeaza ca afacerile Teraplast vor inregistra o crestere medie de 19% in urmatorii cinci ani, iar marja profitului operational este asteptata sa fie intr-o varianta conservatoare de 8,2%-9,2%.
Acestia au calcul un pret tinta utilizand metoda DCF de 1,47 lei/actiune pentru titlurile Teraplast, iar prin compararea indicatorilor din prezent ai Teraplast cu alte 60 de companii listate din domeniu a rezultat un pret corect de 1,51 lei/actiune.
Cei mai rezervati au fost analistii firmei de intermediere Intercapital Invest, care vad un pret corect in cazul acestor titluri de circa 1,12 lei/actiune, aproape de nivelul minim din oferta.
Acestia au calculat un pret tinta de 1,3 lei/actiune utilizand modelul DCF si de 1,01 lei/actiune pe baza comparatiilor efectuate cu indicatorii altor companii din domeniu.
Analistii de la Interdealer vad un "premium" fata de evaluarile de pe Bursa ale companiilor din domeniu, in cazul pretului minim din oferta, si au calculat un nivel tinta pentru actiunile Teraplast de 1,44 lei/actiune.
Oferta Teraplast se incheie joi, 17 aprilie. Intermediarul ofertei este Raiffeisen Capital & Investment, iar subscrierile se pot realiza prin intermediul Raiffeisen Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO