• Leu / EUR4.6553
  • Leu / GBP5.2611
  • Leu / USD4.0773
Burse - Fonduri mutuale

Antreprenorii români nu mai au nicio scuză să nu-şi listeze companiile după ce bursa de la Bucureşti a înghiţit oferte de 834 milioane de euro

Antreprenorii români nu mai au nicio scuză să nu-şi listeze companiile după ce bursa de la Bucureşti a înghiţit oferte de 834 milioane de euro

Autor: Adrian Cojocar

8 iul 2014 269

Cei mai mulţi antreprenori români cu care Ziarul Financiar a stat de vorbă în ultimii ani în legătură cu listarea pe bursă s-au plâns de faptul că nu se încumetă să se listeze din cauză că bursa de la Bucureşti este o piaţă prea mică şi prea puţin lichidă ca să atragă capital prin intermediul acesteia.

Totuşi, în ultimele şapte luni bursa de la Bucureşti a făcut progrese importante prin listarea Romgaz, care a atras 391 milioane de euro de la investitorii care au plasat 1,1 miliarde de euro în ofertă şi prin listarea recentă a Electrica, unde investitorii au venit cu circa un miliard de euro şi au luat acţiuni în valoare de 443 milioane de euro.

Foarte puţini antreprenori din România se pot mândri că au companii care valorează câteva sute de milioane de euro, cât au strâns cele două companii de stat recent pe bursă. Brokerii spun că miliardele de euro plasate de investitorii de pe bursă în ofertele de la Romgaz şi Electrica în ultimele şapte luni arată faptul că în prezent este un moment propice ca antreprenorii români să atragă finanţare prin intermediul bursei.

„Bursa din România a demonstrat pe deplin că poate să atragă sume consistente de capital pentru finanţarea companiilor, lucru evidenţiat nu numai de valoarea ofertelor realizate, dar şi de nivelul subscrierilor din ofertele publice derulate recent. Bursa de la Bucureşti dovedeşte că este o contraparte viabilă pentru finanţarea economiei, în speţă a companiilor private. În urma acestor rezultate remarcabile antreprenorii români sunt îndreptăţiţi să acceseze această facilitate de finanţare prin intermediul pieţei de capital, rămâne doar la latitudinea lor să o facă“, spune Mihai Chişu, broker la firma de intermediere Swiss Capital. El a precizat că listarea pe bursă presupune o transparenţă sporită din partea companiilor, dar în acelaşi timp conferă şi o vizibilitate crescută şi o mai bună reprezentativitate a acesteia în mediul de afaceri românesc.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro

Newsletter Ziarul Financiar

Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6553
Diferență: -0,1951
Ieri: 4.6644
Azi: 4.0773
Diferență: -0,5512
Ieri: 4.0999
Azi: 5.2611
Diferență: 0,3912
Ieri: 5.2406
Azi: 4.1003
Diferență: -0,4516
Ieri: 4.1189