Burse - Fonduri mutuale

Ascensiune stelară a lirei sterline şi creşteri pe bursele de acţiuni după domolirea temerilor privind Brexitul

Lira sterlină, atacată crunt când sondajele de opinie indicau ascensiunea taberei pro-Brexit, a fost ieri vedeta zilei pe piaţa valutară.

Lira sterlină, atacată crunt când sondajele de opinie indicau ascensiunea taberei pro-Brexit, a fost ieri vedeta zilei pe piaţa valutară.

Autor: Bogdan Cojocaru

21.06.2016, 00:00 1325
Lira sterlină, o monedă prinsă în vârtejul dez­ba­te­rilor despre Brexit, s-a apreciat ieri cu mai mult de 2% faţă de dolar, avans nemaivăzut după 2008, în contextul temperării temerilor că Marea Bri­tanie va ieşi din Uniunea Europeană după referendumul din 23 iunie.

În ton cu evoluţia monedei britanice au crescut şi cotaţiile acţiunilor companiilor europene după ce săptămâna trecută pesimismul, alimentat printre altele de sondaje de opinie care arătau că tabăra pro-Brexit câştigă teren, a pus stăpânire pe burse. Acum, se pare, un eveniment tragic a schimbat preferinţele alegătorilor, fapt care s-a reflectat în mai multe sondaje de opinie, scrie Reuters.

După o pauză de trei zile impusă după uci­derea unui politician pro-UE, duminică s-a reluat campania în dezbaterile pro/contra Brexit, iar trei sondaje sugerează că acum tabăra pro-Ue câştigă teren. Însă diferenţa dintre cele două gru­puri nu este foarte mare. Luni, pariurile indicau o probabilitate de 24% ca Marea Britanie să plece din Uniune, faţă de 40% joi. Variaţia s-a observat pe pieţe în scăderea accentuată a costurilor de hedging contra volatilităţii mari a preţurilor. 

Pe bursa de acţiuni de la Londra, ieri toate în afară de două dintre companiile cuprinse de indicele FTSE 100 au crescut, notează Bloomberg

În sectorul financiar, titlurile Royal Bank of Scotland au sărit cu peste 6%, iar cele ale Lloyds Banking Group au crescut cu aproape 5%. Volumul de acţiuni FTSE 100 tranzacţionate ieri a fost aproape dublu în comparaţie cu media pe 30 de zile.

„Investitorii s-au simţit mult mai calmi după ce ultimele sondaje de opinie au arătat că grupul «Rămânem» a devenit mai popular”, a explicat pentru Nasdaq.com Naeem Aslam, analist la Think Forex UK. „Acestea fiind spuse, avem nevoie de o confirmare că s-a schimbat ceva la nivelul opiniei publice şi că aceasta se duce spre grupul «Rămânem» înainte de a vedea continuând actuala tendinţă. Multe instituţii respectabile precum FMI, Banca Angliei şi altele au transmis acelaşi mesaj, că viitorul Marii Britanii va fi mai sigur dacă ţara nu divorţează de UE.”

Revenirea taberei pro-UE a impulsionat în general piaţa europeană de acţiuni, care a înregistrat una dintre cele mai puternice creşteri din ultimele zece luni. Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a urcat cu peste 3%, sprijinit de evo­luţia pozitivă a tuturor sectoarelor componente.

Titlurile Bayer au câştigat circa 3% în valoare după ce Reuters a scris că producătorul german de chimicale şi medicamente caută să-şi vândă operaţiunile de radiologie, care ar putea valora peste trei miliarde de dolari. Grupul încearcă să cumpere producătorul american de agrochimicale Monsanto.

Titlurile constructorului auto german Volks­wagen au crescut cu mai mult de 4%. Acesta a avansat cu un plan de 10 miliarde de dolari pentru modificarea a jumătate de motoare diesel din SUA dotate cu sisteme care păcălesc testele de poluare, potrivit Bloomberg, care citează surse apropiate companiei. Planul ar putea fi prezentat luna aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO