Burse - Fonduri mutuale

​Asociaţia Investitorilor: Proiectul de desfiinţare a RASDAQ provoacă confuzie, iar termenul de dezbatere este prea scurt

AIPC critică proiectul CNVM privind mutarea firmelor de pe Rasdaq pe sistemul alternativ al BVB

Autor: Andrei Chirileasa

03.04.2012, 11:41 317

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) consideră că proiectul de instrucţiune prin care CNVM vrea să transfere toate companiile de pe piaţa RASDAQ pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) crează confuzie în rândul investitorilor şi nu lămureşte statutul pieţei RASDAQ.

Proiectul a fost publicat săptămâna trecută de CNVM şi prevede că toate firmele de pe RASDAQ vor fi mutate pe sistemul alternativ al Bursei, care va stabili o listă cu societăţile ce îndeplinesc condiţiile de transfer pe piaţa reglementată, acestea urmând să fie obligate să consulte acţionarii cu privire la promovarea la una dintre categoriile Bursei. Pe piaţa RASDAQ sunt listate în prezent circa 1.150 de companii, însă doar circa 100 sunt tranzacţionate mai frecvent şi ar putea fi mutate pe bursă.

"În primul rând, statutul Pieţei RASDAQ nu este clarificat prin instrucţiune, deşi, aparent, piaţa RASDAQ pare desfiinţată implicit prin tranzacţionarea tuturor acţiunilor pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucuresti. Din acest punct de vedere, ezitarea CNVM de a emite o decizie formală care să lămurească statutul Pieţei RASDAQ, potrivit chiar atribuţiilor care îi revin, nu este de natură să transmită încredere investitorilor, care se aşteaptă ca autoritatea competentă a pieţei de capital să emită decizii şi norme clare", susţin reprezentanţii AIPC.

În al doilea rând, AIPC apreciază că mutarea acţiunilor de pe Piaţa RASDAQ pe o altă piaţă printr-o instrucţiune a autorităţii de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital nu este compatibilă nici cu legislaţia comunitară şi nici cu Codul Bursei de Valori Bucureşti.

"În al treilea rând, proiectul de instrucţiune menţionează că acţiunile pot fi ulterior retrase de la tranzacţionare de pe sistemul alternativ "exclusiv prin ofertă publică de cumpărare sau în conformitate cu reglementările emise de CNVM". Redactarea acestei prevederi, în care termenul "exclusiv" este inadecvat urmat de alte posibile modalităţi de retragere stabilite prin reglementări, probabil ulterioare, emise de CNVM, introduce o necunoscută incompatibilă cu

protecţia investitorilor. AIPC apreciază astfel că retragerea de la tranzacţionare a acţiunilor nu se poate face în absenţa unor norme speciale, clare şi certe care să ofere o protecţie adecvată investitorilor care au investit în acţiunile tranzacţionate pe Piaţa RASDAQ", declară repreznetanţii AIPC.

Ei mai spun că termenul de 3 aprilie 2012 impus de CNVM pentru transmiterea unor propuneri şi observaţii pe marginea proiectului de act normativ este mult prea scurt faţă de implicaţiile actului normativ şi că redactarea actuală a proiectului de instrucţiune este realizată fără o evaluare preliminară a impactului reglementărilor propuse a fi adoptate.

" CNVM nu poate schimba precipitat şi fundamental condiţiile în care investitorii şi-au plasat disponibilităţile, după cum nu poate ignora, ca autoritate a pieţei de capital, expunerile SIF-urilor, ale organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare şi ale altor investitori. Este necesar, prin urmare, ca CNVM să ia în consideraţie mai întâi toate efectele probabile ale acestei instrucţiuni, inclusiv aspectele de legalitate, pentru a evita destabilizarea pieţei de capital în urma adoptării unui act normativ insuficient chibzuit", subliniază AIPC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO