Burse - Fonduri mutuale

Încă un proiect pentru desfiinţarea RASDAQ

Încă un proiect pentru desfiinţarea RASDAQ

Autor: Stefan Musgociu

02.04.2012, 00:06 527

Toate firmele de pe Rasdaq vor fi mutate pe sistemul alternativ al Bursei, care va stabili o listă cu societăţile ce îndeplinesc condiţiile de transfer pe piaţa reglementată, acestea urmând să fie obligate să consulte acţionarii cu privire la promovarea la una dintre categoriile Bursei, potrivit unui proiect de instrucţiune pus în dezbatere joi pe site-ul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Dacă proiectul va fi aprobat, firmele de pe Rasdaq vor fi mutate pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) al BVB în termen de două săptămâni de la avizarea instrucţiunii. Bursa va întocmi lista cu firmele care pot fi transferate pe piaţa reglementată, bazându-se pe trei criterii, respectiv pe capitalizare, vechime de trei ani şi o dispersie a acţiunilor de minimum 25%.

În prezent, aproximativ 80 de firme din cele 1.155 de societăţi listate pe Rasdaq îndeplinesc cele trei condiţii, iar încă 200 ar putea primi o derogare de la CNVM cu privire la dispersia acţiunilor, astfel încât să poată fi transferate de pe ATS pe una dintre categoriile BVB.

Companiile care sunt eligibile pentru transferul pe piaţa reglementată trebuie să convoace acţionarii în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a instrucţiunii, pentru ca aceştia să decidă dacă societatea se mută pe BVB sau rămâne pe ATS. Transferul se va realiza pe baza unui prospect simplificat.

Delistarea companiilor care vor fi mutate de pe Rasdaq pe ATS va fi posibilă numai după derularea unei oferte publice de preluare sau dacă acţionarii decid delistarea şi le acordă drept de retragere investitorilor care nu sunt de acord cu retragerea de la tranzacţionare.

Prevederile proiectului de instrucţiune sunt valabile şi pentru acţiunile celor 25 de companii de la secţiunea "Nelistate" de la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO