Burse - Fonduri mutuale

Astra si-a dublat afacerile in primul semestru

16.08.2006, 18:27 11

Astra Asigurari a incheiat prima jumatate a anului cu afaceri de aproape 52 mil. euro, in crestere cu 92% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor furnizate de asigurator.
Compania si-a schimbat recent denumirea in Astra-Uniqa. Grupul austriac Uniqa detine 27% din actiunile companiei de asigurari, restul titlurilor fiind controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, prin intermediul societatii Nova Trade.
Asigurarile generale reprezinta peste 99,3% din portofoliul companiei. Cresterea afacerilor in primele sase luni s-a bazat pe politele de asigurare de raspundere civila auto obligatorii, care au adus mai mult de jumatate din primele brute subscrise. Astra-Uniqa a vandut polite RCA in valoare de 27,8 mil. euro in primele sase luni ale anului, mai mult cu 67% comparativ cu primul semestru din 2005.
Pe partea de asigurari auto Casco, Astra a subscris prime brute de peste 8,5 mil. euro, dublu comparativ cu perioada similara a anului trecut.
In aceeasi perioada, asigurarile maritime si cargo au adus companiei prime brute subscrise de 3,6 mil. euro, mai mult cu circa 78% decat in perioada similara din 2005.
Din asigurari de mijloace de transport aeriene, compania a subscris prime brute de un milion de euro, principalul client pe acest segment fiind Romavia.
Din alte clase de asigurari generale, compania a inregistrat prime brute subscrise de 7,5 mil. euro, de patru ori mai mult decat in primele sase luni ale anului trecut, cand primele brute subscrise au fost de 1,8 mil. euro.
Vanzarile de polite de asigurare de viata au crescut cu peste 35% in primele sase luni, pana la aproape 324.000 de euro.
Asiguratorul a platit in primul semestru despagubiri de 16 mil. euro, fata de 11,6 mil. euro in perioada similara din 2005.
Compania are o retea teritoriala formata din peste 200 de agentii si sucursale.
Compania si-a majorat recent capitalul social cu 10 mil. euro, pana la aproape 55 mil. euro. Astra este listata pe bursa electronica RASDAQ si are o capitalizare bursiera de 37 mil. euro (130,4 mil. lei), ultimul pret fiind de 2,2 lei/actiune.
In prezent, actionarii companiei discuta delistarea acesteia de pe RASDAQ, dar inca nu a fost luata o hotarare in acest sens.
Alte companii de asigurari din top cinci care si-au anuntat rezultatele financiare dupa primul semestru sunt Alianz-Tiriac, cu prime brute subscrise de 153 mil. euro, Asirom - 100,8 mil. euro, Omniasig - 64 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO