Burse - Fonduri mutuale

Atmosfera de vacanta a pus stapanire pe piata

08.06.2007, 19:23 15

Bursa a inregistrat cresteri nesemnificative la nivelul indicilor, cele mai multe dintre principalele cotatii stagnand mai mult la nivelele din sedinta precedenta.
Volumele din piata au continuat sa scada, rulajul de ieri fiind unul dintre cele mai reduse din acest an, valoarea tranzactiilor cumuland 5,9 mil. euro.
"Am avut parte de o sedinta linistita la Bursa, atat prin prisma volumelor cat si a volatilitatii inregistrate, investitorii fiind in asteptarea confirmarii unui trend pe cele mai lichide actiuni", spune Andreea Ciobanu, analist la societatea de brokeraj Intercapital Invest.
Brokerii cred ca interesul scazut pentru Bursa din aceasta perioada este rezultatul perioadei vacantelor, in conditiile in care, in aceeasi perioada a anului trecut s-au inregistrat minime de lichiditate.
"Valoarea scazuta a tranzactiilor este relativ asemanatoare cu perioada similara a anului trecut, cand am avut minime de lichiditate, caracteristice de altfel perioadei de vara la Bursa de Valori de la Bucuresti", spune Andreea Ciobanu.
Bursa a inceput sedinta pe scaderi usoare, continuand evolutia din sedinta precedenta, revenind pe plus dupa a doua parte a zilei.
Indicii BET si BET-FI au urcat cu 0,2%, respectiv 0,3%.
In topul tranzactiilor s-au aflat societatile de investitii, in frunte cu actiunile SIF Oltenia, care s-au mentinut la acelasi nivel de inchidere de ieri, pe un rulaj de aproape 1 milion de euro (3,1 milioane de lei).
"Nici cele cinci SIF-uri nu confirma un trend. Aici trebuie sa tinem cont si de incertitudinea in legatura cu evolutia pietelor mari externe si de mediul politic inca instabil, SIF-urile fiind sensibile la astfel de evenimente", considera Andreea Ciobanu.
Dintre titlurile lichide, singurele care au inchis pe plus au fost actiunile Petrom, care au castigat 1%. Actiunile Rompetrol Rafinare si cele ale Bancii Transilvania au stagnat la nivelul pietei, in timp ce titlurile BRD au pierdut 0,4%.
O crestere importanta au consemnat ieri titlurile Carbochim, care s-au apreciat cu 11% si titlurile Kandia-Excelent, care au adaugat 3%.
Brokerii spun ca urmatoarele saptamani ar putea fi caracterizate de sedinte cu lichiditate scazuta, cel putin pana la aparitia unor noi evenimente, cum ar fi raportarile companiilor din trimestrul doi.

Actiunile SIF Transilvania (SIF 3) au inregistrat ieri o scadere nesemnificativa, de 0,4%, pe fondul unor tranzactii reduse, valoarea acestora cumuland circa 0,63 mil. euro (2 mil. lei). La inceputul acestei saptamani, in Adunarea Consiliului de Administratie al Cocor s-a hotarat respingerea propunerii inaintate de reprezentantii fondului strain de investitii Broadhurst privind anularea actiunii formulate impotriva SIF Transilvania. Decizia a fost sustinuta cu patru voturi si trei abtineri. Ultimul pret la care actiunile SIF Transilvania s-au tranzactionat a fost de 2,39 lei/actiune, cu 60% mai mult, in termeni reali, fata de cel de la finele anului trecut.

Titlurile Santierului Naval Constanta (SNC) au sarit ieri cu peste 40%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de circa 47.000 de euro (153.000 de lei). Constructorul de nave mizeaza in acest an pe un castig de 5,2 mil. euro (17,3 mil. lei), dupa ce a incheiat doi ani la rand pe pierdere, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli. In 2006, compania a inregistrat o pierdere de circa 3 mil. euro (10,5 mil. lei), cu circa 40% mai mare decat cea de la finalul anului precedent. Cifra de afaceri a companiei s-a majorat de 2,4 ori in aceeasi perioada, pana la 106,9 mil. euro (376,4 mil. lei). La inchidere actiunile Santierului Naval Constanta erau cotate la pretul de 2,9 lei/actiune.

Actiunile Cominco (COBS) au inregistrat un avans de 25%, in conditiile unui rulaj ridicat, de 0,43 mil. euro (1,4 mil. lei). Cresterile de ieri vin sa continue evolutia foarte buna din acest an, pe parcursul caruia actiunile Cominco s-au apreciat de circa opt ori. Compania a raportat in primul trimestru o cifra de afaceri de 38,4 mil. lei (11,3 mil. euro), de 2,8 ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Cu toate acestea profitul net a fost foarte scazut, de doar 12.000 de lei (3.600 de euro). Anul trecut, afacerile Cominco se ridicau la 179,4 mil. lei (circa 53,8 mil. euro), in crestere cu 56% fata de 2005 la un profit net de 211.000 de lei (60.000 de euro), de 2,4 ori mai mare decat in anul precedent.

Titlurile Iassyfarm Iasi (IAFR) s-au apreciat ieri cu peste 16%, pe fondul unor tranzactii in crestere, de circa 92.000 de euro (0,3 milioane de lei). In urma tranzactiilor de ieri s-au transferat actiuni reprezentand circa 1,7% din capitalul social. Compania de comert in domeniul farmaceutic a inregistrat anul trecut venituri totale de aproape 18 milioane de euro (63,2 milioane de lei), in crestere cu 22% fata de cele obtinute in 2005. Profitul net al Iassyfarm a urcat in aceeasi perioada cu 61%, pana la 160.000 de euro (566.000 de lei). Actiunile Iassyfarm Iasi si-au dublat valoarea pe bursa in acest an, ultima tranzactie de ieri cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 1,23 lei/actiune.

Actiunile Neptun Campina au castigat aproape 25%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri insumand circa 40.000 de euro (131.000 de lei). Evolutia de ieri vine dupa ce compania a raportat pe piata RASDAQ rezultatele in primele trei luni din acest an. Astfel, producatorul de lagare, angrenaje metalice si organe mecanice de transmisie a obtinut in primul trimestru un profit net de 0,46 milioane de euro (1,5 milioane de lei), de trei ori mai mare comparativ cu cel realizat in trimestrul I din 2006. Cifra de afaceri s-a majorat in aceeasi perioada cu 17%, pana la 3,1 milioane de euro (10,6 milioane de lei). Actiunile Neptun Campina erau cotate la inchidere la pretul de 23,2 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO