Burse - Fonduri mutuale

Au trecut datele de referinta. Ce mai cumparam?

27.03.2001, 00:00 14



Daca pana acum speculantii de pe Bursa de Valori au facut bani seriosi, obtinand randamente halucinante de peste 50% in doua trei-saptamani datorita majorarilor de capital prin acordarea de actiuni gratuite, acum vor trebui sa se gandeasca serios la variantele de reinvestire a banilor castigati.

Perioada achizitiilor de actiuni in scopul obtinerii de dividende sau de actiuni gratuite a cam trecut, iar atentia jucatorilor va trebui sa se indrepte spre investitii pe termen mediu sau chiar lung.

Chiar si brokerii prefera acum sa recomande pozitiie de asteptare, evitand sa faca estimari precise asupra evolutiilor de pret. Multi incearca sa mizeze in continuare pe posibile decizii surpriza in Adunarile Generale ale Actionarilor.

Altii si-au intors ochii catre situatiile financiare ale societatilor, mizand pe acelea car au avut rezultate financiare bune in ultimii ani incercand sa estimeze cresterile acestor societati.

Cele mai multe recomandari ale brokerilor sunt pentru Banca Transilvania, al carei pret a scazut destul de mult in ultima perioada. Brokeri asteapta reluarea cresterii cotatiei bancii, mizand pe rezultatele financiare ale Bancii Transilvania, care pana acum nu si-a dezmagit niciodata actionarii.

Foarte multi mizeaza acum pe Societatile de Investitii Financiare. Sunt speculatii privind decizii surpriza a AGA de majorare a limitei maxime pe care un actionar poate sa o achizitioneze la SIF-uri.

Pe de alta parte operatorii spun ca la acest pret scazut nimeni nu prea mai vrea sa vanda actiuni SIF si ca tranzactiile au scazut mult.

Societatile de Investitii Financiare sunt totodata printre cele mai interesante actiuni listate la Bursa, atat datorita unei lichiditati apreciabile cat si datorita volatilitatii cursului, care lasa loc pentru multe speculatii cu castiguri substantiale.

Istoricul anului trecut a aratat ca aceste actiuni au inregistrat oscilatii semnificative de mai multe ori pe parcursul anului, si nu numai cu ocaza datei de referinta pentru dividende.

"Avand in vedere ca de la inceputul acestui an SIF-urile au evoluat relativ similar cu situatia intalnita la inceputul anului trecut, este posibila aparitia unor posibilitati de castig prin specularea diferentelor de curs in lunile urmatoare.

Aceste oportunitati ar fi cu atat mai clare cu cat se pare ca unele din SIF-uri vor discuta din nou si, eventual se va aproba majorarea pragului de 0,1%" este de parere Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Multi operatori sunt de parere ca acesta modificare a pragului de detinere nu are sanse foarte mari de a fi votata in Adunarile Generale ale Actionarilor SIF de la sfarsitul acestei saptamni, insa toti sunt convinti ca daca o asemenea decizie ar avea loc preturile actiunilor SIF ar creste spectaculos.

"O apreciere foarte corecta a unui portofoliu bun este greu de facut acum, deoarece este acum este o perioada de asteptare la Bursa, specifica perioadei dintre datele de referinta si cele in care au loc efectiv Adunarile Generale ale Actionarilor.

In urma hotararilor AGA mai pot avea loc surprize: de exemplu, daca un SIF decide ridicarea pragului de 0,1% in mod sigur vor aparea cresteri spectaculoase", a declarat Radu Iloiu, trader la Delta Valori Mobiliare.

El spune ca perioada de acalmie temporara a fost foarte bine ilustrata ieri de faptul ca in prima ora a sedintei de tranzactionare nu a avut loc nici o fluctuatie mare a pretului. In cazul SIF, de exemplu, diferentele fata de ziua anterioara au fost in trei din cazuri de maxim trei lei/actiune.

Atunci cand vine vorba de Banca Transilvania jucatorii isi amintesc ca de fiecare data actiunile gratuite de la acesta banca au condus la cresterea valorii portofoliilor lor si totodata si la marirea valorii de piata a bancii.

Pe de alta parte, cele mai bune momente de speculatie, de crestere a pretului, au fost atunci cand nimeni nu se astepta.

"Experienta ultimilor doi ani a aratat ca momentul inregistrarii in registru a actiunilor noi aferente dividendelor este un bun moment de cumparare.

Dupa acel moment cursul evolueaza crescator pana la sfarsitul anului. Nu este obligatoriu ca situatia sa se repete si anul acesta in aceeasi parametri, insa situatia foarte buna a bancii si dezvoltarea continua a acesteia intaresc perspectivele pentru o evolutie buna a cursului", spune Pasol.

Totodata el crede ca pretul actiunilor bancii ar putea intra pe un trend crescator in cazul in care Banca va beneficia de o infuzie de capital din partea unui fond de investitii, lucru de care vorbesc tot mai multi analisti.

"Nu este exclus un acord de intrare a unui fond strain in capitalul bancii la un moment dat, caz in care atractivitatea bancii ar fi mai mare" a opinat Razvan Pasol.

Exista apoi o categorie de societati cu rezultate si evolutie foarte buna, pe care brokerii le urmaresc in permanenta iar recomandarile au fost tot timpul favorabile. Nu este obligatoriu ca aceasta sa aduca castiguri in urmatoarele luni, dar la un moment dat valoarea acestora va conta.

Intre aceste societati se numara Terapia Cluj-Napoca care are rezultate foarte bune si o evolutie ascendenta a cursului in ultimele luni, Alro Slatina cu rezultate de asemenea foarte bune si la care brokerii conteaza pe perspectiva privatizarii.

"De asemenea, ar fi de urmarit cateva societati destul de bune, pentru a depista eventuale oportunitati pe viitor. In aceasta categorie s-ar incadra Rafinaria Astra Romana cu rezultate bune si o evolutie ascendenta a cursului in ultimele luni, Imsat Bucuresti pentru care se prognozeaza un an destul de bun in 2001 si Impact Bucuresti care a adus castiguri importante investitorilor in ultimii ani" este de parere Razvan Pasol.

Exista si operatori care sustin ca majorarile de capital ale societatilor de la Bursa de Valori mai pot fi in continuare speculate, mai ales pentru acele companii care nu au inca capitalul minim pentru mentinerea la cota Bursei de Valori.

"Eu as merge in viitorul apropiat tot pe societatile cu un capital social foarte mic in comparatie cu valoarea activelor si care trebuie majorat pana la vara pentru a atinge 2 milioane de euro.

Chiar si Ordonanta de urgenta privind protectia actionarilor minoritari, care a fost anulata, va apare sub o forma sau alta iar eu cred ca reevalarile vor ramane in picioare" spune Mihai Grigore, trader la BRD Invest.

El spune ca s-ar putea face bani si pe societatile care nu au fost inca privatizate.

"O alta varianta de investitie pe termen mediu sunt societatile care sunt acum inca in proprietatea statului (Alro, Ciprom, Electroputere) si a caror majorare de capital trebuie facuta pentru a putea fi vandute la un pret mai bun.

De asemenea au unul as miza si pe Azomures, companie buna dar cu actiuni momentan subevaluate", afirma Grigore. El spuna ca trecerea perioadei in care se puteau cumpara actiuni pentru a se beneficia de dividende nu va afecta mult Bursa pentru ca oricum, castigurile din aceasta sursa nu au fost substantiale.

Majoritatea brokerilor raman optimisti privind evolutia Bursei, mai ales ca in ultimul timp, din ce in ce mai multe banci au inceput sa micsoreze dobanzile, ceea ce poate atrage o parte din economii spre piata de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO